Anasayfa , Haberler , DEDEF ve Munzur Koruma Kurulu: Valilik Dersim’i yok edecek adımlar atıyor

DEDEF ve Munzur Koruma Kurulu: Valilik Dersim’i yok edecek adımlar atıyor

HABER MERKEZİ|12.06.2019|Dersim Dernekleri Federasyonu ve Munzur Koruma Kurulu bir açıklama yaparak valilik tarafından organize edildiği belirtilen rafting benzeri faaliyetlerin doğal yaşamı yok edeceğini belirtti.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) ve Munzur Koruma Kurulu, Munzur Çayı üzerinde Tunceli Valiliği tarafından organize edilen rafting su spor etkinliklerine karşı bir açıklama yaptı.DEDEF ve Munzur Koruma Kurulu tarafından “Doğamızın tahribine dair farkındalık” başlığı ile yayımlanan açıklamada “Dersim Anadolu’da görülen üç ayrı fitocoğrafik (bitki coğrafyası) bölgenin elemanı olan bitki çeşitliliğini en belirgin olarak bir arada barındırmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalara göre Türkiye’de 13 binin üzerinde bitki tür çeşitliliği mevcut ve 3 binden fazla endemiktir. Dersim florasından toplam bin 600 bitkinin 293 tanesi endemiktir” dendi.

DERSİM BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİNİN MERKEZİ

Dersim’in bitki genetik çeşitliliğinin önemli merkezlerinden biri olduğu belirtilen açıklamada “İsmini Dersim’den (Tunceli olarak) alan toplam 24 endemik tür bulunmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Bitki çeşitliliğinin toplayıcılık adı altında tahrip edildiği belirtilen açıklamada şöyle dendi:

“Ekolojik zenginlik sosyo-kültürel zenginliğin en önemli parçasıdır. Doğanın talanı ve tahribi toplumların tahribini beraberinde getirir. Mevcut zengin bitkisel çeşitliliğimiz özellikle geofitler ve gıda olarak tüketilen doğal bitkiler, ticarete konu edilmek amacıyla popülasyonun varlığının devamını tehlikeye sokacak miktarlarda toplanarak tahrip edilmemelidir. Dersim’in çeşitliliğini korumak için bu tür toplayıcılık faaliyetlerine izin verilmemeli, duyarlı olunmalıdır.”

VALİLİK DERSİM’İ YOK EDECEK ADIMLAR ATIYOR

Açıklamada “Dersim’in Dersim olmasının önemli koşullarından biri de budur. Ancak bu durumu yok edecek olan adımlar valilikçe atılmakta olduğu görülmektedir” denilerek Vali Tuncay Sonel’in başlattığı ve Fırat Kalkınma Ajansı’nın desteklediği belirtilen “Tunceli Doğa Sporları Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi” eleştirildi.

RAFTİNG BENZERİ FAALİYETLER DOĞAL YAŞAMI YOK EDECEK

DEDEF ve Munzur Koruma Kurulu “doğa sporlarının doğayla uyumu gerektirdiğini ve kitlesel boyutta yapılan herhangi bir spor faaliyetinin doğaya zarar verdiği” kaydedilerek “Doğa sporlarında doğal çevreye verilen en az etki bir felsefedir ve rafting benzeri faaliyetler için oluşturulacak olan yollar, hizmet noktaları ve doğaya taşınacak olan beton yapılmak istenen uygulamanın bir spor faaliyeti olmayacağını aksine doğal yaşamı yok ederken bölgenin topografik yapısının da değiştirilmesinin amaçlandığı anlaşılabiliyor” dendi.

VALİLİĞİN HAYAL ETTİKLERİ GERÇEKLEŞİRSE DERSİM DERSİM OLMAYACAK

İki kurumun açıklamasında Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projenin sermaye birikim yolunu açacağı ifade edildi.

“Türkiye’de doğal yaşam alanları maden, enerji, turizm gibi nedenlerle adeta bitirildi” ifadelerinin yer aldığı açıklamanın sonunda şu sözlere yer verildi:

“Geriye kalan bir iki bölgeden biri olan Dersim coğrafyası bırakın kendi halinde yaşasın. Valiliğin vu coğrafyaya yönelik olarak hayal ettikleri gerçekleştiğinde Dersim artı Dersim olmayacak, olsa olsa Tunceli olacaktır. Munzur’u piyasaya satmaya kalkanlara da, bastırıp parayı satın alacağını sananlara da sözümüz odur ki; Munzur Dersimlilerindir ve satılık değildir!”