Home , Avrupa , Fransa'da 1 Mayıs

Fransa'da 1 Mayıs

FRANSA | 05 – 05 – 2010 | Fransa’da CGT, CFDT, UNSA, FSU ve Solidaires gibi sendikaların çağrısı doğrultusunda gerçekleşen 1 Mayıs etkinlikleri 350 bin civarında kitleyi bir araya getirdi. 2009 yılına kıyasla daha az bir katılımla gerçekleşen 1 Mayıs’ta sendikaların gündeminde hükümetçe hazırlık aşamasında olan yeni emeklilik yasası vardı.

Bu yasanın tam olarak neyi içereceği konusunda bilgi sahibi olmadıklarını ileri süren sendika temsilcileri, „bu belirginsizliğe rağmen alanlarda olmamız iktidar için olası olumsuz kararlara karşı eyleme sendikaların birliğiyle hazır olduğumuzun mesajını vermek için küçümsenmeyecek bir katılım olduğunu söyleyebiliriz“ diyen CGT sendikası Genel Sekreteri Bernard Thibault ile aynı görüşü paylaştıklarını savundular. Bunun yanı sıra, Türkiyeli ve T. Kürdistanlı emekçilerin katılımında genel olarak bir artış söz konusudur.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde 1 Mayıs yürüyüşü, saat 10’da Bourse Meydanı’nda 3 bin kişinin katılımıyla başladı. Bu seneki yürüyüşte ATİK ve ADHK; çeşitli devrimci ve enternasyonal marşların yayınlandığı müzik sistemli aracın arkasında Fransızca, Türkçe ve Kürtçe „Yaşasın 1 Mayıs“ ortak pankartının arkasında yürüdü. Bunun yanında Türkiyeli kurumlardan Strasbourg Alevi Kültür Merkezi ve DİDF de alandaki yerlerini aldılar.

Yürüyüş boyunca, ATİK’in „1 Mayıs’ta İsyan Ateşini Körükle, Umudu Büyüt!“ baslikli bildirisi yoğun bir şekilde dağıtıldı.

Yürüyüşte MKP taraftarlarının yanı sıra TKP/ML taraftarları da „TKP/ML“ imzalı ve 5 ustanın resminin bulunduğu pankart arkasında yürüdüler. TKP/ML MK-SB imzalı „Daima Direniş, Kesintisiz Mücadele, Sonuna Kadar Devrim!“ imzalı bildiri de taraftarlarınca dagıtıldı.

Yürüyüş, Strasbourg’un çeşitli sokaklarından geçilerek République Meydanı’nda son buldu.

NANCY

Nancy’de saat 11’e doğru Stanislas Meydanı’dan başlayan yürüyüşe yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Çeşitli sendika, parti ve derneklerin yer aldığı yürüyüşte DHKP/C, MLKP ve KP-İÖ’nün yanı sıra Partizan, Halk Kültür Merkezi ve Nancy Alevi Kültür Merkezi de pankartlarıyla katıldılar.

Genel katılımda düşüşün olmasına karşın Türkiyelilerin katılımında artışın görüldüğü yürüyüşte Partizan kitlesi „Partizan“ imzalı „Yaşasın 1 Mayıs“ yazılı pankartın arkasında yürüdüler. Çeşitli sloganların atıldığı yürüyüş Valiliğin önünde son buldu.

PARİS

Paris’teki 1 Mayıs’a yaklaşık 45 bin kişi katıldı. TİKB, MKP, MLKP, TKİP, DHKP/C ve KKP’nin platform halinde katıldığı 1 Mayıs’ta Direniş Hareketi ve PKK’nin yanı sıra TKP/ML‚de yer aldı.

Erken saatlerde hazırlıklara başlanan 1 Mayıs mitingi türküler ve halaylarla kutlandı. Alanda, çeşitli konuşmaların yanı sıra ATİK‚in 1 Mayıs’a ilişkin yayınladığı Türkçe, Fransızca ve Kürtçe bildirisi okundu. ILPS’nin yanı sıra DİDF gibi çeşitli kurumların da yer aldığı 1 Mayıs mitinginde Tamil’liler kültürel gösterileriyle katıldılar. CGT, CFDT, PCF gibi sendika ve partilerin yürüyüşe geçmelerinin ardında TKP/ML korteji de yürüyüşe geçti.

République Meydanı’nda başlayan yürüyüşte TKP/ML taraftarları da Genel Sekreterlerin resimlerinin bulunduğu ve Fransızca „Yaşasın TKP/ML“ yazılı pankart ile 5 ustanın bulunduğu „Yaşasın Marksizm-Leninizm-Maoizm“ Fransızca sloganın yazılı olduğu pankartın arkasında yürüdüler.

Yürüyüş boyunca Fransızca ve Türkçe konusşmalar yapıldı. Fransızca „Kahrolsun Emperyalizm„, „Kahrolsun Türkiye’deki Faşist Düzen„, „Yaşasın Kızıl 1 Mayıs„, „Yaşasın Halkların Uluslararası Dayanışması“ sloganlarının yanı sıra Genel Sekreterlere, Ustalara, Parti’ye, Devrime ve komünizm davasına atfen haykırılan Türkçe sloganlar da atıldı.

Türkiyelilerin yoğun olarak bulundukları Paris’in 10. bölgesine varıldığında Kemerin önünde durularak sloganlar eşliğinde halaylar çekildi. Ardından yürüyüşe tekrar devam edilerek yürüyüşün bitiş alanı olan Opera Meydanı’na varıldı. Burada da „Marks, Engels, Lenin, Stalin, Mao, Viva, Viva, Viva“ gibi sloganlar eşliğinde halay çekildi. Akabinde, 1 Mayıs şehitleri şahsında devrim, sosyalizm ve komünizm davasında ölümsüzleşenler için bir dakikalı saygı duruşu yapıldı. Nihayetinde kitle 9 Mayıs’ta gerçekleştirilecek İbrahim Kaypakkaya anma gecesinde yeniden buluşmak üzere dağıldı.