Anasayfa , Haberler , Ceylan’a sahip çıkan sanatçılara soruşturma

Ceylan’a sahip çıkan sanatçılara soruşturma

İSTANBUL | 13 – 01 – 2010 | Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde askeri mühimmatın patlaması sonucu yaşamını yitiren 12 yaşındaki Ceylan Önkol’un ölümüne neden olan askeri göveliler ve olay yerine gitmeyen Lice Savcısı’nın yargılanması talebiyle suç duyurusunda bulunan sanatçılar, ifade vermeye çağırıldı.

Ceylan Önkol’un 28 Eylül’de Diyarbakır’ın Lice İlçesi’ne bağlı Tabantepe Jandarma Taburu yakınlarında askeri mühimmatın patlaması sonucu yaşamını yitirmesinin ardından aydın ve sanatçılar Ayşe Demirbilek, Berhem Baltaş, Berkay, Bülent Turan, Cengiz Alğan, Emine Eren Okçuoğlu, Gülsüm Cengiz, İlkay Akkaya, İrem Aksu, Lale Mansur, Leman Yurtsever, Mehmet Demir, Roni Margulies, Sait Ozan Kaya, Yalçın Ergündoğan, Yasemin Göksu, Yıldız Önen, Yusuf Çetin, Zeynep Tanbay Lice’de incelemelerde bulunmuştu. Sanatçılar ardından 23 Ekim’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na sorumluluğu bulunan askeri yetkililer ve olay yerinde inceleme yapmayan Lice Savcısı Mustafa Kamil Çolak’ın yargılanması talebiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Suç duyurusunda bulunan sanatçılar Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından suç duyurusuna ilişkin ifade vermeye çağırıldı. Yarın Beyoğlu Adliyesinde ifade verdikten sonra basın açıklaması yapacak olan sanatçılar adına yapılan açıklamada, “Ceylan Önkol, şaibeli biçimde öldürüldü. Bizler bir grup yurttaş olarak, Ekim ayında Ceylan’ın köyüne; mezarına çiçek bırakıp edip ailesine taziye ziyaretinde bulunmaya gittik. Olayı bir de Ceylan’ın ailesinden, çevresinden ve köylülerinden dinledik. Dinlediklerimiz korkunçtu. Dönüşümüzde olayda ihmali olduğuna kanaat getirdiğimiz savcı ve askeri yetkililer hakkında, İstanbul’da bize katılan başka yurttaşlarla birlikte, 23 Ekim 2009’da suç duyurusunda bulunduk. Yetkililer hakkında ne gibi bir işlem yapıldığını henüz bilmiyoruz. Ama şimdi biz savcılığa ifade vermeye çağırılıyoruz. 14 Ocak Perşembe günü, saat 11.00’de, basın mensuplarını ve dayanışma gösterecek bütün yurttaşları Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı Bakanlık Bürosu girişinde yapacağımız basın açıklamamıza davet ediyoruz” denildi. (ANF)