Home , Haberler , Bursa’da ‘’asgari yaşama diren’’ eylemi!

Bursa’da ‘’asgari yaşama diren’’ eylemi!

DSCN3580BURSA-29-12-2014-  Dün Kent Meydanı’nda  Batis-Bamis, DDSB, ESP, HDP ve SYKP tarafından organize edilen asgari ücret eylemine  BDSP de destek verdi. Yoğun yağış altında saat 15.00‘te başlayan eylemde yağmurunda etkisiyle katılım düşük oldu. Yaklaşık 50 kişilik kitle katılımıyla eylem gerçekleşti.

“Asgari değil insanca yaşam” yazılı pankartın arkasında toplanan kitle “Asgari yaşamak istemiyoruz!”, ”Hükümet zammını al başına çal!” sloganlarını attı. Ardından basın açıklamasına geçildi. Basın açıklaması okunması sırasında ara ara “Asgari ücret köleliktir!” , “Saraylara değil emekçiye bütçe!”, “Susma haykır taşerona hayır!”, “Birleş örgütlen asgariye diren!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları da atıldı.

DDSB üyesi Mehmet Çelebi’nin okuduğu basın açıklamasında özetle ‘’Bugün 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1250 liradır. Hâlihazırdaki asgari ücret açlık sınırının altındadır. En acil ihtiyaçlarımızın bile her geçen gün zamlandığı bir dönemde asgari ücreti yaklaşık 40 lira arttırmak en kaba tabirle; işçilerle alay etmektir. Son 10 yılda elektrikten doğalgaza, gıdadan giyime, akaryakıta kadar birçok kalemde zam rekorları kıran sermaye uşağı AKP hükümeti, söz konusu işçiler olunca bin dereden su getirmektedir. Bu da onun bir sermayedarlar iktidarı olduğunu göstermektedir’’ sözleriyle başladı.

“12 yılda kimleri büyüttünüz”

Açıklamanın devamında “Avrupa Birliğine karşı sözde “ayar verici” açıklamalarla yabancı sermaye düşmanlığı yapıldığını sürekli dile getiren hükümet temsilcileri, kamunun kaynaklarını büyük bir “vatanseverlikle” 12 yıldır yine yabancı sermayedarlara peşkeş çekmişlerdir. 12 yılda sermayedarları sürekli büyütmüş, batmakta olan holdingleri inşaat tekellerine dönüştürmüştür. Bu süreç hızla devam ederken maliyeti milyar liraları bulan Aksaray’ı inşa ederek adeta saltanatlarını pekiştirmişlerdir. Son 12 yılda 15.000 civarında işçi iş cinayetlerine kurban gitmiştir. Emekçiler ve işçiler açısından büyüyen işte bunlardır. Önce iş güvenliği diyen sermaye uşakları; Maraş’ta, Zonguldak’ta, Soma’da ve en son Ermenek’te onlarca işçinin katliamından sorumludur ve de bu iş cinayetlerine neredeyse her gün yeni kurbanlar verilmektedir.    Hükümetin işçi cinayetleri ile ilgili açıkladığı tasarı; bu cinayetleri önlemek yerine, sahte bir pedagog gibi ödül ceza yöntemini öngörüyor. Yani işçi öldükten sonra, patron ceza alacak!’’ denildi.

Mevcut AKP iktidarının Ortadoğu politikasının: IŞİD çetelerine tırlarla yardım etmek ve daha fazla göz çıkarmak, daha fazla can almak için yeni yasalarla da emekçi halka baskı kurmak ve olası hak arayışlarında sömürülen ve ezilen halkları “gerekirse katletmek” için yeni TOMA’lar, yeni gaz fişekleri alındığı vurgulandı.

“Asgari yaşama diren’’ şiarıyla 3+3 oranında öngörülen zamma karşı işçi ve emekçilere direnmeye çağrısı yapıldı. Ayrıca taşeron, esnek çalışma saatleri ve gündelikçi çalışma saatlerine son verilmesi talep edildi. İş cinayetlerine sebep olanların cezalandırılmaları istendi. Tüm emekçiler birleşe birleşe örgütlenmeye davet edilirken basın açıklaması sona erdi.