Anasayfa , ATİK , Fransa’da 1 Mayıs

Fransa’da 1 Mayıs

FRANSA|02.05.2019| İşçi sınıfının verdiği mücadeleler sonucu kazanılan, birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs dünyanın bir çok bölgesinde olduğu gibi Fransa’da da kutlandı. son dönemlerde sokak gösterilerinin oldukça yoğun olması, sarı yeleklilerin verdiği mücadelenin devam etmesi ve Macron hükümetinin talepler karşısındaki tutumu bu 1 Mayıs’ı hem politik olarak hem de katılım olarak daha da yukarılara çekmesi bekleniyordu, öyle de oldu. Özellikle Paris 1 Mayıs’ın da polisle göstericiler arasında yaşanan çatışmalar ve yaşanan gözaltılar beklentilerin doğrulanmasını sağlamış oldu. ATİK, Yeni Kadın ve YDG taraftarları da bu 1 Mayıs’ta Strasbourg, Mulhouse, Paris, Nancy ve Lyon’da sokaklara çıkarak kutlamalardaki yerlerini aldılar.

Strasbourg

1 Mayıs günü saat  10.00 da başlayan yürüyüş katılım açısından oldukça iyiydi. Fransız parti, sendika ve kurumlarının yanı sıra Türkiye ve T. Kürdistanı’ndan bir çok kurum da alanda ve yürüyüşte yerini aldı. Yürüyüşte PARTİZAN taraftarlarıda “Dünyanın tüm işçileri ve ezilen halkları birleşiniz” fransızca pankartı ile yerlerini aldılar. Yürüyüş boyunca atılan sloganlar çoşkulu bir 1 Mayıs yürüyüşüne sebep oldu.

 

Mulhouse

Fransa  Emperyalist kapitalist sistemin hiç ayrım yapmadan ezilen emekçilere karşı uyguladığı sömürü politikalarının devamı olarak,  yeni uygulamaları ve ekonomik krizin sebebi olarak gösterilen emekçilerin hak gaspları vs. Kasım ayından beri sokaklara dökülen yoksul, emekli, çiftçi, öğrencilerin yani tüm ezilenlerin mücadelesinin durmaksızın devam ettiği 1 Mayıs’ı da gündemimize alarak  saat 11h de place de la bource tan dünyada bağımsızlık, özgürlük, sosyalizm ve özel olarak 1 Mayıs şehitleri için yapılan saygı duruşu ile  başlayan yürüyüş sendikalar, Fransa’da ki siyasi partiler ve ATİK’in içinde yer aldığı Mulhouse Demokratik Güç Birliği yürüyüş boyunca fransızca sloganlar ve fransızca ortak yazının okunmasının devamında  saat 13h te Parc Salvatore varıldı. Yürüyüşteki kurumların 1 Mayıs ile ilgili sunumları yapıldı. Mulhouse ATİK Komitesi olarak ta Fransızca ve Türkçe konuşmaların ardından atılan sloganlar ve çekilen halaylarla etkinlik sonlandırıldı.

Nancy

1 Mayıs saat 10.00 da Place Dombasle’de buluşularak başladı. Fransız sendika ve örgütlerle birlikte Türkiyeli ve T. Kürdistanlı örgütlerde meydanda yerlerini aldılar. ATİK taraftarlarının yanı sıra TKP-ML taraftarlarıda üç dilde yaşasın 1 Mayıs pankartlarıyla alandaydılar.