Anasayfa , Avrupa , ETA: Ateşkes sonuç getirmedi, harekete geçeceğiz

ETA: Ateşkes sonuç getirmedi, harekete geçeceğiz

İSPANYA | 17 – 01 – 2010 | İspanya’da bağımsızlık mücadelesi veren Bask Ülkesi ve Özgürlük örgütü ETA yazılı bir açıklama yaparak tekrar eylemler geliştireceğini söyledi.’Şimdi hareteket geçme zamanıdır’ diyen ETA, hükümetin artan saldırılarına cevap vereceklerini belirtti.

Gara gazetesine 31 Aralık 2009’da gönderilen ve ancak bügün yayımlanan açıklamada ETA, 2010 yılındaki yönelimin sinyallerini verdi. ETA, ‘Ateşkes, demokratik süreç gibi bir sonuç getirmiyor. Şimdi inisiyatif alma ve harekete geçme zamanıdır. Düşmana baka kalamayız’ dedi.

Bask devletinin bağımsızlığı için gerekli olan, halkın kendi geleceğine karar vereceği demokratik sürece ateşkes ile ulaşılamayacağını’ savunan ETA, tek yolun ‘tüm halkın tepkisi ve baskı oluşturmak’ olduğunu ileri sürdü.

ETA, İspanyol devletinin mevcut saldırılarına sadece direnç göstererek kalınamayacağı, cevap vermek gerektiğini söyledi.

Zapatero’nun iktidara gelmesiyle İspanya ETA ile barış masasına oturmuş, tıkanan görüşmelerden sonra 2006 yılında ateşkes ETA tarafından bozulmuştu. İspanya ve Fransa sınırları çevresinde yaşayan Bask ulusunun bağımsızlık mücadelesine önderlik eden ETA, 1959 yılında Franco diktatörlüğüne karşı kurulmuştu.