Home , Dünya , FARC tek taraflı ateşkesi bitirdi

FARC tek taraflı ateşkesi bitirdi

KOLOMBIYA |22-01-2013 | farcFARC, hükümet ile yapılan müzakerelerden dolayı ilan ettiği tek taraflı ateş sürecine sona erdirdi.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) hükümetle müzakerelerden dolayı ilan ettiği 3 aylık tek taraflı ateşkese son verdi.
FARC, 19 Kasım günü Küba’nın başkenti Havana’da Kolombiya hükümeti başlayan barış görüşmeleri nedeniyle iyi niyet gösterisi olarak tek taraflı ateşkes ilan etmiş, hükümeti operasyonları durdurmaya çağırmıştı.

Ancak, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, FARC’ın bu çağrısını “silahlanma için atılmış taktik bir adım” olarak tanımlayarak ateşkesi tanımamış, operasyonların süreceğini söylemişti.

FARC Başmüzakerecisi İvan Marquez, dün (20 Ocak) Küba’nın başkenti Havana’da hükümet temsilcileri ile yeni müzakere görüşmelerine başlamadan önce yaptığı açıklamada, “Yürek acısıyla, kimsenin istemediği yeniden savaş durumuna döndüğümüzü kabul etmek durumundayız” dedi.

FARC’ın tek taraflı ateşkesi sonuçlandırması beklenen bir durumdu. Zira Kolombiya hükümeti müzakerelerin başlamasıyla FARC güçlerine yönelik operasyon ve saldırılarını arttırmıştı.

Bununla birlikte, ateşkesin devam ettirilmesinden yana olan hükümet, FARC’ı da tehdit ediyordu. Kolombiya Devlet Başkanı Santos, 19 Ocak’ta yaptığı bir açıklamada, silahlı güçlerin hazırlıklı olduğunu söylemişti.

Kolombiya’da 50 yılı aşkındır devam eden savaşta 600 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi. Taraflar arasında Oslo’da başlayan, Havana’da sürdürülen müzakerelerle yarım asırlık çatışmaların sona erdirilmesi hedefleniyor. Kolombiya’da tarım arazilerinin büyük şirketler ya da toprak sahiplerinin elinde bulundurulması FARC ile hükümet arasındaki temel anlaşmazlık noktalarından birini oluşturuyor. FARC’ın ilk silahlı mücadelesini başlatmasının temelinde de tarım arazilerinin dağıtımındaki eşitsizlik bulunuyor.(Kaynak: ETHA)