Home , Avrupa , 20 bin işçi AB Konseyi’ni kuşattı

20 bin işçi AB Konseyi’ni kuşattı

BRÜKSEL | 27 – 03 – 2011 | Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının krizle mücadele önlemlerini tartışacakları zirve öncesinde Brüksel’de toplanan yaklaşık 20 bin işçi, kemer sıkma politikasını protesto etti

Yaklaşık 20 bin işçi Brüksel’in tren istasyonlarından ve ana giriş noktalarından yürüyüşe geçerek zirveye evsahipliği yapan AB Konseyi binasını kuşattı.

Göstericilerle polis arasında zaman zaman gerginlik çıkarken, zirve binasına birkaç yüz metre uzaktaki ana bulvarda bariyerleri aşarak polise taşla saldıran göstericilere tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale edildi.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy zirveden önce yaptığı açıklamada, ekonomik krizle mücadele için aldıkları önlemlerin halkta rağbet görmediğini bildiklerini, fakat sorumlu davranmak zorunda olduklarını söyledi.

Göstericilerin de kendilerinin de ekonomik büyüme ve istihdam istediklerini belirten Van Rompuy, yöntemler konusunda bazı görüş farklılıkları bulunduğunu kaydetti.

Van Rompuy, alınan ekonomik önlemlerin yeni yeni sonuç vermeye başladığını ve ”en mutlu zamanların önlerinde olduğunu” iddia etti.

Brüksel başta olmak üzere Paris, Berlin, Budapeşte ve Riga gibi başkentlerde gösteriler düzenleyen Avrupalı sendikalar, AB zirvesinin en önemli gündem maddeleri arasında bulunan ve emeklilik yaşlarının yükseltilmesini, ücretlerin enflasyona endekslenmesinden vazgeçilmesini ve çalışma piyasasında esnekliği öngören rekabet paktına karşı çıkıyor.

Göstericiler rekabet gücünün artırılması için kemer sıkma önerileri getiren Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’i hedef alıyor.(ANF)