Home , Avrupa , Ecevit Piroğlu için, Kamuoyuna Acil Çağrı!

Ecevit Piroğlu için, Kamuoyuna Acil Çağrı!

HABER MERKEZİ |18.06.2022| Ecevit Piroğlu’na Özgürlük İnisiyatifi tarafından yapılan çağrı şu şekilde, „Sırbistan’da tutuklu bulunan ve Türkiye’ye iadesi için yargılanan sosyalist Ecevit Piroğlu’nun 17 Haziran’da Belgrad Temyiz mahkemesi’nde görülen duruşması yeniden ertelendi.

Piroğlu’nun tutukluluğuna yapılan periyodik itirazı değerlendiren ve reddeden heyet ile Temyiz Mahkemesi’nde yargılama yapan heyetin aynı olması nedeni ile avukatlarımız reddi hâkim talebi yaptı. Heyet bu talebi karara bağlayamayarak, reddi hâkim talebine dair kararını açıklamak üzere yeni bir duruşma tarihi vereceğini açıkladı.

3 Haziran’da yapılan bir önceki duruşmada da “tercüman”ın Türk Devleti yanlısı manipülatif biçimde beyanları çarpıtması, avukatlara saldırgan girişimde bulunması nedeni ile duruşma ertelenmişti.
12 aydır Sırbistan hapishanelerinde tutulan Ecevit Piroğlu 2 Haziran’dan bu yana süresiz açlık grevinde. Sırbistan alt mahkemesinin tutukluluğunun 10. ayında verdiği, Piroğlu’nun ve avukatların bulunmadığı ve dinlenmediği iade kararından bu yana davada hiçbir ilerleme kaydedilemedi.

Piroğlu için AİHM ve Birleşmiş Milletler İşkence Karşıtı Komite’nin iadeyi durdurması kararları mahkemeye ve Sırbistan Devleti’ne iletilmiştir.

Sırbistan Devleti’nin Ecevit Piroğlu’nu serbest bırakmayarak yargılamayı uzatması durumunda, Piroğlu’nun yaşamsal fonksiyonları ve hayatı risk altında olacaktır.

“Tercüman” skandalı, mahkeme heyeti ile itirazı değerlendiren heyetin aynı olması, duruşma günü verilmemesi, 1 yılı geçen tutukluluk halinin sonuca bağlanamaması gibi durumlar. Sırbistan Hükümeti, Türkiye Devleti tarafından istenen iade hakkında karar verme ölçülerini aşarak taraf olduğu sözleşmelere ve kendi iç hukukuna aykırı biçimde süreci uzatmış ve yargılamayı Piroğlu aleyhine bir cezalandırmaya dönüştürmüştür.

Ecevit Piroğlu’nun özgürlüğü Türkiye ve Sırbistan arasında pazarlık konusu olamaz.

Bugün görülen duruşmadan bir gün önce Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Sırbistan ziyareti bir tesadüf değildir.

Dünyanın kaotik süreci içinde geniş ölçekte ortaya çıkan göç ve mültecilik sorunu özellikle diktatör yönetimler tarafından istismar edilmektedir. Erdoğan iktidarının Suriye’li mülteciler üzerinden Avrupa’yı tehdit etmesi ve bu nüfus üzerinden kendine bölgesel mevzilenmeler yaratmaya çalışması, muhalif mültecileri değişik ülkelerde katletmesi, onları kaçırarak işkenceler altında kaybetmesi Erdoğan iktidarının daimi bir politikasıdır.

Erdoğan kabinesinin üyesi Dışişleri bakanı Çavuşoğlu’nun gazetecilerin kendisine yönelik, “davayı etkilemeye mi geldiniz?” sorusuna cevapsız kalışı bundan dolayıdır.

Gene bu nedenledir ki, önümüzdeki günlerde Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sırbistan’ı ziyaret edeceğini açıklaması, Sırbistan mahkemeleri ve uluslararası sözleşmeler üzerinde Türk Devleti’nin baskı kurma girişimi olarak demokratik kamuoyunca değerlendirilmektedir.

Uluslararası tüm demokratik enternasyonalist kurumlara, Birleşmiş Milletler İşkence Karşıtı Komite’ye, AİHM’e ve Sırbistan demokratik kamuoyuna acil çağrımızı yineliyoruz. Demokratik kamuoyunu Ecevit Piroğlu’na uygulanan hukuksuzluğa karşı harekete geçmeye, sürecin geri dönülemez sonuçlar yaratması riskine karşı acil küresel eyleme çağırıyoruz.

Açlık grevini sürdüren ve sürecin uzaması ile birlikte yaşamı riske girecek olan Ecevit Piroğlu’nu özgür bırakın.
Sırbistan Devleti Türk makamlarından gelen baskıya ve suça ortak olma!..“