Anasayfa , Avrupa , Darmstadt´da Cadde ismi değişikliği kampanyasına yürüyüşle start verildı

Darmstadt´da Cadde ismi değişikliği kampanyasına yürüyüşle start verildı

853326_m0msw460h300q75s1v38867_81-21886206_81-21886206_BILD1DARMSTADT | 02 – 02 – 2013 | 30 Ocak 2013 tarihinde Darmstadt kentinde ATİF ve YDG aktifistlerinin de aralarında bulunduğu „Bündnis gegen Rechts“ Platformu tarafından Darmstadt ta uzun yıllardır var olan „Hindenburgstrasse“ ismini „Halit-Yozgat Strasse“ olarak değistirilmesi icin yürüyüş düzenlendi.

Almanya da aylardır gündem olan ve Alman İhstibaratı olan Anayasayı Koruma örgütlenmesinin da içerisinde bulunduğu NSU denilen ırkçı-faşist örgütlenmenin 9 göçmene yönelik işlediği cinayetler sonucu kurulan ATİF ve YDG nin başını çektiği „Bündnis gegen Rechts“ platformu kuruldu. Platformun ilk eylemi 2012 yılında‚ „Darmstadt´da sağa geçit yok“ adı altında yaklaşık 1000 kişinin katıldığı bir miting ve yürüyüş gerçekleştirmişti.

Platformun ikinci eylemi ise 2006 yılında NSU tarafından Hessen eyaletinin Kassel şehrinde öldürülen 21 yaşındaki Halit Yozgatın ismini, Darmstadt´da bulunan „Hindenburgstrasse“ ya vermek olacak.

Bilindiği gibi Paul von Hindenburg 1925-1933 arası Almanya Weimar Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanlığını yapan kişiydi. Ancak Hindenburg Weimar Cumhuriyeti’nin bozulan siyasi istikrarı, Nazi Partisinin yükselişinde önemli bir rol oynamasına izin verdi. 1932’de parlamentonun dağıtılması sonucu, 1933 yılının Ocak ayında Başbakan olarak Hitler’i atadı. Hitler’in iktidar yetkilerini adım adım ele geçirmesini destekledi.

Böyle bir şahsiyetin Darmstadt gibi sehirde bir caddenin ismini taşımasına izin vermeme amacıyla imza kampanyası başlatıldı ve 30 Ocak günü yürüyüş gerçekleştirildi. YDG lilerin de aktif yürütücüsü olduğu imza kampanyası devam etmekte. Eylemde ATİF´in pankartı anapankart olarak taşındı. Şehir merkezinde başlayan yürüyüş DGB Sendikası önüne kadar gitti. Kısa kısa konuşmalardan sonra ise DGB binasının yan caddesinde bulunan „Hindenburgstrasse“ güzergahı boyunca yüründü. „Halit-Yozgat Strasse“ isimli göstermelik stikerlerle, „Hindenburgstrasse“ levhaları üstüne yapıştırıldı. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı yürüşte bir cok kez „Schulter an Schuler gegen Faschismus“, „Tod Tod Tod dem Faschismus überall“ ve „Hinter dem Faschismis steht das Kapital – der Kampf um Befreiung ist International“ sloganları atıldı.