Home , Avrupa , Almanya'nın Bazı Kentlerinden 1 Mayıs Etkinlikleri

Almanya'nın Bazı Kentlerinden 1 Mayıs Etkinlikleri

ALMANYA | 03 – 05 – 2010 | İşçilerin enternasyonal anlamda mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs Almanya’nın değişik kentlerinde coşkulu yürüyüş ve mitinglerle kutlandı. Ancak her sene olduğu gibi alman devletinin faşistlere kimi kentlerde yürüyüş izinleri vermesi kitlelerin tepkisi ile karşılandı. Yapılan karşı etkinlklerle faşistlerin yürüyüş yapmalarına için verilmedi.

Frankfurt

Frankfurt’ta da yürüyüş ve mitingle gerçekleştirildi. Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından organize edilen 1 Mayıs yürüyüşü Günthersburgpark’tan başladı. Havanın yağmurlu olmasına aldırmayan binlerce işçi-emekçi, tarihi Römer meydanına doğru yürüyüşe geçti.

Alman devrimci-demokrat kurumların yanı sıra göçmen işçi ve demokrat kurumlardan ATİF, AGİF, ADHF, BİR-KAR, YEK-KOM, DİDF, Alevi gençliği ve Anadolu Federasyonu yürüyüşte yerini aldılar. Bunun yanı sıra, TKP/ML, MLPD, MKP, MLKP imzalı ortak bir pankart ile TKİP  dahil Türkiyeli devrimci yapılar da alanlarda yerlerini aldılar.

Yaklaşık 3000 kişi ile başlayan ve giderek kalabalıklaşan kortej Römere vardığında 15 bini geçmişti.

Yürüyüş boyunca sık sık sloganlar atıldı, marşlar okundu ve bildiriler okundu ve dağıtıldı. ATİK’in almanca bildirisinin yanı sıra, aktüel gündeme ilişkin konuşmalar yapıldı. Yanı sıra, Proletarya Partisi’nin kuruluş yıldönümüne ve 1 Mayıs’a ilişkin bildirileri okundu. Zaman zaman coşkulu anların yaşandığı yürüyüş boyunca sloganlar atıldı ve marşlar söylendi.

ATİF ve MLPD’den Ortak Etkinlik

Öğleden sonra Kültürlerarası Gençlik Forumu’nda ATİF ve MLPD tarafından bir etkinlik gerçekleştirildi. Enternasyonal’in okunması ile başlayan etkinlik, ATİF ve MLPD temsilcilerinin konuşmalarıyla devam etti.      Yapılan konuşmalarda krizin işçi ve emekçiler üzerinde ki etkilerine dikkat çekilere, artan emperyalist işgallere, sosyal yıkıma ve sömürüye karşı ortak mücadele anlayışının geliştirilmesine dikkat çekildi. Ayrıca Yunanistan’da ki işçi ve emekçi eylemlerini selamlayan konuşmacılar, enternasyonal dayanışmanın önemine dikkat çektiler. Ardından küçük bir skeç ile ‘Volkan patlaması üzerine haber’ oyunu oynandı. Yine Türkçe, Almanca, Kürtçe türküler ve marşların okundu.

Erfurt’ta Faşizme Geçit Yok

Erfurt’ta ki 1 Mayıs neo-nazi’lerin yürüyüş yapmak istemesinden dolayı oldukça hareketli geçti. Aylardır süren Nazileri yürütmeme çalışmaları çerçevesinde, bildiriler dağıtıldı, toplantılar ve ‘Nazileri Erfurt’ta istemiyoruz!’ etkinlikleri düzenlendi. 2007 yılında Nazilerin yürüyüş hevesleri kursaklarında kalmıştı.

Bir ATİF temsilcisinin verdiği bilgiler dikkat çekici idi; ‘Yapılan hazırlıklar gösterdi ki, onlara yürüme izni vermeme noktasında kararlılık hakimdi. Bu sefer yürütmeyecektik. Amacimiz buydu. Biz ATIF taraftarları olarak çeşitli anti-faşist yapılarla diyalog içindeydik ve ortak etkinliklerimiz olmuştu. Gerekli hazırlıklarımızı tamamladık. Parolalarımız; vermeyin insana izin, susması ve kanması için hakkini alması için kitleyi bilinçlendirin

Kitleleri, Nazilere ve kapitalizmin sömürüsüne karşı genel bilinçlendirme etkinliklerinden sonra miting alanına gelindiğini belirten ATİF temsilcisi, miting alanında ve barikatlarda ATİK’in Almanca-Türkçe -Kürtçe olarak çıkardığı 1 Mayıs bildirisini dağıtıldığını belirtti.

Çeşitli Anti-Fa ve birçok gençlik grupları Nazileri yürütmemek için 4 ayrı noktaya barikat kuruldu. Sendikalar ve siyasi partiler yürüyüşe başladı. Thüringen eyaletinin çeşitli şehirlerinden kurum ve kuruluşlardan birçok katılım oldu.

Yürüyüş kolu ana barikatın bulunduğu tren garına ulaşınca coşku ve direniş ruhu doruklardaydı. Birlikte „Faşizme geçit yok“ sloganları haykırıldı. Barikatlar yürüyüşten gelen insanlarla güçlendi. Staufenbergalle caddesinde yürümesine izin verilen Nazilerin dört ayrı noktadan barikatlarla çevrildiği gözlemlendi ve yürümeleri engellenmiş oldu. Başka bir caddeden yürümek istemelerine de güvenlik engeline takıldı.

Antifaşist kitlenin kararlılığını gören alman polisi Nazileri saat 1600 civarında dağıtmak durumunda kaldı. Dağılma haberini alan kitle coşkulu bir şekillde sloganlara devam etti ve bir süre sonra barikatlar kaldırıldı.

Wetzlar’da 10 Yıl Sonra 1 Mayıs Kutlaması

1 Mayıs İşçi sınıfının mücadele ve dayanışma günü 10 yıllık bir aradan sonra sendikalar önderliğinde Wetzlar’da da kutlandı. Sosyal yıkıma, ücretlerdeki düşüşe, spekulasyonlara karşı yapılan yürüyüş ve mitinge yaklaşık olarak 200 işçi ve emekçi katıldı. ATİF ve YDG gibi kurumların yanı sıra bir çok kurumun katılım sapladığı etkinlik saat 11:00 de başladı. Yapılan yürüyüşün ardından kültürel etkinlik gerçekleştirildi.

Duisburg’ta Devrimci 1 Mayıs

Rote Antifa (Kızıl Anti-Fa) bloğunun düzenlemiş olduğu Devrimci 1 Mayıs adı altında, yaklaşık 200 kişinin katıldığı bir yürüyüş gerçekleşti. Duisburg Merkezinde saat 18.00 da başlayan yürüyüş Hochfeld`te sona erdi.

Bir soru üzerine AHM’ye demeç veren bir YDG’li ‚Her yıl geleneksel olarak Duisburg`ta IG-Metall, DGB gibi sendikalar tarafından düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşü kısmen apolitik, içeriği boşaltılarak 1 Mayıs’ın coşkusu ile kutlanmadığından dolayı Rote-Antifa geçen yıldan beri bu alternatif eylemi düzenlemektedir. Biz`de YDG olarak bu alternatif yürüyüşe yoğun bir katılım sagladık’ dedi.

Yürüyüşe ATİF, YDG gibi göçmen kurumların yanı sıra, Türkiyeli devrimci örgütlerden TKP/ML, MLKP, Dev Genç katıldı.

Bütün yürüyüş boyunca Sloganlar gür,hep bir agizdan atıldı ve eylem coşkulu bir şekilde sonlandırıldı.

Koblenz‚ de 1 Mayıs Coşkulu Bir Şekilde Kutlandı

 

İşçi sınıfının  birlik,  mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs Koblenz’de çoşkulu bir şekilde kutlandı.  1 Mayıs‘ da ezilen işçi sınıfı arasında birlik ve beraberliği pekiştirme açısından oldukça önemli bir gün olması nedeniyle 1 Mayıs hazırlıkları ATİF-Koblenz ve Koblenz Alevi derneği ortaklaşa gerçekleştirildi.

1 Mayısa Koblenz ve çevresindeki göçmen işçi ve emekçileri yürüyüşe katma amaçlı ATİF-Koblenz ve Koblenz Alevi derneği  imzalı ortak bir cağrı çıkarıldı. Koblenz DGB‘ nin düzenlediği yürüyüş saat 10:30′ da Stadttheater önünde başladı. Başta sendikaların ve farklı fraksyonların katılıdığı yürüyüşe ATİF-Koblenz ve Koblenz Alevi derneği katılım sağladı. Almanca ‚ Yaşasın işçi sınıfının dayanışması ‚ yazılı ve ATİF imzalı pankart arkasında yürüyüşe katılan tüm türkiyeli göçmen emekçiler yer aldı. ATİK ‚in almanca ve türkçe çıkardığı 1 Mayıs bildirileri geniş bir şekilde dağıtıldı. Yürüyüş başlangıç saatinden itibaren atılan sloganlar ve söylenen devrimci marşlar kitleler tarından ilgi ve coşkuyla karşılandı. Yürüyüş esnasında almanca ve türkçe sloganlar atılması, başta yerli basın tarafından ilgi gördü. Stadttheater önünde başlayan yürüyüş, Marktplatz önünde sona erdi.

Koblenz‘ deki yürüyüşün ardından her yıl geleneksel olarak Koblenz Alevi derneği tarafından düzenlenen 1 Mayıs pikniğine katılım sağlandı. Piknik başta türkiye’de ve dünyada yitirdiğimiz tüm 1 Mayıs şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Halayaların çekildiği ve türkülerin söylendiği piknik, coşkulu bir şekilde sona erdi.