Home , Dünya , Beyrut’daki patlamada ölü sayısı 100’ü aştı
TOPSHOT - EDITORS NOTE: Graphic content / A man reacts at the scene of an explosion at the port in Lebanon's capital Beirut on August 4, 2020. - Two huge explosion rocked the Lebanese capital Beirut, wounding dozens of people, shaking buildings and sending huge plumes of smoke billowing into the sky. Lebanese media carried images of people trapped under rubble, some bloodied, after the massive explosions, the cause of which was not immediately known. (Photo by IBRAHIM AMRO / AFP)

Beyrut’daki patlamada ölü sayısı 100’ü aştı

(Photo by IBRAHIM AMRO / AFP)

Haber Merkezi|05.08.2020|Lübnan Kızılhaçı başkent Beyrut’ta meydana gelen şiddetli patlamanın ardından ölü sayısının 100’ü aştığını ve 4 bin kişinin ise yaralandığını duyurdu.

KETAİB PARTİSİ GENEL SEKRETERİ ÖLDÜ

Hristiyan Ketaib Partisi Genel Sekreteri Nizar Necaryan patlamada hayatını kaybetti.

Öte yandan çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu belirtildi.
2 HAFTALIK OHAL İLAN EDİLDİ
Lübnan’daki Beyrut Limanı’nda dün meydana gelen patlamanın ardından Yüksek Savunma Konseyi, başkentte 2 hafta olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın daveti üzerine gerçekleşen toplantının akabinde Savunma Konseyi’nden yapılan açıklamada, Beyrut’ta 18 Ağustos’a kadar 2 haftalık OHAL ilan edilmesine karar verildiği belirtildi.
Konsey ayrıca, ordunun, Beyrut’ta güvenliği sağlama görevini üstlenmesini, iç güvenlik güçleri, gümrükler, liman ve havalimanlarındaki silahlı güçler, silahlı koruma birlikleri ve itfaiyecilerin ordunun denetimine verilmesini kararlaştırdı.
2 BİN 750 TON AMONYUM NİTRAT İNFİLAK ETTİ
Cumhurbaşkanı Avn, Beyrut Limanı’ndaki patlamada 6 yıldır bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak ettiğini belirtti. Avn’ın, Cumhurbaşkanlığına ait Twitter hesabından yaptığı yazılı açıklamasında, herhangi bir güvenlik önemli alınmadan 2 bin 750 ton amonyum nitratın 6 yıl boyunca bir depoda tutulmasının ‘kabul edilemez’ olduğunu ifade etti.
Ülke genelinde 2 hafta süreyle olağanüstü hal ilan edilmesi gerektiğini kaydeden Avn, patlamaya sebebiyet verenlerin ve tüm sorumluların en ağır bir şekilde cezalandırılacağı sözü verdi.
Beyrut Valisi Mervan Abbud, Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamanın 3 ila 5 milyar dolar hasara yol açtığını ve en az 300 bin kişinin yerlerinden olduğunu belirtti.

Lübnan resmi ajansı NNA’ya açıklama yapan Beyrut Valisi Mervan Abbud, dün yaşanan şiddetli patlamanın başkentte neden olduğu maliyete ilişkin ilk kez konuştu.

Vali Abbud, zararın 3 ila 5 milyar dolar civarında olduğunu ifade etti.

NNA, patlamadan kısa süre önce Beyrut Limanı’nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda yangın çıktığını duyurmuş daha sonra depoda şiddetli bir patlama meydana gelmişti.

Abbud ayrıca, Al Mayadeen’e yaptığı açıklamada ise „Liman patlamasından sonra 300 bin kişi yerinden edildi. Yıkımın maliyeti 3 milyar doları aşıyor“ ifadelerini kullandı.

„Patlama sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan kişiler 2-3 aydan önce evlerine dönemez“