Anasayfa , Avrupa , Fransa’da 1 Kasım Dünya Kobanê Günü Eylemleri

Fransa’da 1 Kasım Dünya Kobanê Günü Eylemleri

lyonFRANSA | 03 – 11 – 2014 | 1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle Fransa’nın birçok şehrinde ATİK ve Partizan’ın da içerisinde yer aldığı kitlesel katılımlı miting ve yürüyüşler  yapıldı.

Kobanê, haftalardır emperyalistler ve bölge gerici faşist devletlerinin desteğiyle hareket eden İslam Devleti adındaki güçlere karşı büyük bir özveri ve fedakârlıkla direnmeye devam etmektedir. Bu direnişi sahiplenmek, bulunduğumuz alanlardan ses olabilmek bizler açısından önemlidir. Sınıf bilinciyle hareket etmek bunu gerektirir ve ATİK ve Partizan olarak Kobanê direnişi bu anlayışla sahiplenilmektedir.

Paris

Fransa’da en kitlesel dayanışma eylemi Paris’te gerçekleşti. Binlerce kişinin katıldığı eylem, Bastille Meydanı’nda başladı. Alanda toplanan kitle, Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Yol boyunca Kobanê ile dayanışma sloganları atıldı. PYD eşbaşkanı Salih Müslim ve birçok Fransız milletvekili ile belediye başkanlarının da yer aldığı yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’nda sanatçıların sahne almasının ardından bitirildi.

Lyon

Partizan, Mezopotamya Kültür Derneği ve çeşitli Fransız devrimci kurumların ortaklaşa organize ettikleri yürüyüş Lyon’un en işlek bölgesi olan Bellecour’dan başlayıp Opera önüne kadar devam etti. Eylem boyunca Kobanê’ye destek sloganları atıldı.

Strazburg

Strazburg’un Kleber meydanında kalabalık bir kitlenin katıldığı eylemde, diğer alanlarda olduğu gibi Kobanê direnişine destek ve saldırıları lanetleyen slogan ve konuşmalarla gerçekleştirildi. ATİK adına söz alan temsilcisi, Kobanê direnişinin haklılığı ve bu direniş karşısında ilerici devrimci güçlerin destek ve sahiplenmelerinin devam etmesi gerektiğini belirten bir konuşma yaptı.

Bordeaux

Fransa’nın Bordeaux şehrinde, Zafer Meydanı’nda bir araya gelen çok sayıda devrimci kurum, IŞİD’i protesto edip Kobanê’yle dayanışma şiarıyla “La Comedie” Meydanı’na kadar yürüyüş düzenlendi. Partizan, BDP ile Fransız Yeni Anti-Kapitalist Parti ve Fransa Komünist Partisi’nin katılımı gösterdiği eylemde coşkulu kitle sloganlarıyla dikkatleri çekti. Yürüyüş sonunda basın açıklamasıyla eyleme son verildi.