Home , Haberler , Belediye-İş işçileri baskılara karşı direniyor

Belediye-İş işçileri baskılara karşı direniyor

İSTANBUL | 17 – 08 – 2011 | Yandaş sendika Hizmet-İş’in AKP’li belediyelerin yöneticileri eliyle sürdürdüğü sendika değiştirme baskısına karşı direnen Belediye-İş üyesi işçilerin eylemleri devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan işçiler sendika değiştirme operasyonuna karşı 17 Ağustos günü Aksaray’daki sendika binası önünde toplanan Belediye-İş üyesi işyeri temsilcileri öğle saatlerinde toplanarak sloganlarla belediye binasına yürüdüler.

Belediye işçilerine destek

Türk-İş’e bağlı TÜMTİS, Tek Gıda-İş, Hava-İş, Haber-İş, Tez-Koop-İş 5 No’lu, Selüloz-İş, Petrol-İş, Harb-İş, Tes-İş, Sağlık-İş, Toleyis yöneticilerinin de destek verdiği eyleme işten atma saldırısına karşı mücadelelerini sürdüren Tek Gıda-İş üyesi Elvan Çikolata ve Perfetti işçileri de katılım sağladı.

“Topbaş elini sendikamdan çek!”, “Yandaş sendika istemiyoruz!”, “Zulme boyun eğmeyeceğiz!”, “Taşeron sendika istemiyoruz!”, “Çadırları kurarız hesap sorarız!” sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından belediye binası önüne gelen işçiler yolu bir süre trafiğe kapatarak oturma eylemi gerçekleştirdiler. Polisle yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından belediye binası önüne geçen kitle basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamadan önce yapılan konuşmalarda, belediye yöneticileri eliyle yapılan baskılara karşı bundan sonra fiili eylemlerle yanıt verileceği söylendi. İşçilerin, sendikalarını özgür biçimde seçme hakkına saygı duyulması gerektiği hatırlatıldı. Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak ise, yaptığı konuşmada Türk-İş olarak işçilerin yanında olacaklarını dile getirdi. İBB Başkanı Kadip Topbaş’ı, sendika değiştirme baskılarına son vermeye çağıran Büyükkucak mücadelelerinin süreceğini ifade etti.

“İşveren suç işliyor”

Eylemde basın açıklamasını okuyan Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, ocak ayından bu yana süren işveren baskılarına dikkat çekti. Onca tehdide rağmen sendika değiştirmemelerinin, belediye yönetiminin daha fazla baskı yapmasının nedeni haline geldiğini söyleyen Gülüm, Belediye-İş’e geri dönüşlerin ise bu baskıları daha da arttırdığını sözlerine ekledi.

“Artık daha fazla sabrımız kalmadı” diyen Gülüm, sendikalı olma ve sendika seçme hakkını engelleyen işverenin suç işlediğini ifade etti.

Sendika değiştirme baskısının işten atma tehdidine kadar vardığını söyleyerek açıklamasını sürdüren Gülüm, baskı yapanları son kez uyardıklarını vurguladı.

Havuza girdiler

Belediye yöneticilerinin baskı ve tehditlerine karşı öfkelerini sloganlarına yansıtan işçiler İBB Genel Sekreteri’yle görüşme talebinde bulundular. Yarım saati aşkın süre devam eden bekleyiş sırasında belediyenin havuzuna giren işçiler pankart açıp sloganlar atarak tepkilerini dile getirdiler. Belediye-İş üyeleri eylemlerini, belediye yönetiminin bugün veya ileriki günlerde sendika yöneticileriyle görüşme sözünü vermesiyle noktaladılar. Bu görüşmelerden sonuç alınamaması durumunda bir dahaki gelişlerinde belediyenin önünden ayrılmayacaklarını söylediler. Eyleme BDSP de destek verdi. (Kızıl Bayrak)