Anasayfa , Dünya , Filipinler: FKP Sıkıyönetime Karşı Halkı Silahlı Direnişe Çağırdı

Filipinler: FKP Sıkıyönetime Karşı Halkı Silahlı Direnişe Çağırdı

Filipinler Komünist Partisi, Duterte yönetiminin Mindanao Adasında ilan ettiği sıkıyönetim uygulamasına karşı halkı direnişe çağırdı. FKP “Duterte yönetiminin sıkıyönetim uygulamaları ile halkın temel haklarını askıya alacağını vurgulayarak tüm Filipin Halkını Mindanao adasında uygulanacak olan sıkıyönetime karşı mücadele etmeye” çağırdı.

FKP  “Ordu ve Maute olarak bilinen İŞİD ile bağlantılı grup arasındaki çatışmaların sıkıyönetim uygulamasına gerekçe olarak gösterildiğini, bölgede yaşayan herkesin Maute grubunun önde gelen liderlerinin ordu ile ilişkilerini bildiğini” söyleyerek aynı yöntemin 2013 yılında bölgedeki Zamboanda şehrinde de kullanıldığını, ağır bombardıman ve silah ateşi altında faşistlerin bölgeye sokulduğunu hatırlattı.

FKP açıklamasında sıkıyönetim uygulamasının, tıpkı geçmiş Marcos diktatörlüğü döneminde olduğu gibi toprak reformu, daha iyi ücret ve yaşama koşulları talep eden ve madenciliğe karşı yaşama alanlarını koruma mücadelesi veren işçilere, köylülere ve halka yöneleceğini belirtti:

Müzakereler döneminde ordunun temel insan haklarını ihlal etme pratiği, sıkıyönetim uygulaması altında olacakların habercisidir.

Duterte, Mindanao’da sıkıyönetim uygulaması başarılı olursa  “suçla mücadele” bahanesi altında bunu tüm ülkeye yaymayı hedeflemektedir. Böylece kriz içinde yüzen egemen sınıfa sorunları çözebilecek yegane güçlü adamın kendisi olduğunu gösterecektir.

FKP, sıkıyönetimin hemen kaldırılması için askeri yönetime karşı tüm halk güçlerini ortak mücadeleye çağırmaktadır. Duterte rejiminin sıkıyönetim ilanı ile beraber devrimci silahlı mücadelenin yükseltilmesinin önemine dikkat çeken FKP , Yeni Halk Ordusu’na bağlı Kızıl Savaşçılar’ın sıkıyönetim uygulamalarına karşı mücadeleye hazır olduğunu, Marcos Diktatörlüğü döneminde olduğu gibi sıkıyönetime karşı en etkili direniş yolunun  devrimci silahlı mücadeleden geçtiğini vurguladı.