Home , Haberler , Duisburg`da „Ölüm Değil Yaşam İçin, Militarizm`e Hayır“ Paneli Gerçekleşti

Duisburg`da „Ölüm Değil Yaşam İçin, Militarizm`e Hayır“ Paneli Gerçekleşti

Yeni Kadın Almanya’nın organize ettiği paneller dizininin ilki Duisburg’ta yapıldı.

Yeni Kadın Mart ayı boyunca, gerçekleştirilecek sokak eylemlerinin yanı sıra yapılacak paneller dizininin  ilk buluşmasını, Duisburg’ta gerçekleştirdi.
„Kadına yönelik şiddet,siyasal İslam; devrimci-demokratik kurumlarda kadına bakış açısı ve yaklaşımlar’ın tartışıldığı panel,araştırmacı yazar Gülfer Akkaya ve akademisyen yazar Sibel Özbudun’un katılımıyla gerçekleşti.
Başta kadınlar olmak üzere, özgür bir dünya yaratma mücadelesinde tohum olup toprağa düşenler şahsında 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı.  ilk bölüm, moderatörün, 8 Mart’ın tarihini, önemini ve bu noktada kadınların görev ve sorumluluklarının neler olduğuna dair yaptığı kısa bir açıklamasıyla devam etti. Panel Gülfer Akkaya ve Sibel Özbudun’un sunumlarının ardından tartışma bölümü ile devam etti.

Sibel Özbudun; ‚Siyasal İslam ve kadına yönelik şiddeti‘ güncel politik ve siyasi gelişmelerle örnekleyerek aktardı. T.C. Devleti ve onun şimdiki iktidarı Erdoğan ve AKP’nin son 15 senedeki icraatlarını, haremlik/selamlık uygulamalarını, kadının  görünmeyen emeğinin nasıl katmerleşerek devam ettirildiğini, sermaye sahiplerinin ucuz iş gücünün, kadın emeğinin sermayeye nasıl rezerve edildiğini aktardı. Ayrıca kadın sorununun siyasal sorun olduğunu, bunun sözyalizmle kurtuluşunun ön açıcı olabileceğini, hatta Bağımsız Komünist  Kadın Partisi’ne de ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Araştırmacı yazar Gülfer Akkaya ise  kadının kurtuluşunun tüm kadınların, işçisi, köylüsü, memuru, doktoru, mühendisi, ev işçisinin ve sistemle sorunu olan tüm kadınların birlikte mücadele etmesiyle olacağını belirterek, erkeklerin bu mücadelede kadınlara nasıl engel olduklarının örneklemeleriyle altını çizerek, demokratik, devrimci kurumlarda da hala kadına yönelik yaklaşımların sorunlu olduğuna dikkat çekti. 8 Mart’ın varlığı tekstil işçilerin direnişi ve katliamıyla başlamadığını, bunun çok öncesi, eşit ise eşit ücret, esnek iş gücü, vs. noktalarda verilen mücadelelerin de süreci beslediği hatırlatmasını da yapan Akkaya’nın sunumunun ardından soru ve görüşler için panele katılan dinleyicilere söz hakkı verildi.

Katılımcıların soru sorup, görüşlerini de belirttiği panel tartışmalı geçti. Panelist arkadaşların sorulara yanıt verip, toparlamasıyla etkinlik sonlandırıldı.