Anasayfa , Haberler , Dersim Festivalinde İlk İzlenimler

Dersim Festivalinde İlk İzlenimler

DERSİM | 30 – 07 – 2010 | Bu yıl 10.’su düzenlenen Munzur Doğa ve Kültür Festivali kapsamında yine binlerce insan Dersime akın etti. 29 Temmuz – 01 Ağustos tarihleri arası gerçekleşecek olan Festival, büyük bir coşkuyla start verilmiştir.

Her yıl geleneksel olarak festivalden bir gün önce şehir merkezinde gerçekleşen 96 ölüm orucu şehitleri anması, bu senede bir meşaleli yürüyüş ile gerçekleştirilmiştir. Merkez belediyesi önünde toplanan yürüyüş kitlesi, yapılan basın açıklaması ve gösterilen sinevizyonun ardından yakılan ateşin etrafında halaylar çekerek eylemi sonlandırmıştır.

Festival, başlangıç tarihi olan 29 Temmuz günü, şehir merkezinde yapılan bir etkinlikle başlamıştır. Dersim direnişinin simgesi olan Seyit Rıza’nın heykeli Kışla Meydanına dikilerek festivalin resmi açılışı gerçekleşmiştir. Akşam saat 20’den itibaren stadyum’da gerçekleşen açılış konseri ile etkinliğin ilk günü tüm hızıyla devam ederek yaklaşık 20 bin kişinin katılımıyla ilgi odağı olmuştur.

İlk olarak açılış konuşmasının ardından Grup Yeldeğirmeni sahne almıştır. Ardından sırasıyla Tunceli belediye başkanı Edibe Şahin, DEDEF genel başkanı Özkan Tacar, BDP milletvekilleri Şerafettin Halis ve Sabahat Tuncel konuşma yapmıştır.

Konuşmacıların ardından, sanatsal çalışmalarını ATİK bünyesinde sürdüren Grup Haykırış, sahnede yerini aldı. Grubun seslendirdikleri Zazaca – Kürtçe ve Türkçe devrimci marşlarla kitlenin beğenisini topladı. Dersim deki baskılardan, yozlaşmalardan ve doğa katliamından bahseden grup, aynı zamanda Türkiye’nin birçok yerinde devam eden işçi direnişlerine yönelik kitle ile birlikte söylediği ezgilerle ezilen halkları selamlamıştır. Grubun sahne almasıyla birlikte konser alanına partizan bayraklarıyla giren kitle ilgi çekmiştir.

Grup Haykırışın özellikle devrimci önderlere hitaben seslendirdiği İbrahim’le Ali Haydar ezgisinde kitlenin çakmaklarıyla eşitlik etmesi ve partizan kitlesinin sürekli sloganlarıyla katılması, gecenin doruk noktasını oluşturmuştur. Son olarak grup, halaylarla birlikte yaklaşık 40 dakikalık programını sonlandırmıştır.

Grup Haykırışın ardından Koma Hivron ve Erdoğan Emir sahne aldıktan sonra stadyum daki açılış konseri sona ermiştir.