Anasayfa , Avrupa , Fransa’da 2 milyon kişi greve gitti

Fransa’da 2 milyon kişi greve gitti

PARİS | 24 – 06 – 2010 | Fransa’da hükümetin emeklilik reformunu protesto etmek için ülke genelinde kamu ve özel sektörde greve gidildi. Düzenlenen 200 dolayında eyleme sendikalara göre 2 milyona yakın kişi katıldı.

C GT, CFDT, Unsa, Solidaires, FSU ve CFTC sendikalarının çağrısı üzerinde bugün Fransa’da hayat felç oldu. Toplu ulaşım araçlarında grev, trafiği altüst ederken, kamu ve özel sektörde iş bırakma eylemleri gerçekleşti. Sendikaların hedefi bir milyonun üzerinde eylemciyi sokaklara çıkarmaktı. Hedef aşıldı. Ülke genelinde 200 eylem organize edildi. Eylemlerin en büyüğü Paris, Marsilya ve Bordeaux kentlerinde gerçekleşti.

“BU YASANIN GEÇMEMESİ İÇİN SOKAKLARA ÇIKTIK”

CGT Genel Sekreteri Bernard Thibault, “yüksek düzeyde”, 2 milyon civarında insanı harekete geçirdiklerini açıkladı. Bir milyon 920 bin kişinin eylemlere katıldığını belirte Thibault, “Bu proje bu şekilde geçmeyecek, işçiler bu yasa projesinin geçmesini engellemek için sokaklara inmeye karar verdi” diye konuştu. İçişleri Bakanlığı ise 797 bin kişinin ülke genelindeki eylemlere katıldığını savundu.

CFDT Genel Sekreteri François Chérèque emeklilik reformuna karşı 2 milyon eylemciye “kesinlikle” ulaşıldığını kaydederek, bu yılın en büyük eylemi olduğunu vurguladı. Chérèque, grevin bu boyutta olmasının insanların duyduğu “adaletsizlik hissinin kanıtı” olduğunu dile getirdi.

Geçtiğimiz 27 Mayıs’taki eylemlere sendikalara göre 1 milyon kişi katılmıştı. Son eylemden bu yana hükümet tavrını değiştirmedi. Hükümet emeklilik reform projesini geçen hafta açıkladı. Sendikalar da ortak bir dille reform projesinin “haksız” olduğunu belirterek eylem kararı almıştı.

FRANSIZLAR EMEKLİLİK REFORMUNA KARŞI

Reform projesini sunan Çalışma Bakanı Eric Woerth, 2018 yılına kadar emeklilik yaşının 62’ye yükseltilmesinden geri adım atmayacaklarını söylemişti. Hükümet yasal emeklilik yaşını 60’tan 62’ye, tam emeklilik yaşını ise 65’ten 67’ye çıkarmayı planlıyor. 17 Haziran’da Aujourd’hui en France gazetesinde yayınlanan CSA anket kuruluşunun kamuoyu yoklamasına göre Fransızların yüzde 52’si hükümetin emeklilik yaşının 60’tan 62’ye çıkarmayı öngören reformunu “haksız” ve “etkisiz” olarak değerlendiriyor.

PARİS’TE 130 BİN KİŞİ SOKAKLARA ÇIKTI

Gösteilerin en büyüğü Paris’te gerçekleşti. Sendikalara göre 130 bin, polise göre 47 bin kişi Paris’te sokaklara çıktı. 27 Mayıs’ta sendikalara göre 90 bin, polise gore 22 bin kişi Paris’te yürümüştü.

SARKO, EMEKLİLİK HIRSIZI

İkinci büyük eylem Marsilya kentinde gerçekleşti. Sendikalara göre Marsilya’da 120 bini aşkın kişi sokaklara çıktı. Eylemde “Burada sözkonusu olan sosyal kazanımlarımızdır, Sarkozy bunları öldürdü”, “Sarko, emeklilik hırsızı” yazılı pankartlar dikkat çekti. Tüm diğer kentlerde de 27 Mayıs’taki eyleme göre daha yüksek katılım gerçekleşti. Bordeaux kentinde 70 bin, Lyon’da 25 bin kişi emeklilik reformuna karşı yürüdü. Tours kentinde 12 bin, Boulogne-sur-Mer’de 10 bin kişi eylemlere katılırken, Fransa’nın batısındaki eylemlerin de önceki greve göre daha yüksek katılımlı olduğu gözlendi. Mans kentinde 40 bin kişi, Havre’da 20 bin kişi, Rouen’de 21 bin kişi sokaklara indi.

KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDE GENEL GREV

Ülkede, neredeyse tüm sektörlerde grev yaşandı. Kamu hizmetleri, postaneler, ulusal demiryolları kurumu SNCF, metro ve toplu taşıma idaresi RATP, havayolları, ulusal eğitim, Fransa televizyonları, Fransa Radyosu, iş ve işçi bulma kurumu, elektrik ve gaz kurumları EDF ve GDF-Suez’de greve gidildi.

Bununla birlikte sanayi alanında Saint-Gobain, Baccarat, Duralex, Lafarge, Rhodia, L’Oréal, Total, Arkema, ArcelorMittal, Airbus şirketlerinde iş durdurma eylemleri gerçekleşti. Yine Michelin, Faurecia, PSA Peugeot Citroën, Renault firmalarında da greve gidildi.

Banka işçileri de sendikaların çağrısına uyarken, büyük dağıtım şirketlerinde de çalışma koşullarını protesto için işçiler grev yaptı. Bu sektörün lideri Carrefour mağazalarında “Yorucu iş, küçük ücret, küçük emeklilik” sloganı ile işçiler greve gitti.

Ziraat ve gıda sektöründe FGA-CFDT sendikal federasyonunun çağrısı üzerine grev gerçekleşti. Köylü Konfederasyonu, tarım işçilerini emeklilik için sokaklara çıkmaya çağırmıştı.

GAZETELER ÇIKMADI

Ulusal gazetelerin çoğunluğu da grev nedeniyle Cuma günü bayilerde olmayacak.Humanite, Liberation ve Le Monde gazeteleri matbaalarda iş durdurma eylemi nedeniyle çıkmayacaklarını duyurdu. (ANF)