Home , Haberler , Cumartesi Anneleri 620. eylem haftasında Av.Metin CAN ve Dr. Hakan KAYA anıldı!

Cumartesi Anneleri 620. eylem haftasında Av.Metin CAN ve Dr. Hakan KAYA anıldı!

İstanbul | 11.02.2017 | Cumartesi Anneleri 620.  hafta eyleminde  1993 yılında gözaltında kaybedilen Av. Metin Can ve Dr. Hakan Kaya’yı andı.Cumartesi Anneleri her Cumartesi olduğu gibi bugünde Galatasaray Meydan’ında toplandı.  Galatasaray Meydanı’ndaki eylemde İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi 5 kişinin tutuklu olduğu hatırlatılarak ihraç edilen akademisyenlerin yanında olunduğu ifade edildi.

Eylemde aileler adına açıklamayı Ahmet Cihan yaptı.Yapılan konuşmada ; insan hakları savunucularının karşılaştığı baskılara değinildi. Gözdağı amaçlı yapılan gözaltında kaybetmelerin birçoğunun faillerinin bilindiğini ancak cezalandırılmadığına dikkat çekildi.

Hakan Kaya’nın kardeşi Havva Kaya ise büyük acılar yaşadıklarını ifade ederek sistem ve zihniyet değişikliği olmadıkça faillerin cezalandırılmayacağını söyledi.Konuşmaların ardından basın açıklaması 1995 yılında gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Aysel Ocak tarafından okundu. İnsan hakları savunucularının ‘90’larda kaybedilip katledildiği, bugün de ağır baskı gördükleri belirtilen açıklamada tutuklu İHD yöneticileri Av. Seher Acay, Av. Ziya Bağı, Şükrü Ulaşman, Ali Tanrıverdi ve Ahmet Demir’in serbest bırakılması istendi. Açıklamada 90’ların OHAL hukuksuzluğunda kaybedilip katledilenlerin bugün de yine OHAL hukuksuzluğunda gözaltına alınıp tutuklandığı ve bugün yapılan OHAL uygulamalarının 90’lardan farksız olmadığı belirtildi. Ayrıca açıklamada insan hakları mücadelesi verenlerin üzerinde uygulanan baskı protesto edildi.

Av.Metin Can ve Dr.Hasan Kaya hakkında şu bilgiler paylaşıldı; “İki yakın arkadaş olan Avukat Metin Can ve Doktor Hasan Kaya Elazığ’da yaşıyorlardı. Metin Can İHD Elazığ Şube başkanıyken Hasan Kaya da aynı derneğin üyesiydi. İkisi de polis tarafından takip ediliyor ve ölüm tehditleri alıyorlardı.

“21 Şubat 1993 tarihinde ‘Acil bir yaralı var!’ diyen iki kişi kendileri ile görüşmeye geldi. O görüşmede bulunan bir başka İHD yöneticisi, daha sonra, bu kişilerden birinin JİTEM adına çalışan itirafçı Ayhan Öztürk olduğunu teşhis edecekti. Haberi gelen yaralıya müdahale etmek amacıyla kendi otomobilleriyle yola çıkan sonra Metin Can ve Hasan Kaya’dan bir daha haber alınamadı. Hasan ve Metin’in yola çıktığı otomobil 22 Şubat akşamı polise gelen şüpheli araç ihbarı sonucunda Yazıkonak’ta terk edilmiş halde bulundu. Aileleri ve İHD

ın canlı bulunması için tüm resmi makamlara başvurdu ancak 27 Şubat 1993 tarihinde iki arkadaşın işkence görmüş ve başlarından vurulmuş cansız bedenleri Elazığ-Dersim yolu üzerindeki bir jandarma karakoluna 2 km mesafede yer alan Dinar Köprüsü’nün altında bulundu.”

Eylem Cizre ve Yüksekova’daki kayıp yakınlarının hâlâ bir araya gelemedikleri, Tahir Elçi’nin katledilmesinin üzerinden 63 hafta geçtiği hatırlatılarak sonlandırıldı.