Anasayfa , Avrupa , Ecevit Piroğlu Hakkında Yeniden İade Kararı

Ecevit Piroğlu Hakkında Yeniden İade Kararı

HABER MERKEZİ| 10.01.2023| Küresel Özgürlük İnisiyatifi, 18 aydır Sırbistan’da tutsak edilen ve Türkiye’nin iadesini istediği devrimci Ecevit Piroğlu’nun 18 Ocak’ta yeniden görülecek temyiz duruşmasına ilişkin açıklama yaptı..

Ecevit Piroğlu’nun Türkiyeli enternasyonalist bir devrimci olduğu belirtilen açıklamada, Piroğlu’nun Gezi direnişinde ve Rojava’da mücadele ettiği vurgulandı. 24 Haziran 2021’de Sırbistan Havalimanı’nda gözaltına alınıp tutsak edilen Piroğlu’nun 18 ay boyu hukuksuzluklarla dolu bir süreçle yargılandığı ifade edilen açıklamada, Piroğlu hakkında daha önce de iade kararı verildiği ancak bu kararın bozulduğu hatırlatıldı.

Yüksek Mahkeme’nin 18 Ocak’ta son kez karar açıklayacağı dile getirilen açıklamada, “Sırbistan 18 ay boyunca yaptığı siyasi sığınma başvurularını reddetti. Sırbistan, iadesi durumunda ‘işkence ve kötü muameleye maruz kalacağına’ dair yazılan raporlara yanıt vermedi. Sırbistan kendi yasalarında yer alan ‘uzun tutukluluk ihlali’ kapsamına girmesine rağmen onu serbest bırakmadı” denildi.

Piroğlu’nun bu hak ihlallerine karşı 136 gün açlık grevi yaptığı kaydedilen açıklamada, Türkiye’nin Piroğlu’na “terörist” diyerek iadesini istediği ve AKP iktidarının son 10 yılda muhalif herkesi “terörist” ilan ettiği vurgulandı.

Türkiye yargısının bağımsız ve adil olmadığına dair çok sayıda uluslararası rapor ve AİHM kararı olduğuna işaret edilen açıklamada, “Ecevit Piroğlu’nun iade davası siyasi bir davadır. Onun mücadelesi Türkiye ve Kürdistan’da milyonlarca insanın davasıdır. Sırbistan onu iade ederse milyonların mücadelesine düşmanca tutumalmış olacak, başta Kosova meselesinde görüldüğü gibi Erdoğan’ın bölge halklarını savaşa sürüklemeye çalışan diktatörlüğüne, işkenceye ortak olacaktır” denildi.

Sırbistan halkı ve uluslararası kamuoyunda bu davaya taraf olma çağrısı yapılan açıklamada, cihatçı çetelerle işbirliği yapan Erdoğan ve özgürlük için mücadele eden Ecevit Piroğlu arasında bir tercih yapılması gerektiği dile getirildi. Tüm uluslararası demokratik kamuoyu, 18 Ocak’ta görülecek son temyiz duruşması öncesi dayanışmaya ve harekete geçmeye çağırıldı.