Anasayfa , Avrupa , Danimarka’da YPG Savaşçısı İçin Tutuklama Kararı

Danimarka’da YPG Savaşçısı İçin Tutuklama Kararı

KOPENHAG |20.12.2016| IŞİD’e karşı YPG/YPJ ve Peşmerge saflarında savaşmış olan 23 yaşındaki Joanna Palani Danimarka’da yargılanıyor. ‘Yabancı savaşçı’ yasası ile yargılanan Palani’nin, Kopenhag’da tutuklandığı ve cezasının kesinleşmesi durumunda hapis yatabileceği öngörülüyor.

2014 yılında IŞİD’e karşı savaşmak üzere YPG saflarına katılmak için Rojava’ya gitmiş ardındanda Irak’ta Peşmergelere katılarak Musul’da IŞİD’e karşı mücadele etmişti. İran kökenli bir Kürt olan Palani, 2015 yılında vatandaşı olduğu Danimarka’ya geri döndü. Bu tarihten sonra kendisine bir yıllık seyahat yapma yasağı getirilmişti.

Palani bu süre zarfında bu yasağa karşı gelerek 2016 yılında Katar’a gitmesinin ardından Danimarka’da 6 ay ile iki yıl arasında cezası istenen bir yargılamaya tabi tutuldu. Avukatı Erbil Kaya’ysa, IŞİD’e karşı çıkarılan ‘yabancı savaşçı’ yasasının müvekkiline uygulanmasına tepki gösterdi. Avukat, Palani’yi hapse atmanın ‘ironik’ olduğunu: “Bu, utanç verici. Uluslararası koalisyonla aynı safta savaşan birisini cezalandıran ilk ülkeyiz. Onu cezalandırmak ikiyüzlüce” dedi.

Siyaset ve felsefe okuyan Palani önceki yıllarda verdiği bir röportajında, “Kürtler demokrasi ve Batılı değerler için savaşıyor. Eğer yakalanır veya öldürülürsem, ölmüş olmaktan gurur duyarım” demişti.

Öte yandan, El Arabiya kanalı IŞİD’in Palani’nin başına 1 milyon dolar ödül koyduğunu duyurdu.