Anasayfa , Haberler , Emekli-Sen’den Zam Protestosu

Emekli-Sen’den Zam Protestosu

HABER MERKEZİ|04.01.2022|Asgari ücrete yapılan zammın ardından en çok merak edilen konu emekli ve memurlara yapılacak zam oranı olmuştu. Aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte bu oran SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 25.5, memur maaşları ve emekli memur aylıklarına ise yüzde 30.95 olarak belirlendi. Buna göre en düşük emekli maaşı 1500 Türk Lirası’ndan 2500’e çıktı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Emekliler Sendikası (Emekli-Sen), yapılan bu zammı Ankara Kızılay’da kitlesel katılımın sağlandığı basın açıklamasıyla protesto etti. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bugün buradayız; çünkü emeklileri devletin sırtında kambur olarak gören iktidar, yükünü hafifletmek için emeklilerin cebindeki üç kuruşa göz dikmiştir. Bugün buradayız; çünkü biz emekliler her gün biraz daha yoksullaşırken iktidar, soframızdan bir dilim ekmeğimizi daha nasıl azaltacağının peşine düşmüştür. Bugün buradayız; çünkü cebimizdeki üç kuruşu sağlıkta katkı payına mı, bir dilim ekmeğe mi yoksa doğal gaz faturasına mı vereceğimizin hesabını yaparken iktidar, o üç kuruşu bizden nasıl geri alacağının hesabını yapmaktadır. Bugün buradayız; çünkü 13,5 milyon emeklinin hak arama mücadelesini engellemeye çalışan iktidar, emeklilerin sendikası DİSK Emekli-Sen’e kapatma davalarıyla saldırmaktadır.”

Tuik’in yaptığı açıklamalarının toplum nezdinde hiçbir gerçekliği kalmadığı ifade edilirken, bu ülkenin “resmi” istatistik kurumunun çarşıda, pazarda gerçek enflasyonun yüzde 60’lara dayandığı bir ekonomik krizin tam ortasında gerçeklikten uzak veriler paylaştığını, geçtiğimiz ay ve dün açıkladığı enflasyon rakamlarında görüldüğü söylendi. Açıklamanın devamında şu sözlere yer verildi:
Taleplerimiz açıktır, nettir: Emeklilikte insan onuruna yaraşır ücret hakkımızdır. Emekli ücretlerinin enflasyona değil milli gelire endeksli olması hakkımızdır. Emekli ücretleri arasındaki farklılıkların giderilmesi hakkımızdır. Emeklilikte yaşa takılanlar adı altında yaratılan sorunun çözüme kavuşturulması hakkımızdır. Sağlık hizmetlerinde katkı payının kaldırılması ve sağlığın kamusallaştırılması hakkımızdır. Kendimizle ilgili tüm politikalarda karar alma mekanizmalarında yer almak hakkımızdır. Tüm bunların gerçek anlamda yaşama geçirilebilmesi için sendikalaşmak hakkımızdır. Bu ülkenin emeklileri devletin sırtında bir yük değil, alın terinin karşılığını almak için bugün burada toplanan ve her gün haklı mücadelesini büyüten yurttaşlardır. Hakkımız olan için mücadele etmeye, emeklilikte insanca bir yaşamı daha yüksek sesle savunmaya, ülkenin dört bir yanını eylem alanına çevirmeye, yıkılmakta olanı yıkmaya, eşit, özgür ve demokratik olanı el ele kurmaya kararlıyız.