Home , Dünya , Filistin BDS Ulusal Komitesi (BNC): İsrail'e Hemen Kapsamlı Bir Askeri Ambargo Uygulayın!

Filistin BDS Ulusal Komitesi (BNC): İsrail'e Hemen Kapsamlı Bir Askeri Ambargo Uygulayın!

FİLİSTİN | 11 – 07 – 2011 | İsrail’in dokunulmazlığına son verilmesi için yapılan baskılar artarken, Filsitin sivil toplumu İsrail’e kapsamlı askeri ambargo çağrısı yapıyor

  • Filistin sivil toplumu, İsrail’e kapsamlı bir askeri ambargo uygulanması çağrısı yapıyor.
  • Gençlik hareketinden Filistinli eylemciler, çağrıyı ve İsrail ile uluslararası askeri danışıklı dövüşün kanıtlarını Birleşmiş Milletler’e gönderiyor.
  • Dünya genelinde milyonları temsil eden örgütler, yanı sıra Desmond Tutu gibi Nobel Barış Ödülü sahipleri Filistin ambargo çağrısına desteklerini bildiriyor.

Tüm Filistinli siyasi partileri, sendikaları, STK’ları ve kitle örgütlerini kapsayan Filistin Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar Ulusal Komitesi (BNC), İsrail’e hemen ve kapsamlı bir askeri ambargo uygulanması çağrısı yaptı.

BNC’nin ambargo çağrısında “İsrail’e kapsamlı bir askeri ambargonun vakti geldi de geçiyor. Bu ambargo, İsrail’in Filistin halkına ve bölgedeki diğer halklara ve devletlere karşı hukuka aykırı ve suç niteliğindeki zor kullanımına son vermeye yönelik çok önemli bir adım ve İsrail’e uluslararası hukuka dayalı yükümlülüklerine uyması için baskı yapmaya yönelik etkin, şiddet içermeyen bir tedbir teşkil etmektedir” deniyor.

Hirak Şebabi (Hirak Shababi) gençlik hareketinden Filistinli eylemciler, çağrıyı ve İsrail ile uluslararası askeri danışıklı dövüşün kanıtları iletmek üzere bu sabah Ramallah’taki Birleşmiş Milletler ofisi önünde toplanıyorlar.

Çağrı, 2. Özgürlük Filosu ve bu öğleden sonra Tel-Aviv’e varacak Filistin’e Hoş Geldiniz uçuş eylemi başta olmak üzere İsrail’i uluslararası hukuktan sorumlu tutma baskılarının arttığı bir zamanda geliyor.

Askeri ambargo çağrısının destekçileri arasında Nobel Barış Ödüllü Başpiskopos Desmond Tutu, Mairead Maguire ve Adolfo Pérez Esquivel bulunuyor. Alternatif Nobel ödülü sahibi Walden Bello ve Chico Whitaker ve Kanadalı yazar ve gazeteci Naomi Klein da ayrıca çağrının taleplerine destek verdiler.

“Bu silah ambargosu çağrısını destekliyorum, çünkü biz şiddet içermeyen yollardan Filistinliler ve İsrailliler için barış ve adaleti arzuluyoruz” diyor Başpiskopos Desmond Tutu. Naomi Klein, “Bu hak edilmiş askeri ambargo, İsrail’in dokunulmazlığına son vermeye yönelik elzem bir adım” diye açıklıyor.

Güney Afrika’dan COSATU ve Brezilya’dan CUT gibi sendika konfederasyonları dahil dünya genelinden milyonlarca insanı temsil eden sivil toplum örgütleri, silah ticareti karşıtı, adalet ve dayanışma kampanyaları ve ağları, İsrail’e karşı askeri ambargo çağrısına desteklerini ve bu kampanyayı hayata geçirmek için planladıkları eylemleri açıkladılar.

Çağrı, Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’daki apartheid Duvar’ının yasadışı olduğuna hükmetmesinin yedinci yıldönümünde ve Filistin sivil toplumunun İsrail uluslararası hukuka uyana kadar geniş bir boykot, yatırımların geri çekilmesi ve yaptırımlar (BDS) kampanyası çağrısının altıncı yıldönümünde yayımlandı.

BNC bugün İsrail ile uluslararası askeri ilişkiler ve etkileri hakkında detaylı bir hukuki ve siyasi analiz yayınladı.

NOTLAR:

Bugün BNC tarafından yayınlanan arkaplan dokümanı, İsrail ile askeri işbirliğinin İsrail’in uluslararası hukuk ihlalleri ile uluslararası suç ortaklığının kilit biçimi olduğunu öne sürüyor. 2010 yılında İsrail’in askeri üretim çıktısının yaklaşık %80‚i ihraç edildi ve İsrailli silah şirketlerinin ihracatı toplam 7,2 milyar dolara ulaştı. 2000 yılından 2009’a kadar Amerika Birleşik Devletleri İsrail’e 24,1 milyar dolarlık askeri yardım verdi. Bu kamuya ait parayı kullanarak Birleşik Devletler, aynı zaman zarfında 18,9 milyar dolar değerinde silah ve ilişkili teçhizat aldı. 2003 yılından 2008’e kadar Avrupa Birliği üyesi devletler, İsrail’e 1 milyar avroyu aşan tutarda silah satışı için lisans vermeyi onayladı.

RÖPORTAJ, DAHA FAZLA BİLGİ VE RAMALLAH EYLEMİNİN FOTOĞRAFLARI İÇİN:

media@bdsmovement.net

Filistin: 00970-598921821

Avrupa: + 44 7963 225 144/ +44 750877 276

İsrail İle Tüm Askeri İlişkiler Kesilsin!

Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi tarafından hazırlanmıştır.