Anasayfa , Avrupa , DEKÖP-A'nın Desteklediği Adaylar NRW Meclisi’nde

DEKÖP-A'nın Desteklediği Adaylar NRW Meclisi’nde

ALMANYA | 11 – 05 – 2010 | Almanya’nın Nordrhein Westfalen (NRW) eyaletinde pazar günü yapılan meclis seçimlerinde Sol Parti (Die Linke) listesinden aday olan Ali Atalan, Hamide Akbayır ve Özlem Alev Demirel, Meclis’e girmeyi başardı.

Almanya’nın en kalabalık eyaleti olan Nordrhein Westfalen’da (NRW) pazar günü yapılan eyalet parlamento seçimlerinde Sol Parti büyük bir başarı yakaladı. Sol Parti listesinde Kürt adaylar da parlamentoya girmeyi başardı. Seçimde zaferle çıkan Ali Atalan ve Hamide Akbayır bundan böyle göçmenlerin parlamentodaki sesi olacaklarını belirterek kendilerine destek veren herkese teşekkür etti. Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu adına (DİDF) Sol Parti 9. sıra adayı Özlem Alev Demirel de ilk defa Sol Parti’nin NRW’de parlamentoya girdiğini, bunun çok büyük bir başarı olduğunu belirtti. Hamide Akbayır ve Ali Atalan gazetemize yaptıkları açıklamada, seçim sonuçlarının başarı ve daha fazla mücadele gerektiren bir sonuç olduğunu dile getirdi.

‘Başarının devamı gerekli’

“Bu seçim sonucu bizim için, göçmenler için ve bilhassa da Kürt halkı için tarihi bir başarıdır” diyen Hamide Akbayır devamla şunları söyledi: “Bu başarının devamı için daha güçlü bir mücadele gerekli. Halkımızdan, YEK-KOM’dan, DKÖP-A (Demokratik kitle örgütleri platformu-Avrupa) ve tüm Kürt kurumlarından aldığımız büyük destek sonucu seçilebildik. Bu başarıyı halkımızın başarısı olarak görüyoruz ve bize desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür etmeyi bir borç olarak görüyoruz.”

Sol Parti’nin NRW’de parlamentoya girmesinin büyük politik bir anlam ifade ettiğini söyleyen Ali Atalan da, “Sol Parti’nin diğer partilerden farkı, göçmen ve uyum sorunlarına dönük yeni bir perspektif ve bakış ile yaklaşmasıdır. Eyalet parlamentosu seçimlerinde alınan başarı bunu doğruladı” şeklinde konuştu.

Sol Parti’den 3 Kürt kökenli adayın parlamentoya girmesinin çok daha büyük bir anlamı olduğunu da belirten Atalan, “uyum politikasında, gelecek kuşaklar için örnek olacak bir gelişme yaratılıyor. Bu seçim sonuçları, göçmenlerin de artık siyasette söz sahibi olacağı bir dönemin adımıdır” dedi.

Sol Parti’nin, ayrımcı eğitim sistemine ve yasalara karşı yeni bir bakış açısı getirdiğini de ifade eden Atalan, NRW eyaletinde göçmen kökenli milletvekili sayısının çoğalmasının da Sol Parti’nin politikası ile eşdeğer olduğunu ifade etti. Yıllardır Sol Parti içerisinde faaliyet yürüttüğünü söyleyen Atalan, “bugün seçilmemiz, parti içerisindeki yıllardır çalışmalarımız ve duruşumuzdan dolayıdır. Önümüzdeki seçimde, genelde toplumsal sorunlara, özelde de Kürtlerin göçmenlik sorunlarına ağırlık vereceğız. Bütün demokratik sol ve göçmen örgütleri ile birlikte çalışacağız” şeklinde düşüncesini ifade etti.

‘Çok önemli başarı’

Sol Parti’nin 9.sıra adayı Özlem Alev Demirel (26) de, “bu sonuç, Sol Parti için büyük bir başarıdır. İlk defa NRW’de, Sol Parti olarak parlamentoya girdik. Bu çok önemli bir başarı. Bu aynı zamanda SPD ve Yeşillere nazaran daha gerçekçi bir sol parti olduğumuzu da gösteriyor. Sosyal kısıtlamalara karşı, halktan yana olan bir partinin, parlementoda olması elbette çok önemlidir” dedi.

Sol Parti olarak hükümetin getirdiği hak kısıtlamalarına karşı net tavır ortaya koyduklarına vurgu yapan Demirel, mecliste ne yapacaklarına dair de şunları söyledi: “Bu seçimlerden önce Federal Hükümet belirli kısıtlamalara gideceğine dair plan ve programlarını açıklamış ve seçim sonuçlarından sonra bunları hayata geçireceğini söylemişti. Bizim de Sol Parti’nin yeni milletvekilleri olarak buna karşı tavrımız nettir. Biz bu kısıtlama politikasına karşı çalışacağız. Sol Parti’den 3 göçmen kökenli insanın seçilmesi de, eşit haklar konusunda ne kadar samimi olduğumuzu gösteriyor. Bu sonuçtan sonra buradaki yaşam koşullarını daha iyi bir seviyeye getirmek için çalışacağız. Seçilmiş olmamız bize büyük görev ve sorumluluklar yüklüyor. Önümüzdeki dönem için daha fazla politik duyarlılık çağrısında bulunuyorum. Herkesin, taleplerinin takipçisi ve bu konuda daha duyarlı olması gerekir. Sadece parlamentoda olmakla işler bitmiyor. Sokaklarda taleplerimizi dile getirmek için çalışmalıyız.”

ERDAL ALIÇPINAR/KÖLN