Anasayfa , Avrupa , Binler Hanau Katliamı’nı Hanau’da Kınadı

Binler Hanau Katliamı’nı Hanau’da Kınadı

HANAU|20.02.2022| Almanya’nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020’de ırkçı saldırıda yaşamını yitiren 9 kişi için onbinlerce insan sokağa çıktı. Katliamın ikinci yılında ülkenin 180’den fazla merkezinde anmalar, protestolar ve mitingler düzenlendi.

Hanau Markplatz’da ailelerin düzenlediği mitinge ezici çoğunluğu genç olmak üzere, beş bine yakın insan katıldı. Gökhan Gültekin’in kardeşi Çetin Gültekin, “Başka aileler benzer bir acıyı yaşamamaları için, Hanau için, bütün toplum için bu mücadelemizi sürdürüyoruz. Kurumsal ırkçılığa karşı, okullarda, futbol sahalarında ya da sendikal toplantılarda kurumsal bir mücadele veriyoruz. Irkçılığa karşı duruyoruz” dedi. Gültekin hayatını kaybeden dokuz kişi için Hanau merkezinde anıt görmek istediklerini de söyledi. Ailelerin taleplerinden birinin aşırı sağcıların silahsızlandırılması olduğunu kaydeden Çetin Gültekin, konuyla ilgili yasa değişikliğinin silah lobisinin baskısıyla hasıraltı edildiğini vurguladı.

Hanau Katliamı’nda katledilenlerin yakınlarının da yer aldığı 19 Şubat İnisiyatifi, Hanau sokakları, işyerleri, okullar ve resmi dairelere “Anma, adalet, aydınlatma, gereğinin yapılmasını talep ediyoruz” ve “19 Şubat – Hanau, Anmak demek değiştirmek demektir” içerikli afişler astı. Katliamın gerçekleştiği iş yerleri ve sokaklara çiçek, yazı ve mumlar bırakıldı. Hanau’da anma etkinlikleri sabahın erken saatlerinden geç saatlere kadar devam etti.

19 Şubat Ferhat Ünvar Eğitim İnisiyatifi adına Serpil Ünvar, “Siz gençlere baktığımda Ferhat’ı görüyorum. Biz gerçekten başarabiliriz. Ancak bunun için desteğinize, dayanışmanıza kenetlenmenize ihtiyacımız var. Biz ağlamıyor, geleceğimiz için mücadele ediyoruz. Bu ülke bizim, biz birlikte geliştirmek istiyoruz” diye konuştu. Mitingte konuşan Enisa Amani ise Almanya’nın aşırı sorunu olduğunu söyledi. Politikacıların artık “Üzgünüz, utanıyoruz, acınızı paylaşıyoruz, birlikteyiz” demelerinin yetmediğini vurgulayan Amani, “Bizim yönetenlerden talebimiz sağ sorununu çözmeleridir. Bu büyük bir sorundur. Sayılar bunu kanıtlıyor. Hanau kesinlikle bireysel olay değildir” dedi.