Home , Avrupa , DİTİB istedi, CDU Kürtlerin camisini engelledi!

DİTİB istedi, CDU Kürtlerin camisini engelledi!

ALMANYA |01.06.2017| Almanya’nın Saarland eyaletinde yaşayan Kürtlerin satın aldığı geniş bir alana kültür merkezi ve camii yapma isteği kentin CDU’lu belediyesi tarafından engelleniyor. Kent yönetiminin DİTİB eksenli Türk lobisinin girişimlerinin etkisi altında kaldığı belirtiliyor.

Almanya’nın Saarland eyaletinde yaşayan Kürtler bir süre önce Völklingen kentinde 3 bin metrekarelik arsayı „Saarland Kürdistan Kültür Merkezi“ adıyla kuruluşu inşaa etmek için satın aldılar. Fakat arsada bulunan küçük evleri elden geçirip dini ve kültürel hizmetler verecek bir kuruluşu açma istediği kentin Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’lu yönetimin engeline takıldı.

Özellikle kentin CDU’lu grup başkanı Stefen Rabel ve Völklingen Belediye Başkanı Wolfgang Bintz’in girişimleri sonucu Kürtlerin kültür merkezi projesi hayata geçirilemiyor. Projedeki eksiklikleri ve merkezin park sorunun bahane eden CDU yürüttüğü yoğun propaganda sonucunda Völklingen kent konseyinde proje için yapılan oylamada 15 „evet“, 16 „hayır“ oyu çıktı.

DİTİB EKSENLİ TÜRK LOBİSİ CAMİYE KARŞI ÇIKTI

Kürtlerin kurmak istediği yere yakın bir yerde Türk devletinin diyanet kurumuna bağlı çalışan DİTİB’in bir camisinin öncülüğünde Kürtlerin projesine karşı girişimlerinin sonucu CDU’nun böyle bir politika izlediği belirtiliyor.

Kürtlerin engellenen kültür ve dini projesine ilişkin ANF’ye bilgi veren Kürdistan Kültür Merkezi yöneticilerinden Zeki Bozkurt „Kentteki CDU yönetimi bizi sürekli oyaladı. Bize önce Mart ayında yapılan seçimleri ‚atlatalım‘ dediler. Seçim geçti, yine projeye onay çıkmadı. Hem kent belediyesi ve hem de büyük şehir belediyesi CDU’nun elinde olduğu için her yerde engellerle karşılaşıyoruz“ diye konuştu.

Kuracakları merkezde hem Kürt kültürünü ve hem de dini hizmetler verecek ibadethane ve çocuklar için Almanca destek derslerinin verildiği bir dershane açmak istediklerini belirten Bozkurt devamla şu bilgileri verdi:

‚KÜRTLERİN DİNİ HİZMET ALMA HAKKI ENGELLENİYOR‘

„Bu arsa için bağışlarla 350 bin Euro para topladık. İnşaata da şimdiden 10 bin Euro’dan fazla para harcadık, ancak projemiz engellendi. Bize park sorunun yaşanabileceğini söylediler. Bahçeye park yeri yaptık, yine kabul etmediler. Sürekli bize böyle bahaneler sunuyorlar. Bu kentte 100’den fazla Kürt aileye yaşıyor, bu insanlarımız kendi dillerinde dini ve kültürel hizmet alamıyor.“

CDU dışında diğer partilerin de yardımcı olmadığına dikkat çeken Bozkurt, hukuk mücadelesi başlatacaklarını bildirdi. Projeye karşı daha önce birçok gerekçe öne süren CDU son olarak proje için „yetersiz“ kararını verdi.

ANF’nin ulaştığı kentteki CDU teşkilatı yetkilileri ise konuya ilişkin açıklama yapmayacaklarını ve kararın verildiğini belirtti.

Başbakan Merkel’in liderliğindeki CDU Almanya’da koalisyon hükümetinin büyük ortağı. (ANF)