Home , Avrupa , Frankfurt’ta Öğrencilerden ‚Gelecek için Cuma‘ Eylemi

Frankfurt’ta Öğrencilerden ‚Gelecek için Cuma‘ Eylemi

Frankfurt |30.03.2019| Öğrencilerin iklim değişikliği protestoları Almanya’nın bir çok kentinde renkli görüntüler ve haklı taleplerle sokaklara taştı. Her Cuma ilk, orta ve lise öğrencilerinin katılımının ağırlıkta olduğu protesto eylemlerini ailelerde çocuklarının yanında yer alarak sahiplendiler.
Frankfurt’ta bugün de 1000’e yakın öğrencinin katıldığı yürüyüşte, ‚İklimi değil,sistemi değiştirin…‘ talebiyle temiz hava sahası, daha fazla yeşillik, doğanın tahribine değil, yaşamasına yatırım‘ gibi dövizler de taşıyarak, ’sesimiz duyulana kadar her Cuma okullarımıza gitmeyip, sokaklarda olacağız, geleceğimiz için grevde olacağız‘ mesajı verdiler. Yeni Kadın, ATİF ve YDG aktivistlerinin de destekleyip, sahiplendiğimiz eylemde yer alarak, gençliğin pozitif enerjisine tanık olduk.

İklim değişikliğine dikkat çekmek için sokaklara dökülen gençliğin bu protestoları aynı zamanda Alman devlet yöneticilerini de ikiye bölmüş durumda.

Örneğin, Hamburg Eyalet Eğitim Senatörü Ties Rabe “Kimse okula gitmeyerek dünyayı değiştiremez” sözleriyle öğrencileri eleştirirken, aslında iklim değişikliğinin en önemli mimarlarından olmasına rağmen, öğrencilere en büyük destek Başbakan Merkel’den geldi.

Haftalık video mesajında öğrencileri, duyarlılıklarından dolayı öven Merkel “İklimi korumak için sokağa çıkan ve gösteri düzenleyen öğrencileri çok destekliyorum” dedi.

SPD Federal Meclis Grup Başkanvekili Eva Högl de öğrencilere sahip çıkanlardan oldu. Högl “Günümüzde öğrenciler daha duyarlı ve daha erken yaşta siyasi konularda aktif olabiliyor. Çok renkliliği savunan öğrencileri destekliyorum” demişti.

Dünya genelinde yüz binlerce öğrenci iklim değişikliğine karşı harekete geçmeyen hükümetlerini protesto için sokaklara döküldü. Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Asya’nın birçok kentinde „Gelecek için Cumalar“ adlı yürüyüşler gerçekleştirildi.

Avrupa’nın birçok ülkesinde de öğrenciler aynı gerekçelerle sokaklara çıktı. „Size bir ders vermek için derslerimizden geri kaldık.“ sloganları ile hükümet yetkililerini eleştirdiler.

„Gelecek İçin Cumalar“ adı altında değişik ülke kentlerinde gösteriler düzenleyen öğrenciler, siyasetçilerden „iklim değişikliği sorununa karşı acil eyleme geçmelerini“ istedi.

„Protesto ediyoruz çünkü bir gelecek istiyoruz“

Öğrenciler arasında iklim protestolarının hızla yayılmasını sağlayan ve yürüyüşlerin adeta sembolü haline gelen 16 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg, „Biz bu dünyanın içine doğduk ve tüm hayatımızı bu krizle geçirmek zorundayız. Çocuklarımız, torunlarımız ve diğer nesiller de bu şekilde yaşayacak. Bunu kabul etmeyeceğiz. Protesto ediyoruz çünkü bir gelecek istiyoruz.“ demişti.

Paris İklim Zirvesi’nden bugüne ne değişti, hangi ülke sözünde durdu?
Paris iklim anlaşması hayata geçirilebilecek mi? sorularına verilebilecek net bir yanıt olmazken, çocukların ve gençlerin iklim değişikliği protestolarında kararlı olacağı görülmektedir. Bu sorunun sadece onların sorunu olmadığını, ilerici, demokratik, devrimci kurum ve kişilerin sorunu da olduğunun altını çizerek, yapılan bu protestolarda yer almak, yönlendirici olmak daha bir önem taşımaktadır. Kendiliğinden değil, kendisi için sonuç alıcı eylemlere dönüştürülmesi elzemdir.

Gezegenimiz geleceğimiz“
„iklim için şimdi harekete geçilmeli“ diyen çocuklarımızı sahiplenmek, geleceği de sahiplenmek anlamına gelmektedir.

Dünya genelinde öğrenci hareketleri 2018 Ağustos’unda İsveçli 16 yaşındaki Greta Thunberg adlı bir öğrencinin derslerine girmeyerek parlamento önündeki yaptığı protestosuyla başlamıştı. Thunberg aynı zamandan Nobel Barış Ödülü’ne de aday gösterildi. (Frankfurt’tan Yeni Kadın Aktivisti)