Home , Avrupa , Deutsche Bank komünistlere savaş açtı

Deutsche Bank komünistlere savaş açtı

ALMANYA | 09 – 01 – 2010 | Almanya ve Avrupa’nın en büyük bankalarından Deutsche Bank, Almanya Marksist-Leninist Partisi’nin 6 hesabını feshetme kararı aldı. Parti yönetimi, Hitler faşizmi dönemindeki uygulamalara benzetti.

Deutsche Bank, toplam üye sayısı 2 bin 300 olduğu belirtilen Almanya Marksist-Leninist Partisi (MLPD) ile bundan böyle bir müşteri ilişkisi içinde olamayacaklarını açıkladı ve partinin 6 hesabını feshetti.

Deutsche Bank basın sözcülüğünden yapılan açıklamada, bankanın, ocak ayı ortasında yürürlüğe girecek bu fesihler için kararı, “genel çalışma koşullarındaki maddelere” dayanarak aldığı vurgulandı. MLPD yöneticileri ise Essen Eyalet Mahkemesi’ne başvurarak fesih işleminin en azından ertelenmesini isterken, bu uygulamaların Nazi Almanyası’ndaki uygulamaları andırdığını belirtti.

‘SALDIRILAR TESADÜF DEĞİL’

MLPD’den yapılan açıklamalarda, bu baskıların bir tesadüf olmadığı belirtilerek bu yola 27 Eylül seçimleri ve yeni hükümetin kurulmasından sonra başvurulmasının anlamlı olduğu ifade edildi. MLPD yönetimi, Angela Merkel hükümetinin kendi içinde sola ve öncelikle de soldaki devrimci yönelime karşı sert tavır alma konusunda görüş birliği sağladığını ileri sürdü.

Geçen yılın şubat ayında da Commerzbank, MLPD Başkanı Stefan Engel’in özel hesaplarını feshettiğini bildirmişti. Engel, bu fesihlerin gerekçesiz yapıldığını iddia ederek mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme, bankadan “gerekçe ve kanıt” istemiş, Engel de bunu kendisinin haklılığına yönelik bir sonuç olduğunu kaydetti.

Bu arada Alman bankası Volksbank da MLPD’ye ait bir hesabı feshettiğini duyururken, partinin Nationalbank ve SEB-Bank’ta yeni hesaplar açmasına izin verilmediği ortaya çıktı.

HİTLER FAŞİZMİ

MLPD Başkanı Stefan Engel ise “Almanya’da bankada hesabı olmayan bir insanın, herhangi bir iş yapması mümkün değildir. Kiralarını, ücretleri, bildirilerin parasını ödeyemez. Böyle siyasal nitelikli bir boykot Hitler faşizmindeki tecrübeler sonucu Alman Anayasası’nca da yasaklanmıştır” yorumunda bulundu.

MLPD ile Deutsche Bank, 1985 yılında da benzer bir süreç yaşamış, o dönemde partinin iki hesabını fesheden banka, 1986 yılı Kasım ayında mahkemece haksız bulununca fesih işlemleri geçersiz ilan edilmişti.

Sovyetler Birliği’nde 1956’daki ünlü 20’nci Kongre ile sosyalist Rusya’da ve müttefiki Doğu Almanya’da kapitalist restorasyonun başladığını kaydeden MLPD, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao Zedung’un ve kısmen Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti’nin lideri Enver Hoca’nın görüşlerini benimsiyor. Partiye, son katıldığı 27 Eylül 2009 genel seçimlerinde sandıktan 29 bin 551 oy çıkmıştı. (ANF)