MEKSİKA | 01 – 12 – 2010 | Her şeyden önce, kendiniz tanıtırmısınız ve Casa a Los Amigos yani Dostların Evi’nden bahs edermisiniz ve onun projeler ve amaçlar hakkında bilgi verirmisiniz?
CB: benim adım Clay Boggs ve Casa a Los Amigos (CLA) evinin ana koordinatörlerden biriyim. CLA barış ve uluslararası diyalog için bir merkezdir. 1956 yılında kuruldu. Tarih seyri içinde çeşitli program ve projelerde yer almış. İlk başlangıçta ülke çapında projeler yürüttü sonradan enternasyonal projelerde yer almaya başlandı, mesela yoksulluk konusunda, yada insan hakları ve nihayetinde göç olgusu ile ilgili. Sonra 70’li yıllarda gençlik komitesi kuruldu, Meksikalılar burda yani bu binada birçok proje ve kampanya yürüttü özellikle kültürel ve sosyal-adalet alanında. 80’lerden itibaren CLA’un ana çalışması Orta Amerika’dan gelen mülteciler oluşturdu. Onların büyük bir çoğunluğu askeri diktatörlüklerden ve iç savaşlardan kaçtı. Onlara misafirpewer programları ve sosyal projelere sunduk. 90’larda ABD’li grupların eğitim programları vardı, yani onlar Meksika’ya geliyordu ve burda belli sosyal-adalet programlar ve hedefler hakkında bilgi elde ediyorlardı. Şuanda, yine konaklama, göçmenlik ve ekonomik-adalet konusunda programlarımız var. CLA’da mülteciler, göçmenler sizin gibi enternasyonal delegasyonlarla ve Uluslararası Yardım Örgütlerin gönüllüleriyle ve Quaker’lerle[1] birlikte kalıyorlar. Aynı zamanda ekonomik-adalet üzerindeki çalışması kalkınma üzerine yoğunlaşmaktadır ve dünya çapında ortak çalışma hedef alıyor.
Buraya geldikten sonra ne tür destek ve yardım alabiliyorlar? Onlara verilen her hangi bir yasal yardım oluyor mu? Nasıl sağlam yasal yardım sağlıyorsunuz?
CB:Elbette, baskı konusunda gerçekten nereden geldiklere bağlıdır. Çoğu zaman Orta-Amerika’dan insanlar geliyor ama artık eskisi gibi siyasi baskından değil de daha çok genel düzensizlikten kaçıyorlar özelliklede çetelerden. O ülkelerde çeteler insanların evlerine gidiyorlar ve onlara para vermeler gerektiğini söylüyorlar, genelde belli bir miktar söylüyorlar eğer yapmıyorlarsa çeteler onları öldürmekle tehdit ediyor fakat zaten istenilen miktarı ödeyemiyorlar onun için zorluk olarak kaçıyorlar çünkü mevcut hükümetler yardım edemiyor. Afrika konusunda büyük ihtimale siyasi baskı, iç savai ve hükümet baskılardır; zaman zaman şahıslardır zaman zaman belli bir sınıf veya sosyal gruba mensup olan kişilerdir. Hindistan ve Nepal’dan gelenler genelde siyasi mültecilerdir.
Bu demektir ki, dünyanın her yerinden göçmenler geliyor, özellikle Afrika, Nepal ve Hindistan’dan. Bu çok ilginçtir, çoğu zaman göçmen ve mülteciler ABD ve Avrupa’ya giderler, neden Meksika?
Durumaa bağlı, bazılar Meksika’ya geçiş ülke olarak bakıyorlar bazıları Meksika’da süreli bir oturum alıyor onlar Mexico City’de kalıyorlar ve belki ilerleyen aşamalarda ABD’e gitmeye karar alıyorlar. Ama genel olarak ilegal bir şekilde ABD’ye geçmeye çalışılıyor ve mülteci kamplarında tutuldukları zaman kaçmaya çalışıyorlar.
Avrupa’daki göçmen topluluklara vermek istediğin bir mesaj var mı?
Elbette, enternasyonal dayanışma çok önemlidir. Ben Meksika’da yaşayan bir yabancı olarak siyasi görüşlerim pek sunmamam gerekiyor. ama göçmen topluluklara dayanışmamı göstermek istiyorum elbette.
Çok teşekkürler
Bende size röportaj için teşekkür ediyorum
[1] Quaker özünde ‘dostların dini toplumu’ demektir. Ama aynı zamanda Quaker’lere yakın olanlara da öyle denilmektedir örneğin ABD’in bir eyaleti olan Pennsylvania’ya da Quaker devleti denilmektedir. (Bu not daha öok Türkçe okurları için bir not çünkü Quaker terimi için tam Türkçe karşıtlığı yoktur.)