Home , Haberler , Dünya basınında İstanbul seçimi: Erdoğan artık yenilmez değil
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan, listens during a joint news statement with Croatia's President Kolinda Grabar-Kitarovic, following their meeting at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, Tuesday, Jan. 9, 2018. Grabar-Kitarovic is on an official visit in Turkey. (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Dünya basınında İstanbul seçimi: Erdoğan artık yenilmez değil

H.Merkezi|24.06.2019| Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı doğrultusunda yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde resim olmayan sonuçlara göre, CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu 4 milyon 741 bin 868, AKP adayı Binali Yıldırım ise 3 milyon 935 bin 453 oy aldı.

Oy oranı yüzde 44.99’da kalan Binali Yıldırım’a karşı oyların 54,21’ini alan Ekrem İmamoğlu’nun Kürtler başta olmak üzere toplumsal muhalefetin desteği ile kazandığı zafer, dış basında da önemli yer buldu.

Servis edilen haberlerde AKP’nin başarısızlığı üzerinden Binali Yıldırım’dan öte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi geleceği ile ilgili yorumlar yapıldı.

CNN: İstanbul seçimleri Erdoğan’a kaybettirdi

ABD’li CNN International seçim sonucuna dair okuyucularına servis ettiği habere “İstanbul seçimleri Erdoğan’a kaybettirdi” başlığı attı.

Haberde İmamoğlu’nun rakibini farkla geride bıraktığını belirtirken, snucu İstanbul’u kaybeden AKP için büyük bir yenilgi olarak duyurdu.

NYT: Erdoğan siyasi kariyerinin en büyük yenilgisiyle karşı karşıya

The New York Times da, seçimin yenileni olarak Tayyip Erdoğan’ı gösterdi. Servis edilen haberde “Türkiye Cumhurbaşkanı yeniden yapılan İstanbul seçimlerinde ağır yenilgiye uğramış görünüyor Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan siyasi kariyerinin en büyük yenilgisiyle karşı karşıya, çünkü kendi partisinin adayı yenilenen İstanbul seçimlerinde yenilgiyi kabul etti” yorumunda bulunuldu.

DİE WELT: Erdoğan dönemi sona eriyor

Alman Die Welt gazetesi ise seçim sonucuna dair haberine “Erdoğan dönemi sona eriyor” başlığı attı. Haberde ise şu yorumlarda bulunuldu: “Eğer Türkiye gerçekten demokratik bir ülke olsaydı, Erdoğan geçmişteki hizmetlerinden dolayı tebrik edilip güzel bir emeklilik dönemi geçirmesi temmenisinde bulunulurdu. Ama ne Türkiye demokratik bir ülke ne de Erdoğan demokrat bir politikacı. Zira Erdoğan, iktidarı bıraktığı andan itibaren ömrünün geri kalan kısmını Marmaris’te huzurla geçiremeyeceğini biliyor. Hakkında yolsuzluk, Anayasal düzeni bozmak ve diğer bir çok suçlamalarla dava açılacağından emin.”

HANNOVERSCHE ZLLGEMEİNE ZEİTUNG: Erdoğan artık yenilmez değil

Ülkede yayın yapan Hannoversche Allgemeine Zeitung gazetesi, İstanbul seçimiyle ilgili şu yorumda bulundu: “Seçim sonucu sadece İmamoğlu için büyük bir başarı değil, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir uyarı sinyali: Erdoğan artık yenilmez değil. Erdoğan yükselişine 1994 yılında İstanbul’da Belediye Başkanı olarak başlamıştı. 25 yıl sonra bu belediye başkanlığı seçimi Erdoğan’ın siyasi inişinin başlangıcını damgalayabilir. Bu seçimler özellikle hırpalanmış Türk demokrasisi için bir zafer. Erdoğan sistematik olarak özgürlükleri sınırlandırdı, kuvvetler ayrılığını zayıflattı ve muhaliflerin gözünü korkutmaya çalıştı. Üç yıl önceki darbe girişiminden bu yana kendisini eleştirenlere karşı benzersiz  bir dalga ile tasfiye uyguluyor. Yarım milyona yakın insan gözaltına alındı ya da tutuklandı, on binlerce kişi cezaevinde, üstelik birçoğu hakkında iddianame yok. Ancak Erdoğan insanların özgürlük arzusunu bastıramıyor.”

WASHINGTON POST: Erdoğan’ın partisi başarısızlık yaşadı

Yeniden yapılan seçimlerde muhalefetin adayı olarak tanımladığı İmamoğlu’nun seçim kazandığını belirten Washıngton Post haberinde ise, “Erdoğan’ın iktidar partisi başarısızlık yaşadı. Muhalefet partisi adayı Ekrem İmamoğlu, Türkiye’nin güçlü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidar partisinin elinde tutulması yönündeki kararlılığına rağmen, İstanbul belediye başkanlığı yarışında ikinci bir zafer kazandı” denildi.

İstanbul seçimi sonuçları yabancı diğer önemli yayın organlarında şu yorumlarla yer aldı:  

LE MONDE : Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adayı İstanbul Belediye Başkanlığı seçimlerinde yenilgisini kabul etti. Türkiye’nin en zengin ve en kalabalık şehri İstanbul’un kaybı, Cumhurbaşkanı Erdoğan için ciddi bir başarısızlık.

HAARETZ: İmamoğlu, 25 yıl sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinden veya İslamcı kökenli olmayan ilk belediye başkanı olabilmek için 12 hafta önceki zaferini yeniden kazanmaya çalıştı. “

THE TELEGRAPH : “Erdoğan’ın partisi, tartışmalı İstanbul yeniden seçimini kaybetti. Tartışmalı yeni seçimde, muhalefet adayı rahat bir zafer kazandı. Eleştiriler, Erdoğan’ın İstanbul’un yönetimi bırakmakta isteksiz olduğu yönünde çünkü İstanbul büyük bir ekonomik güç ve İslamcı kesim için patronaj kaynağı. Binali Yıldırım iyi huylu bir Erdoğan taraftarı olarak bu pazar günü daha yumuşak bir ton kullandı ve ‘Bilerek veya bilmeyerek bir yanlış yaptıysak, adaletsiz bir şey yaptıysak, rakiplerimiz ve İstanbullulardan özür dileriz’ açıklamasında bulundu. Erdoğan’ın yenilmezlik imajını sarsan bu seçim sonrasında bile Erdoğan, ülkesinin çıkarlarını savunan bir kahraman olarak görülmeye devam ediyor.

BLOOMBERG: İstanbul’un rakip adayı seçmesi Erdoğan’a ciddi bir darbe indirdi.

BBC: Seçim sonucu, daha önce “İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır” diyen Erdoğan’ın gerilemesi olarak görülüyor.

THE GUARDİAN: AKP’nin İstanbul’u CHP adayına kaybetmesi, cumhurbaşkanını mahçup etti.

EURONEWS: Tekrarlanan İstanbul seçiminin kaybedilmesi, cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 16 yıllık iktidarı boyunca aldığı en büyük darbe oldu.” (Özgür Gelecek)