Home , Avrupa , Fransa’da 1 Mayıs

Fransa’da 1 Mayıs

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, Fransa’nın birçok şehrinde coşkuyla kutlandı. ATİK ve Partizan’ın da yer aldığı yürüyüşlerde sendikaların temel talebi yeni İş Yasası’nın geri çekilmesi oldu.

paris1Paris:

Emekçilerin Birlik Mücadele ve Dayanışma günü olan 1 Mayıs Fransa’nın başkenti Paris’te coşkulu ve kitlesel olarak kutlandı. 1789 Fransız Burjuva devriminin simgesi olan Bastille Meydanı’nda başlayan yürüyüş, Ulus Meydanı’nda son buldu. Fransa’da uygulanmaya konulmak istenen son kemer sıkma politikaları ve Çalışma Bakanı’nın adıyla anılan(El Khomri) yeni İş Yasası’ndan kaynaklı olarak zaten sokaklarda olan işçi, emekçi ve gençler daha da organize ve yoğun bir şekilde bu yılki 1 Mayıs etkinliğinde yerlerini aldılar. Yürüyüş boyunca polis ve emekçiler arasında sık sık çatışmalar yaşandı. Polis yolu bloke ederek yürüyüşü sabote etmeye çalıştı. Buna karşılık emekçilerin özellikle gençlerin yoğun mücadelesiyle polis ablukası kırılarak Ulus Meydanı’na sloganlar eşliğinde girildi. Yürüyüş esnasında sık sık gaz sıkarak müdahale eden polis alanda da rastgele ve sebepsiz yere gaz sıkmaya ve eylemi provoke etmeye devam etti. Her yıl olduğu bu yılki 1 Mayıs kutlamalarına aralarında ATİK’in de bulunduğu demokratik göçmen kurumlar ve TKP/ML taraftarlarının da içinde bulunduğu Türkiyeli komünist ve devrimci kurumlar da alanda ve yürüyüşte yerlerini aldılar. Alanda ortak yapılan etkinliklerde günün anlam ve önemi üzerine konuşmalar yapıldı ve sık sık ortak sloganlar atıldı. Çeşitli müzik grupları sahne alarak kitleyi devrimci müzikleriyle coşturdular. Alanda halay ve zılgıtlarla devam eden etkinlikten sonra kitle Ulus Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca TKP/ML kortejinde sık sık “1 Mayıs Kızıldır Kızıl Kalacak”, “İbrahim’den Mehmet’e Selam Olsun Partiye”, “İbo, Haydar, Zülfikar Namludadır İktidar”, “Önderimiz İbrahim Kaypakkaya” gibi sloganlar coşkulu bir şekilde atıldı. Polisin devamlı gazlı müdahalesi ve provokasyonundan dolayı 1 Mayıs etkinlik komitesi ve kitlenin inisiyatifi de alınarak belli bir noktadan sonra yürüyüş halay ve sloganlarla sonlandırıldı.

Mulhouse:

Mulhouse’da bu sene 1 Mayıs yürüyüşü, Cumhuriyet Parkı’nda başlayıp, Salvator Parkı’nda sonlandırıldı. Kötü hava koşullarına rağmen kitle dağılmayıp olabildiğince yüksek sesle ortak sloganları eşliğinde coşkuyla yürüdü. ATİK kitlesinin de flamalarıyla yer aldığı yürüyüşte “Biji 1 Gulan”, “1 Mayıs Kızıldır Kızıl Kalacak” gibi sloganlar atılırken, “İktidar Namlunun Ucundadır”, “Faşizme İsyan Halka Önder Partizan” gibi sloganlar Partizan kortejinde sıkça duyulmaktaydı.

stras1Strasbourg:

Strasbourg’da 1 Mayıs için kitle saat 10.30’da Kleber Meydanı’nda toplandı. Buradan yürüyüşe geçen kitle içerisinde ATİK, ATİK’li ve tüm politik tutsaklara özgürlük pankartı ve flamalarıyla yer aldı. Yine TKP/ML taraftarları Fransızca “Bütün Ülkelerin İşçileri Birleşin, Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartıyla alandaki yerini aldı.

Yürüyüş boyunca sık sık Türkçe, Kürtçe ve Fransızca “Yaşasın 1 Mayıs”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza”, “Yaşasın Halkların Enternasyonal Dayanışması”, “Kürdistan Faşizme Mezar Olacak” gibi sloganlar atılırken TKP/ML taraftarları da “Önderimiz İbrahim Kaypakkaya”, “Yaşasın Partimiz TKP/ML”, “Faşizme İsyan Halka Önder Partizan” gibi sloganları attı.

Türkiyeli göçmen kurum ve kitlesinin yoğun katıldığı yürüyüş tekrar Kleber Meydanı’na gelerek burada açıklamalarla sonlandırıldı.

Reims:20160501_102517

İşçi sınıfının birlik mücadele zafer ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, Reims şehrinde Partizan, ATİK, Yeni Kadın korteji olarak ve devrimci, demokrat diğer göçmen-yerli kurumlarla birlikte ortak yürüyüşte omuz omuza, tek yürek coşkuyla birlikte kutlandı.

Bu seneki 1 Mayıs için Reims Genel İş Sendikası(CGT) önünde sabah saat 9’da kitle toplandı.

ATİK ve Partizan korteji, “Emperyalizme, Faşizme ve Her Türden Gericiliğe Karşı Partizan” pankartı ve ATİK’li tutsak Sami Solmaz’ın özgürlüğü için Fransızca “Sami Solmaz’a Özgürlük” pankartı ile Partizan, ATİK, Yeni Kadın flamalarıyla birlikte kortej oluşturdu.

1 Mayıs Kızıldır Kızıl Kalacak”, “Marks, Lenin, Mao Viva Viva”, “Biji Partime TKP/ML”, “Kürdistan Faşizme Mezar Olacak” gibi sloganlar yürüyüş boyunca coşkuyla haykırıldı. Yürüyüş sonunda Fransızlarla birlikte çekilen halaylar ve zılgıtlarla renk katılan yürüyüş sonlandırıldı. Yürüyüş boyunca alanda “Katledilişinin 43. yılında Komünist Önder İbrahim Kaypakkaya’yı Anıyoruz” afiş bildirisi ve Partizan 1 Mayıs bildirisi dağıtımı gerçekleştirildi.stras2

Nancy:

Nancy şehrinde gerçekleşen 1 Mayıs yürüyüşünde, diğer yılara göre katılım beklenen düzeyde değildi. Fransız kurumların yanı sıra Partizan’ın da arasında olduğu Türkiyeli demokrat devrimci kurumların katılımıyla Dombasle Meydanı’ndan başlayarak Montwsquieu alanına kadar çeşitli sloganlar eşliğinde yüründü. Bitim noktasında Fransızca ve Türkçe bildiriler okunarak devrim şehitleri için bir dakika saygı duruşunda bulunuldu. Halaylar ve marşlarla yürüyüş sona erdirildi.

lyon3Lyon:

İşçi sınıfının Birlik-Mücadele-Zafer günü 1 Mayıs Lyon’da coşkuyla kutlandı. Fransız sendika ve devrimci-demokratik kitle örgütlerinin organize ettiği yürüyüşe ATİK ve TKP/ML taraftarları da pankart ve flamalarıyla katıldı. Alanda ATİK konseyinin 1 Mayıs’a ilişkin çıkardığı bildirinin yanında, YDG’nin çıkarmış olduğu Fransızca dergi “Yeni Gençlik”in geniş bir şekilde dağıtımı yapıldı. Havanın kötü olması katılım açısından olumsuzluk yarattı.  Yürüyüş alanında Kürtçe, Türkçe ve Fransızca yazılı “Yaşasın Proletarya Enternasyonalizmi” yazılı TKP/ML pankartı dikkati çeken pankartların başında gelirken, Fransız ve diğer yabancı kurum ve kuruluşların gelip fotoğraf çekmeleri ise olumluydu. Ortak hazırlanan pankartın arkasında sırasıyla JCL(Genç Komünistler Lyon), Partizan, Mezopotamya Kültür Derneği ve Lyon Alevi Kültür Merkezi yer aldı. Yürüyüş sloganlarla sona erdirildi.