Anasayfa , Haberler , Bülent Arınç'tan "İtiraflar"

Bülent Arınç'tan "İtiraflar"

BURSA | 16 – 05 – 2011 | Bülent Arınç bir asker ailesiyle sohbet esnasında, teselli vererek, Türkiye’deki silahlı mücadele hakkında yorumlar yaptı.

Geçtiğimiz günlerde ‘arama tarama’ çalışmaları esnasında mayın patlaması sonucu ölen bir askerin ailesini ziyaret eden Devlet Bakanı Bülent Arınç, toplanan halkla sohbet ederek dikkat çekici cümleler kurdu.

Türkiye Kürdistan’ında yürütülen operasyonların neden ‘bir türlü’ gerillayı yok edemediğine sitem eden asker ailesine cevap veren Arınç “Bugün doğu ve Güneydoğu’daki asker miktarı yerli halktan daha fazla. Yüksekova’da Hakkari’de tümenler tugaylar var. Ancak bu eşkıya karşıdan Yunan düşmanı gibi gelmiyor, Rus gibi gelmiyor. Safı belli değil, kıyafeti belli değil. Nizami bir harp yapmıyoruz. Mağaralardan geliyor. Dağlardan atlıyor. Bölgeyi iyibiliyor. Elinde mükemmel silahlar var, pusu kuruyor. Yani kötülük yapmaya ne kadar engel olmaya çalışırsanız çalışın hangi çalının arkasından çıkacak, hangi tepeden ateş edecek bununla mücadele yüzde 100 maalesef neticeye varmıyor.” şeklinde konuştu.

“Engel Çok”

“Teröristlerin” bölge halkıyla bütünleştiğini ve sivil halkı “teröristlerden” ayırd etmenin ciddi zorluklar içerdiğini anlatan Arınç, “Nizami bir harp yok. Bölge insanı nasıl giyiniyorsa, onun gibi giyiniyor. Sizin bilmediğiniz, dağ ve tepelerden, kavuklardan mağaralardan giriyor. Bazen katır sırtında geçiyor. Bazen kıyafet değiştirerek giriyor. Biz hamdolsun Türk milleti olarak her savaştan başarıyla çıkmışız. Ama karşımızdaki düşman belli, şartlar belli, mücadele etmişiz. ‘Allah Allah’ demişiz yürümüşüz. Ama bu farklı bir şey. Aynı dili konuşan insanlar var. Terörist kimdir, masum halk kimdir, fark edemiyorsun. Buna rağmen elimizden gelen bütün imkanları kullanıyoruz. Geçmişte belki daha fazla zayiat verdik. Daha fazla üzüntü duyduk. Şimdi ateş düştüğü zaman, ‘Allah kahretsin üzüldük’ diyoruz. Bu mücadeleyi bizden evvelki hükümetler de yaptı. Ordumuz polis sürekli yaptı. Şimdi sadece bu yolla değil başka yollarla da bu terörü bitirme yolunda adım atmaya çalışıyoruz. Ama engeller çok.” dedi.

Arınç: Profesyonel Asker Şart

Silahlı mücadele yürüten Kürt güçlerinin Türk ordusunu ciddi şekilde zorladığını ima eden Arınç “Sıradan askerler hayatı silahla geçmiş, eşkıyalıkla geçmiş insanların karşısında elbette yeterli mücadeleyi yapamazlar. Dolayısıyla onların dilinden anlayacak olan profesyonel sınır birlikleri yetiştiriyoruz. Geç kalmış olabiliriz ama bunu akıl ettik yetiştiriyoruz. İlk planda 10 bin daha sonra yine 10 bin asker yetiştirerek, bu bölgeye sevk edeceğiz. Attığı zaman vuran, tehlikeyi sezen, tuzakları fark eden, tuzağa düşmeden kendisi avcı olan birliklerle o bölgeyi koruyalım istiyoruz. Bir taraftan polis sevk ediyoruz. Yani hükümet olarak istihbaratı güçlendiriyoruz. Ama bütün bunlara rağmen her şeyi dört dörtlük çözmek halletmek sıfır noktaya getirmek mümkün olmadı. Olmayacak gibi de görünüyor kısa vadede. İnşallah Rabbim bunlara fırsat vermeyecek. Biz onların hakkından daha çok geleceğiz ama önemli olan ülkede terörün yaktığı ateşin sönmesi. Onu söndürmek için siyasi ekonomik sosyal bazı tedbirler de alıyoruz.” dedi.