Home , Avrupa , "Doğan Akhanlı'ya Özgürlük!"

"Doğan Akhanlı'ya Özgürlük!"

KÖLN | 07 – 09 – 2010 | Önceki ay Türkiye’de haksız biçimde tutuklanarak cezaevine konan ve Federal Almanya vatandaşı olan yazar ve insan hakları aktivisti Doğan Akhanlı’nın tutukluluk hali sürerken, avukatı Gülşen Çelebi tarafından bir açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada Akhanlı’nın üç nedenden dolayı tutuklandığını ve bu nedenlerin de Akhanlı ile ilgisi olmadığı vurgulandı. Türk yargıçlarının hızlı bir şekilde üç serbest bırakma dilekçesini redettiklerini vurgulaya Çelebi, sunulan tutuklama nedenleri de şöyle sıraladı;

“İlk olarak 1989 yılına ait olan suçlamada, 1992 yılında Hamsa Kopal adındaki şahidin tutanağı işkence ile alınmıştır. İkinci olarak ise, ikinci şahit olan Mustafa Tutum ifadesini geri çekmiş durumdadır ve açıklamasına göre o dönem Doğan Akhanlı’nın fotoğrafı dahi kendisine gösterilmemiştir. Gösterilen fotoğraflarda Akanlı’nın fotoğrafı yoktur. Son olarak ise 1989 yılında olan olayda, olayı yapanlar tarafından bir çanta olay yerinde bırakılmış ve 21 yıl sonra devletin aklına o çantada ki parmak izlerini almak aklına gelmiştir. O parmak izlerinde Doğan Akhanlı’nın parmak izine rastlanmamıştır. Ancak Mahkeme için bunların önemi yoktur. Tüm bunlara rağmen Doğan Akanlı’nın tutuklu kalması tam bir skandaldır”.

Alman makamlarına seslenen avukat Gülşen Çelebi, ‘Federal Almanya’nın kendi vatandaşına eziyet edilmesine, aşağılanmasına ve politik sebeplerden kaynaklı olarak tutuklanmasına daha ne kadar seyirci kalacaktır?’ sorusunu yöneltiyor.

Dğan Akhanlı için bir dayanışma etkinliği yapacaklarını bildiren avukat Çelebi, gelirin ise Akhanlı’nın mahkeme masraflarına harcanacağını belirtti.

Doğan Akhanlı için yapılması planlanan dayanışma etkinliği 9 Eylül günü saat 20.00 den itibaren Köln’de bulunan Arkadaş tiyatrosunda yapılacak. Etkinliğin parolası ise ‘Doğan Akhanlı’ya özgürlük’.