Anasayfa , Avrupa , Ecevit Piroğlu’na Özgürlük İnisiyatifi’nden Açıklama

Ecevit Piroğlu’na Özgürlük İnisiyatifi’nden Açıklama

HABER MERKEZİ|01.07.2022| Sırbistan’da tutuklu bulunan ve Türkiye’ye iadesi için yargılanan sosyalist Ecevit Piroğlu’nun avukatları tarafından yargılamada yaşanan usulsüzlüklere itirazı sonucu 17 Haziran’da durdurulan mahkeme halen tüm belirsizliğini koruyor. Temyiz mahkemesi 17 Haziran’dan bu yana hem reddi hakim talebini bir karar bağlamayarak hem de yeni bir duruşma günü belirlemeyerek uluslar arası sözleşmeleri ihlal etmeye devam ediyor.

Sırbistan Devleti, Ecevit Piroğlu’na tecrit uyguluyor !

İç hukukları gereği uzun tutukluluk kapsamında 1 yılını hapishanede geçiren Ecevit Piroğlu, 24 Haziran günü başka hapishaneye sevk edilmiştir. Adı kapalı kamp olarak geçen aslında hapishane sistemi olan bu yerde Piroğlu’na tecrit uygulanmaktadır. Kapalı bir odada başında bir polis memurunun 24 saat beklediği, havalandırma ve başka insanlarla temas kurma hakkı engellenmektedir. Sırbistan Devleti politik bir tutsağa tecrit uygulayarak tüm evrensel insan haklarını ihlal etmektedir. Ecevit Piroğlu 2 Haziran’dan bu yana süresiz açlık grevindedir. Ve sevk edildiği bu yeni yerde açlık grevinden dolayı gereken ihtiyaçları karşılanmamaktadır.

Sırbistan Devleti, Türkiye’nin gardiyanı olma !

Sırbistan Devleti, Piroğlu hakkında AİHM, Birleşmiş Milletler İşkence Karşıtı Komite ve enternasyonal demokratik kurumların çağrılarına uygun olarak 1 yılı dolduran ve kendi yasalarında da uzun tutukluluk sayılan süreci Piroğlu lehine karar alarak serbest bırakması gerekirken görünüşte kamp olan ancak hapishaneden daha ağır koşullara maruz bırakarak tecrit uygulamasına yönelmiştir. Bu uygulama ve karar ile Sırbistan Hükümeti artık tüm dünya kamuoyunca açığa çıkarılmış olan Erdoğan iktidarının muhaliflerine uyguladığı tasfiye operasyonlarının bir parçası olmayı mı tercih ediyor?

Sırbistan Devleti Ecevit Piroğlu’nu derhal serbest bırakmalıdır !“Tecrit” bir insan hakkı ihlali ve suçtur. Sırbistan Hükümeti derhal bu suça son vererek Piroğlu’na özel uygulamaları ortadan kaldırmalıdır. Türkiye’nin siyasi baskısına boyun eğmeden Temyiz Mahkemesi uluslar arası sözleşmelere bağlı kalarak bağımsız karar alma sürecini en kısa sürede sonlandırmalı, iade kararını kaldırarak Piroğlu’nu derhal serbest bırakmalıdır.

Şimdi daha çok dayanışma zamanıdır!

Tüm bu süreç içerisinde Ecevit Piroğlu’nun özgürlüğü için dayanışma gösteren, harekete geçen demokratik enternasyonalist güçlere, uluslarararası kurumlara bir kez daha teşekkür ediyoruz. Gelinen aşama ve son gelişmeler göstermektedir ki, şimdi daha çok dayanışma ve eylem zamanıdır. Şimdi daha güçlü harekete geçme zamanıdır.

Ecevit Piroğlu’na Özgürlük İnisiyatifi