Anasayfa , Haberler , Ferhat Tunç 30. sanat yılını konserler dizisiyle karşılayacak

Ferhat Tunç 30. sanat yılını konserler dizisiyle karşılayacak

ferhatAHM |16-10-2013 |Ferhat Tunç sanat hayatında geride bıraktığı 30 yılını 19 Ekim 2013 tarihinde İzmir Fuar Açık Tiyatrosu’nda yapacağı bir konserle kutlamaya hazırlanıyor. HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in sunumuyla gerçekleşecek olan konserde, “Tarih Bize İyi Davranmadı” isimli belgeselin de ilk gösterimi yapılacak.

Ferhat Tunç konser öncesi ANF’ye konuştu. “Tarih bize iyi davranmadı” diyen Tunç, “Aynı tanrının çocuklarıysak, aynı göğün altında ve aynı toprağın üstünde yaşıyor ve aynı havayı soluyorsak niye aynı ‘insanlığı’ yaşamıyoruz?” diye soruyor.
Gazeteci Metin Göktepe’nin katledilişinden, çocukları devlet tarafından gözaltında kaybedilen Cumartesi Annelerinin çığlığına, Kürt  ve Alevi halklarının maruz kaldığı zulümden, yok sayılan tüm kesimlerinin feryatlarını ezgilerine taşıyan Tunç, sadece  yaptığı sanatla  değil yaşamın her alanında haksızlığa karşı muhalif duruşu ve politik alanda verdiği mücadeleyle de biliniyor. Tunç hala devam eden onlarca soruşturma ve davanın kıskacında yaşamını sürdürüyor.  Sanat alanında yürüttüğü çalışmalarının yanı sıra HDK (Halkların Demokratik Kongresi) Genel Meclis üyesi olarak özgür, demokratik ve kardeşçe yaşanılır bir Türkiye için mücadelesini devam ettiriyor. Tunç felsefesini şöyle özetliyor: “Aynı tanrının çocuklarıysak, aynı göğün altında ve aynı toprağın üstünde yaşıyor ve aynı havayı soluyorsak; niye aynı ‘insanlığı’ yaşamıyoruz?”

KİMLİK MÜCADELESİYLE GEÇEN 30 YIL

“Ferhat Tunç’u Ferhat Tunç yapan kimliği ve yürüttüğü kimlik mücadelesidir“ diyerek kendini tanımlayan Tunç,  bu kimlik mücadelesinin aynı zamanda bir özgürlük mücadelesi olduğunu söyledi.  Bu mücadelede yer almanın bedel ödemeyle eşdeğer olduğunu ifade eden Tunç, “Doğup büyüdüğüm topraklarda bir çok katliama ve zulme tanıklık ettim. 1996 yılında Şırnak Güçlükonak’ta 11 köylünün yakılarak katledilmesinden, 1992 Cizre Newrozu’nda insanların panzerler tarafından ezilmesine kadar  tüm olaylar bende çok derin izler bıraktı. Bir insan hakları aktivisti ve bir sanatçı olarak bunları yaşamış olmak çok ağır bir yük” dedi.

BU BELGESEL AYNI ZAMANDA TÜRKİYE’NİN DE FOTOĞRAFI

Ferhat Tunç , Sanatının 30 yılını doldurması vesilesiyle  19 Ekim 2013 tarihinde İzmir Fuar Açık Tiyatrosunda  yapacağı konserde aynı zamanda  yönetmenliğini Gökmen Turnalı’nın yaptığı, metnini Fazıl Öztürk’ün yazdığı ve Gazeteci Can Dündar’ın seslendirdiği  kendi hayatından kesitlerinin yer aldığı, “Tarih bize iyi davranmadı” isimli belgeselin ilk kez gösterileceğini  duyurdu. Tunç,  belgeselde bu ülkede sırf kimliğinden ve inancından dolayı öteki gibi davranılan ve potansiyel bir düşman gibi görülen bir sanatçının uğradığı haksızlıklar, baskıları aktarmaktan ziyade  son 30 yıllık Türkiye’nin de fotoğrafının yansıtıldığını belirtti.

MEMLEKETİNDE TANKLARLA VE TOPLARLA KARŞILANMAK…

Doğup büyüdüğü Dersim’e girerken tanklarla, toplarla karşılanmanın ne olduğunu çok iyi bildiğini belirten Tunç, “Tarih bize iyi davranmadı” sözlerine şöyle açıklık getirdi: “Yıllarca memleketime sokulmadım. Kürt olduğumuz için, Alevi olduğumuz için, sosyalist olduğumuz için haketmediğimiz baskılarla ve uygulamalarla karşı karşıya kaldık. Sürgüne gitmek zorunda bırakıldım. Bu baskı sadece 30 yılı kapsamıyor, 60 yıl  Yılmaz Güney’lere kadar uzanan kötü bir anlayışın baskıladığı bir hayat söz konusu. Bu tarih bizim tarihimiz olmaktan uzaktır. Bu tarihi onlar yaptılar ve biz sadece bunun bedelini ödemekle karşı karşıya bırakıldık.  Bugün hala özgür değiliz.  Kürtler hala kendi dilini talep etme noktasında. Aleviler hala kendi inançlarını özgürce yaşayamıyor. Hala bu ülkede Cemevleri ibadethane olarak sayılmıyor. Son dönemlerde  yapılan açıklamayla bütün toplumsal kesimlerinin taleplerini terörize edildi. Ötekileştiren ve ayrıştıran  politikalar ne yazık ki günceliğini koruyor. Bu anlamda tarih bize iyi davranmadı.”

‘KARADENİZ  HALKIYLA KUCAKLAŞACAĞIM ‘

Konseri İzmir ile sınırlı tutmayacağını tüm Kürdistan, Ege ve  Karadeniz’i gezip bugün sistemin kendilerine kapattığı İstanbul Harbiye Açıkhava Tiyatrosunda noktalayacağını söyleyen Tunç, “Aslında ben 1985 yılında Almanya’dan döndüğümde ilk albümüm “Vurgunum Hazretine” konserini Emek sinemasında gerçekleştirmiştim. O nedenle 30 yılımın vesilesiyle İstanbul  konserimi  Emek sinemasında yapmak isterdim ama maalesef  bu artık imkansız ” diye konuştu.
Konserlerini özellikle Karadeniz’de yapmak istediğini de vurgulayan Tunç, “Orada senelerce bizi yanlış tanıtanlara karşı Bölge halkıyla kucaklaşmak istiyorum. Barış ve kardeşlik mesajları vereceğim” dedi.  ZEYNEP KURAY – İSTANBUL