Anasayfa , Haberler , Esenyurt Direnişine Avrupa’dan Dayanışma Ziyareti

Esenyurt Direnişine Avrupa’dan Dayanışma Ziyareti

İSTANBUL | 01 – 05 – 2010 | Avrupa’dan İstanbul’da ki 1 Mayıs kutlamalarına uluslar arası dayanışma amacıyla gelen çeşitli sendika, kitle örgütleri ve parti temsilcileri Esenyurt’da uzun zamandır direnen işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundular.

Almanya’dan gelen metal iş kolunda IG-Metal, birleşik hizmetler sendikası Verdi, doğa, tarım ve inşaat sendikası IG-BAU, gıda sendikası NGG, Sol parti, Sosyalist Gençlik üyeleri ve yöneticileri, Avusturya’dan gelen Avusturya Türkiyeli İşçi-gençlik federasyonu (ATİGF), Yeni Demokratik Gençlik (YDG) ve Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK)’den yönetici ve üyelerden oluşan yaklaşık 30 kişilik heyet, Esenyurt işçilerinin güçlü sloganlarıyla karşılandı.

Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen Esenyurt direnişindeki işçiler, Avrupa’dan gelen delegasyonu; “Zalimin zulmüne karşı Esenyurt Belediyesi’nde 256 gündür direniyoruz” yazılı pankartla karşıladılar. Daha sonra delegasyonla birlikte güçlü sloganlarla Esenyurt belediyesinin önüne kadar yürüyen direnişçiler, burada bir basın açıklaması yaptılar. Yürüyüş sırasında sık sık; “Yaşasın sınıf dayanışması”, AKP yıkılsın Nemci altında kalsın”, “Sendika hakkımız direnerek alırız” ve Almanca “Hoch die internasyonale solidarität” sloganlarını ortak attılar.

Esenyurt belediyesi önünde Avrupa delegasyonundan, Verdi merkez yürütme kurulu üyesi Dr. Cristian Tödt işçilere yaptığı konuşmada şöyle dedi. “ Biz Avrupa’dan 1 Mayıs’a katılmak ve Türkiye’deki direnişlerle dayanışmada bulunmak için geldik. Sizler burada sendikalı olduğunuz için işten atıldınız. Örgütlenme hakkı en doğal insan hakkıdır, bundan dolayı da sizin direnişiniz doğru ve haklıdır. Sizi işten atan kamu görevlisi şunu iyi bilmelidir ki haksız bir şekilde işten atılan sizlerin bu direnişini biz Avrupa parlamentosuna ve kumu oyuna taşıyacağız. Ve sizlerle temel hak ve özgürlükleri savunmak için birlikte mücadele edeceğiz.

Daha sonra söz alan Doğa, Tarım ve İnşaat Sendikası (IG-Bau) örgütleme sekreteri olan Zeynep Biçici’de işçilere seslendi. Biçici “ Bugün Esenyurt’da haklı bir mücadele verilmektedir. Sizlerin kararlılıkla verdiğiniz bu mücadele mutlaka kazanacaktır. Bugün Esenyurt’da yaşanan bu saldırıların aynısı Avrupa’da da yaşanmaktadır. Bunun için mücadeleyi ortaklaştırmamız gerekiyor. Bundan dolayı da bugün sizlerle birlikteyiz. Ve sizlerin bu haklı mücadelesini Avrupa kamuoyuna mutlaka taşıyacağız.

Kitlenin coşkulu sloganlarıyla karşılanan konuşmalar, Protestan Papaz Peter Strube’nin konuşmasıyla devam etti. Strube “Geçen sene 1 Mayıs’da Taksime geldim. Bu senede sizinle birlikte 1 Mayıs’a katılmak için tekrar geldim. Kiliselerin adalet, iş ve bütün dünyada barışın sağlanması gibi görevleri söz konusudur. Bunu uygulamak için geldim. Bütün dinlerin olduğu gibi kiliselerin toplumda adelet ve yoksullarla dayanışma gibi görevi vardır. Bütan dünyada adaletsizliğin kaldırılıp yerine adaletin gelmesi için mücadele edeceğiz. Sizin bu mücadelenizi de bundan dolayı önemsiyoruz. Mutla bu mücadeleniz kazanacaktır”

Papaz’ın konuşmasının ardında NGG sendikasından Selahattin Yıldırım yaptığı kısa konuşmasında işçilerin haklı mücadelesini selamladı ve yanında olacaklarını belirterek “sizi işten atan belediye başkanında bir randevu istedik vermedi. Ama şunu bilmelidir ki burada direnen işçilerin sesini Avrupa’ya taşıyacağız. Sizin bu hakli mücadelenizin başarılı geçmesi için elimizden geleni yapacağız.”

Yıldırım’dan sonra ATİK adına Süleyman Gürcan işçilere seslenerek “sizin bu haklı mücadelenizle başından beri ATİK olarak dayanışma içinde olduk. Bu dayanışmayı önümüzdeki dönemde sürdüreceğiz. Avrupa’da yaşayan göçmenler olarak mücadelenizin başarılı geçmesi için kamuoyu yaratmaya çalışacağız. Yalnız olduğunu düşünmeyin, bu direnişte sürekli yanınızda olacağız.”

Belediye İş sendikası 2 Nolu şube başkanı Hasan Gülüm’de Avrupa’dan dayanışmak için direnişe destek veren tüm delegasyon üyelerine teşekkür etti. Esenyurt direnişi uluslar arası dayanışmayla daha kararlı bir şekilde yürüyeceğini belirterek eylemi sonuçlandırdı.