Anasayfa , Haberler , 469. Hafta: “Katilleri Yargılamayan Tüm Hükümetler Suça Ortaktır”

469. Hafta: “Katilleri Yargılamayan Tüm Hükümetler Suça Ortaktır”

cumartesi_469_2İSTANBUL | 22 – 03 – 2014 | Cumartesi Anneleri 469. haftalarında da Galatasaray önünde olmayı sürdürdü. Bu haftaki eylemde aileler 1995 yılında kaçırılarak katledilen Hasan Ocak için bir araya geldiler.

Bu haftaki eyleme ESP Mis Sokak önünden yaptığı bir yürüyüşle katılırken, dünkü ara celsede tahliye olan ÇHD’li avukatlar da katıldılar.

“Hasan Ocak özgürlükler tarihine geçti”

Eylemde ilk konuşmayı Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak yaptı. Zazakî dilinde konuşan Ocak konuşmasında, 18 yıl önce Hasan Ocak’ın kemiklerinin bulunduğunu belirterek tüm kayıpların akıbetleri ortaya çıkana kadar eylemde olmayı sürdüreceğini ifade etti.

Dönemin İHD Şube Başkanı olan avukat Ercan Kanar ise yaptığı konuşmada, Hasan Ocak’ın katledildiği dönemde kamuoyunda gündemleştiğini belirterek dönemin bakanlarının “devlet böyle suç işlemez” şeklinde açıklamada bulunduğunu ifade etti.

Dönemin Doğru Yol-CHP iktidarından katilleri yargılamasını istedik, o günden bu yana katilleri yargılamayan tüm hükümetler suça ortaktır” diyen kanar cümlelerini “Hasan Ocak özgürlükler tarihine geçti. Kendisini saygıyla anıyorum” diyerek sonlandırdı.

“Adalet arayışımızı sürdürmeye devam edeceğiz”

Daha sonra ise Hasan Ocak’ın abisi Ali Ocak konuştu. Ocak konuşmasında AKP’nin baskı ve oyalamalarla kendilerini susturmaya çalıştığını vurgulayarak başladığı konuşmasında Ergenekon tahliyelerine değinerek “Adalet arayışımızı sürdürmeye devam edeceğiz” derken; Hasan Ocak’ın ablası Maside Ocak da Hasan Ocak’ın çok sevdiği bir türküyü söyledi.

Bu haftaki eylemin basın açıklamasını Ece Şimşek yaptı. Şimşek, Hasan Ocak’ın sosyalist kimliği ile tanınan bir birey olarak daha önce de gözaltın a alındığını ve dönemin Terörle Mücadele Şubesi TİM-3’ün şefi Bayram Kartal tarafından “bir dahaki gelişinde sağ çıkamayacaksın buradan” şeklinde tehdit edildiğini belirterek devlet tarafından kaçırılarak katledildiğini aktardı.

Hasan Ocak’ın kimsesizler mezarlığında gömülü şekilde bulunduğunda üstünde olan “kemersiz pantolon, bağcıksız ayakkabı ve elindeki mürekkep izleri”nin gözaltına alındığını kanıtladığını belirten Şimşek; “90’lı yıllarda ilk kez bir kaybın bedenine ulaşıldı ve devlet suçüstü yakalandı. Dönemin İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Algan Hacaloğlu ‘Toplumdan hükümet adına özür diliyorum’ dedi. Buna rağmen devlet 19 yıldır Hasan Ocak’ın gözaltına alındığını inkar etti. 19 yıldır isimlerini açıkladığımız faillerine dokunmadı” diyerek yeniden katillerin ve sorumluların yargılanmasını istedi.

Eylemde son olarak ise, Hasan Ocak’ın ses kaydı dinletildi.