Anasayfa , Avrupa , Ethem Sarısülük’ün katlilini dünya halkları yargılayacak!

Ethem Sarısülük’ün katlilini dünya halkları yargılayacak!

ethem_sarısülük_ALMANYA |27-06-2013 | “Türkiye’de Taksim Gezi Parkı‘da somutlanan, artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı toplumsal mücadeleler tarihinde yeni bir sayfayı yaşıyoruz. Ezberleri bozan altüst oluşları, tarihsel günleri yaşıyoruz. Yüzbinlerce insan günlerdir çok sayıda kentin meydanlarında polisle göğüs göğüse militan çatışmalara girmekten çekinmedi.

Daha şimdiden emekçiler direnenler Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert ve Mehmet Ayvalıtaş‘ı üç yiğit evladını kaybetti. Fakat faşist devlet terörünün bütün azgınlığına katliamına, tutuklamalarına karşın durmadı, pes etmedi. Sergilenen kararlılık ve gözüpek tutum, sönümlenip gideceğini düşünen sermaye sözcülerine inat şimdi yaratıcı eylem biçimleri ile devam ediyor.
Ölüm gözlerde bir kez küçülüp, sokakları özgürleştirmeyi görsün, inişler çıkışlar olabilir fakat “İstersek başarırız” ruhu bir kez yerleşince istediklerini almadan kolay kolay geri çekilmez. Bu halk isyanında ölümüne direnmenin arkasında sermayenin sağlık, eğitim, barınma gibi en temel insani ihtiyaçları dahi metalaştıran, kentleri, köyleri, ormanları, dereleri yağma ve talan alanları haline getiren sınır tanımaz kar hırsına duyulan sınırsız öfke birikimi yatmaktadır. Neoliberal kapitalizmin doğasına uygun olarak Tayyip Erdoğan ve AKP şahsında cisimleşen diktatörlük ve saldırganlığa karşı yıllardır birike birike katlanan öfkenin patlaması vardır. Ülkeyi AVM’leştirip HES ve nükleer santrallerle doldurma istemine, Suriye ve Ortadoğu‘da izlediği emperyalizmin maşası saldırgan mezhepçi politikalara duyulan öfke birikimi vardır. Kürt Halkı’na karşı yürütülen inkar ve imha siyastlerine duyulan nefret birikimi vardır.

İşte bu isyanda Gezi Parkı direnişçisi Ethem Sarısülük, kameraların önünde, Taksim Gezi Parkı bu direnişinin birinci haftasında, 1 Haziran’da, Ankara Kızılay Meydanı’ndaki destek eyleminde polis tarafından başından kurşunla vurularak yaralanmış, 14 günlük yaşam mücadelesini 14 Haziran’da kaybetmişti.

Daha yaşanılır bir dünya için sokaklara çıkan Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş ve Ethem Sarısülük savaş sırasında bile görülmeyen bir vahşet, nefret ve şiddetinin kurbanları olmuşlardır. Yetmezmiş gibi Ethem Sarısülük’ün ölümüne yol açan Çevik Kuvvet polisi Ahmet ŞAHBAZ ise serbest bırakılmıştır.

Ethem Sarısülük’ün ölümüne yol açan polis memurunun tutuksuz yargılanmasına gerekçe olarak, şüphelinin “meşru müdafaa sınırları içinde kaldığı” kaydedilmiştir.

Ankara 13. Sulh Ceza Hakimi tarafından verilen kararın gerekçesinde, dosyada bulunan çok sayıda görüntü kaydı, keşif sırasında alınan tanık ifadeleri, atış mesafesine dair bilirkişi raporu, otopsi ön raporu gibi kesin maddi kanıtların hiçbiri yer almamıştır.

Kararın gerekçesinde sadece katil sanığının kendini savunmak için sarıldığı yalan ifadelerin yer almış olması bu kararı veren yargıcın hukukla bir ilgisinin olmadığını, Faşist Türk devletinin Başbakan’ın “polisi yedirtmeyiz” mesajını uyguladığını göstermektedir.

Halkı birbirine karşı kışkırtan siyasal iktidar polisi katliam yapmaya teşvik ederken, katliam yapan polislerin yargı tarafından da korunacaklarının mesajını bir kez daha vermiştir.

İnsanlığa karşı suç işleyen asker, polis vb. güçlerin siyasal iktidar ve yargı tarafından korunması, teşvik edilmesi Türkiye’de yerleşmiş faşist bir devlet geleneğidir.

Göstericiler hakkında tutuklama kampanyası yürütülürken, katil sanığı polis aramızda dolaşırken hiç kimse adaletten hukuktan bahsedemez! Faşist Türk devletinden adalet beklemiyoruz! Bu davanın jürisi de yargıcı da artık Türkiye Kürdistan ve dünya halklarıdır.

Katiller mahkeme salonlarında değil; halkların baskı, zulüm ve sömürüye karşı ayağa kalktıkları meydanlarda ve sokaklarda yargılanacaklardır.

Almanya Demokratik Güc Birligi Platformu        27.06.2013

AABF (Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu), ABM (Avrupa Barış Meclisi), ADHF (Almanya Demokratik Haklar Federasyonu), AGİF (Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu), ATİF (Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu), ADDBF (Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu), Avrupa Sürgünler Platformu, CENI (Buroya Aştiyê ya Jinên Kurd),Devrimci Proletarya (Yaşanacak Dünya),  DIDF (Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu), FEDA (Demokratik Alevi Federasyonu), FKÊ (Ezidi Dernekleri Federasyonu), KOMKAR (Kürdistan Dernekleri Federasyonu Almanya) Kürdistan Halkevleri (Mala Gele Kurdistan e.V.), ÖDA (Özgürlük ve Dayanişma Almanya), TÜDAY (Türkiye / Almanya İnsan Hakları Derneği ),  YEK-KOM (Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu ), YXK (Kürdistan Öğrenciler Birliği), ZAVD (Almanya ve Orta Avrupa Asuri Federasyonu)