Home , Haberler , Belediye Başkanı Ruken Yetişkin tahliye oldu

Belediye Başkanı Ruken Yetişkin tahliye oldu

YÜKSEKOVA | 19 – 07 – 2011 | 8 aydır tutuklu kaldığı Bitlis E Tipi Cezaevi’nden tahliye olan Yüksekova eski belediye başkanı Ruken Yetişkin bugün Yüksekova’ya geldi.

2004 yılında İstanbul Bağcılar’da DEHAP tarafından düzenlenen ‘Gençlik Şöleni’ programının tertip komitesinde yer alan Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin hakkında İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde „Örgüt propagandası yapmak“ iddiasıyla verilen 10 aylık hapis cezası dün bitti. Yaklaşık 8 aydır kaldığı Bitlis E Tipi Cezaevi’nden dün tahliye olan Yüksekova eski belediye başkanı Ruken Yetişkin bugün Yüksekova ilçesine geldi.

Bugün sabah saatlerinde Bitlis’in Tatvan ilçesinden yola çıkan Yetişkin’i Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora, Esendere  Belediye Başkanı Hurşit Altekin, BDP Yüksekova ilçe Başkanı Osman Dara, İl Genel Meclisi Başkanı Ferzende Yılmaz,  Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı, Kurdi-der eski Başkanı Besim Baykal, barış anneleri, BDP’li yönetciler ve belediye meclis üyeleri tarafından karşılandı.

BDP Yüksekova ilçe başkanlığına geçen Yetişkin, burada partililerle bir araya geldi.

„YETİŞKİN HAKSIZ YERE CEZAEVİNDE YATTI“

BDP Yüksekova ilçe başkanı Osman Dara görevden alınan Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin’in haksız yere cezaevine gönderilmesini eleştirerek, “Sayın belediye başkanımızın görevden alınıp cezaevine atılmasının hukuki bir dayanağı yoktur. Karar kamuoyunun da bildiği gibi siyasi bir karadır. Halkımız kadının iktidarına Ruken Yetişkin’in şahsında yüzde 90’lara varan oy oranıyla cevap vermiştir. Bunu sindirmeyen devlet erki yine kinini kusmuştur. Bizim siyasi ahlakımız belediye başkanımızın hala görevde olduğunu ve görevini sürdüreceğini kabul eder. Bu anlamıyla Sayın Ruken Yetişkin’e geçmiş olsun dileklerimizi sunarken; böylesi bir anlamlı günde bizi yalnız bırakmayan halkımıza sayılarımızı sunarız. Ruken Yetişkin’e geçmiş olsun ziyaretinde bulunmak isteyen vatandaşlar yarın BDP ilçe binasına gelebilir.“dedi.

„BEN HALKIMIN BELEDİYE BAŞKANIYIM“

Daha sonra söz alan Yüksekova’nın ilk kadın belediye başkanı Ruken Yetişkin, kendisinin siyasi bir kararla görevden alındığını belirterek, “Siyasetçilerimizin, belediye başkanlarımızın, parti yöneticilerimizin tutsak olduğu bir süreçte dışarıda olmaktan çokta mutlu olduğumu söyleyemem. Ama süren mücadeleyi birey olarak ve seçilmiş bir belediye başkanı olarak devam ettirmek gerekiyor. Bu noktada siyasi bir kararla görevimizden alınmış olmamız bizi mücadelemizden uzaklaştıramayacaktır. Beni halk seçmiştir ben halkın belediye başkanıyım. Halkımın hizmetindeyim bu böyle bilinmelidir.”dedi.

„GEVER HALKINDAN GURUR DUYUYORUM“

AKP’nin Kürt siyasetçilerine yönelik gözaltı ve tutuklama tutumu da eleştiren Yetişkin, “AKP’nin bizlere yönelik tutumu, siyasi tuzakları resmiyetten öte değildir. Halkımızın oyları ile seçilmiş 6 milletvekilimiz ve onlarca belediye başkanımız ile binlerce siyasetçimiz siyasi nedenlerle cezaevindedir.  Biz birliğimizi ve beraberliğimizi güçlendirirsek içeride bulunan milletvekillerimizi, belediye başkanlarımızı ve siyasi tutukluları cezaevinden çıkartabiliriz. Birliğimizi kurabilirsek DTK’nın ilan ettiği Demokratik Özerklik projesine sahip çıkabiliriz. Ben Gever halkının mücadelesi ve demokratik duruşundan büyük gurur duyuyorum.”şeklinde konuştu.

YETİŞKİN DANIŞTAY TARAFINDAN GÖREVDEN ALINMIŞTI

7 Aralık 2010 tarihinde, Yüksekova Belediye Başkanı sıfatıyla cezaevine giren Ruken Yetişkin, İçişleri Bakanlığı“nın istemiyle Danıştay’ca görevinden alınmıştı. Ruken Yetişkin’in yerine Yüksekova Belediye Başkanlığı vekilliğini Avukat Erdal Aydın yürütmüş,  daha sonra yapılan seçimle Yüksekova Belediye Başkanlığı’na Ercan Bora seçilmişti. Zeki Dara – Ömer Oğuz / Yüksekova Haber