Home , Haberler , Bu fotoğrafları da utanç müzesine koyun

Bu fotoğrafları da utanç müzesine koyun

Türkiye|28.11.2017|Çocuk istismarı ve çocuğa yönelik şiddet tablosunun her geçen gün ağırlaştığı Türkiye’de hapishanelerinde büyümek zorunda bırakılan bebeklerin beton zeminde emekledikleri için diz kapağından yırtılan eşofmanlarının yer aldığı fotoğraf kareleri, utanç tablosunun boyutlarını gözler önüne seriyor.

Çocuğa yönelik istismar ve sömürünün iktidar ve erkek yargı eliyle meşrulaştırıldığı Türkiye’de tablo her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yayınlanan raporlar karanlık tabloyu gözler önüne sererken, binlerce çocuğun halen hapishanelerinde olduğu, savaş nedeniyle yaşam hakkından mahrum bırakıldığı Türkiye’de failler yargının „iyi hal“inden yararlanarak korunuyor. Kürdistan’da ise sadece son birkaç ayda en az 16 çocuk zırhlı araç çarpması sonucu katledildi. Tüm bu yaşananlar karşısında çocukları ise en çok da “sessizlik” öldürdü. Dışarıdaki çocuklar için tablo böyleyken, anneleriyle birlikte hapishanelerinde kalan onlarca çocuğu ise sosyal medyada dolaşan birkaç fotoğraf karesi anlatıyor.

Tepkilere neden oldu 

Sosyal medyada yayılan fotoğraflarda cezaevinde büyümek zorunda bırakılan bebeklerin giydiği elbiseler, Türkiye’nin utanç tablosunu da gözler önüne seriyor. Fotoğraf karelerinde hapishanelerde bulunan emekleme çağındaki çocukların beton zeminlerde emekledikleri için tahrip olmuş eşofmanları yer alıyor. Diz kapağı bölümü yırtılan eşofmanlar, hapishanelerde büyümek zorunda bırakılan çocuklara yönelik insanlık dışı uygulamayı da gözler önüne serdi. Sosyal medyada binlerce kişi tarafından paylaşılan fotoğraflar, tepkilere neden oldu.

Hapishanelerde 2 bin 800 çocuk var 

Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan son istatistiklere göre Türkiye’de 7 Nisan 2017 itibariyle 12-18 yaş aralığında bin 715’i oğlan, 63’ü kız çocuğu olmak üzere bin 778 tutuklu; 994’ü oğlan, 28’i kız çocuğu olmak üzere bin 22 hükümlü, toplam 2 bin 800 çocuk tutsak bulunuyor.

Hapis cezası verilen çocuk sayısı 7 katına çıktı 

Rapora göre, Adli Sicil ve İstatistik Müdürlüğü’nün istatistiklerine göre sadece Çocuk ve Çocuk Ağır Ceza Mahkemeleri’nde hakkında hapis cezası kararı verilen çocukların sayısı yedi yılda iki katına çıktı. Hapis cezası alan çocukların sayısı 2009 yılında 5 bin 728’ken, bu rakam 2016 yılında 12 bin 423 oldu. (jinnews)