Anasayfa , ATİGF , Birlik, Mücadele, Zafer

Birlik, Mücadele, Zafer

1 Mai IBK 2014 (4)AVUSTURYA |01 – 05 – 2014| Her sene olduğu gibi bu sene de 1 Mayıs’ta Innsbruck’ta emekçiler, devrimci, demokrat ve yurtsever kurumlar sokaktaydı. Geçen seneye nazaran bu sene Cem Vakfı’na bağlı kurumların katılmadığı 1 Mayıs’ta; Innsbruck şehrinde yerli kurumlardan SPÖ, KJÖ, KPÖ gibi kurumlar, göçmen kurumlarından ATIGF, ADHK, Mala Gela Kurdan, Halk Cephesi, Jenbach Pir Sultan Kültür Derneği, Dersim Eyaleti Çevre ve Kültür Derneği ve Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu’na bağlı dernekler gibi kurumların katılımı görüldü. Saat 11:00 sularında Landhausplatz’da toplanan kitle, pankartlarını ve dövizlerini açarak burada bekleyişe başladı. Hazırlıkların tamamlanmasıyla birlikte saat 11:30 civarında kitle yürüyüşe geçti. Özellikle “Yaşasın 1 Mayıs”, “Enternasyonel Dayanışmayı Yükselt” sloganları ile başladı. Kısa süren yürüyüşün ardından tekrardan buluşma alınına toplanıldı. Burada platform adına yapılan konuşmada emperyalistlerin yarı-sömürgelerde savaş ve işgallerle krizlerini çözemedikleri ve bugün bu krizin Avusturya’daki emekçilere de yansımaya başladığının altı çizildi. Özellikle Avusturya’da skandala dönüşen HypoBank’ın içinin boşaltılıp iflasa sürüklenmesi olayı işlenirken ve bunun faturasının da özelde göçmenlerden genelde Avusturya’daki tüm emekçilere biçildiğinin altı çizilirken halen, göçmenler üzerinde sürdürülen “siyaset yasağı” anlamına gelen Yabancılar Yasası ve Anti-Terör Yasaları çok sert eleştirildi.

Vorarlberg’te 1 Mayıs coşkuylakutlandı!

evrimVorarlberg Bregenz’de de 1 Mayıs kutlandı. Bregenz Remiseplatz’tan şehir merkezine ve oradan tekrar geri Remiseplatz’a yüründü. Son süreçte Vorarlberg Eyalet Polisi (LPD) özellikle Kürt Ulusal Harekete yönelik sergilediği tavrı oldukça saldırgandı ve o nedeniyle önceki gün polis platform adına yürüyüş için başvuran temsilcisi çağırarak Kürt bayrağının ve Abdullah Öcalan flamalarının açılmamasını söylendi. Platform temsilcisi böyle bir uygulamayı kabul etmedi ve aynı şekilde bayrak tartışması yürütmeyeceklerini, ezilen Kürt ulusun bayrağını meşru olduğunu ifade etti. Yine 1 Mayıs alanında da bu tartışma, sorumlu polis memuruyla devam etti. Platform temsilciler bu dayatmayı kesinkez kabul etmediklerini bir kez daha ifade ettiler. Tartışmanın ardından yürüyüşe geçildi.  En başta ortak pankart taşındı sonra bütün kurumlar yürüyüşe geçti. “Yaşasın 1 Mayıs”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza” gibi sloganlar hariç her kortej kendi sloganlarını da attı. Şehir merkezinde kurumlara birer söz hakkı verildi. ATİGF, SJ, KPÖ, Mezopotamya Kültür Derneği, Anadolu Federasyonu konuşma yaptı. Yürüyüş Remiseplatz’ta bir saygı duruşuyla sona erdi.

VİYANA

viyana 1 mayıs 2014 (1)İşci sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs Avusturya`nın başkenti Viyana`da enternasyonalist eylem birliğinin bir araya gelmesiyle örgütlendi. 1 Mayıs komitesi içerisindeki devrimci, demokratik kurumların yaptığı konuşmaların ardından başlayan yürüyüş, Almanca ve Türkçe 1 Mayıs`da işçi ve emekcilerin temel haklarına dönük olarak sürdürülen saldırılara ilişkin teşhir konuşmaları yapıldı. Yine parlamento önünde, SPÖ – ÖVP hükümetinin son bütçe konuşması ve 12 saat çalışma yasasını teşhir eden, esnek çalışma, taşeronlaştırma ve son dönemde kitlesel işten çıkarmalara ilişkin, SPÖ buluşma yerinde bir açıklama yapıldı. Çoşkulu geçen yürüyüş Votivpark`ta KOMintern sendikal insiyatifinin örgütlediği 1 Mayıs şenliğinde sonlandırıldı. Geçen yıla oranla kitlesel geçen 1 Mayıs şenliği, kültürel etkinlik ve konuşmalarla sonlandırıldı. Yaklaşık olarak 1000 geçkin bir kitlenin olduğu 1 Mayıs yürüyüşünde, Partizan kitlesinin yanısıra KOMintern korteji kitlesel bir katılım sergilediler.

Linz`de çoşkulu 1 Mayıs
Tüm dünyada  işçi sınıfının birlik-dayanışma günü olan 1 mayıs Avusturya Linz şehrinde de katılan Ada-Linz, Atigf, Umut Kültür Derneği, YDG, Partizan, DHD-Linz,Mesopotamya Kültür Derneği ve Perg PSAKD derneklerinin katılımıyla  alternatif 1 Mayıs çoşkuyla kutlandı ve bu yürüyüşe çeşitli Avusturyalı  gruplarda destek vermiştir. Yürüyüş başlama yerinde Haykırış Atölyesi Müzik Grubu’nun müzik dinletisiyle 1 mayıs yürüyüşüne başlandı. Yürüyüş esnasında atılan sloganlarla kitle çoşkusunu göstermiş oldu. Partizan pankartının olduğu kortejde sık sık “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya”, “Marx,Engels,Lenin,Stalin,Mao Viva Viva”, “Kürt Ulusuna özgürlük halk savaşıyla gelecek şeklinde sloganlarla 1 Mayıs bu yıl çoşkulu bir şekilde kutlandı. 1 Mayıs bitiş yerinde konuşmaların ardından Koma Dem ve Rengi Umut müzik dinletileriyle kitle halaylarla 1 Mayıs’ı sona erdirdi. Bu yıl Linz’deki 1 Mayıs’a 700 yakın bir kitle katılımıyla 1 Mayıs halaylarla müziklerle ve sloganlarıyla kutlanmış oldu.