Home , Avrupa , Çelebi Davası Yeniden Alevlendi

Çelebi Davası Yeniden Alevlendi

FRANSA | 06 – 04 – 2011 | 11 Ağustos 2009 tarihinde Türkiye’ye iade edilmek üzere Suna Celebi’ye ait evde ve/veya bakkalda yakalanan Mehmet Çömüt sadece adresini vermekten dolayı 6 Kasım 2009 tarihinde yapılan mahkemede 1 ay hapis cezası, 5 yıl gözetim altında tutma şartıyla verilmişti.

Mehmet Çömüt ile dayanışma komitesinin ve Avukat André Chamy’nin önerisiyle bu karara bir üst mahkemede itiraz edilmişti. 25 Şubat 2011’de görülen itiraz mahkemesi 3 ana temelde suçlanan Suna Çelebi’yi haklı bulmuş ve itirazını kabul ederek önceki hapis cezası ve para cezalarını kaldırmıştı.

İddia makamının devlet olduğu bu mahkemede Av. Chamy’nin sunduğu bir belgeyle Çömüt‘ün bakkalda yakalanması olayını bir ihbar sonucunda polisin organize ettiği ortaya çıkmıştı. Mahkemenin Suna Çelebi lehine karar vermesi polisi, URSSAF’ı ve valiliği zan altında bırakmıştı.

Son alınan karara bu sefer’de başsavcılk itiraz etti. Bu itirazın temel nedeni’de polis, URSSAF ve valilik gibi devletin temel kurumlarını zan altından kurtarma amaçlıdır. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin sürekli tekrar ettiği ‚devlete karşı açılan davaların peşini bırakmayacaksınız!‘ açıklamaları böylece yerine getirilmiş oldu. Demokrasinin beşiği(!) Fransa devletinin uğraştığı sorunlar bu davada gün yüzüne çıktı.

Çelebi ailesi bir devrimciye kapısını açtığı ve adresini gösterdiği için başlarına gelen bu olayda bugüne kadar ortaya konulan dayanışma ağına tesekkür ederken, sadece destek ve dayanışmadan dolayı yaşadıkları bu sorunda yine destek ve dayanışmayı büyütmek gerektiğini vurguluyor.