Home , Avrupa , Belçika’da 120 bin kişi hükümeti protesto etti

Belçika’da 120 bin kişi hükümeti protesto etti

fft22_mf2549426BELÇİKA |06-11-2014| Belçika’nın hükümetinin kemer sıkma politikaları, Brüksel 120 bin kişinin katıldığı dev bir miting ile protesto edildi.

Belçika’nın yeni hükümetinin kemer sıkma politikaları, üç büyük sendikanın çağrısı ile bir araya gelen yüz bin kişi tarafından protesto edildi. Belçika tarihinde 30 yıldan bu yana ilk kez bu kadar kitlesel bir protesto düzenlendi. Sendikalar eylemlerini önümüzdeki haftalara da yaymayı planlıyor.

Protestoya katılanlardan bazılarının çevredeki araçları ters çevirip ateşe verdi.

Polis gaz bombası ve tazyikli su ile kitleye saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alınırken, yaralıların olduğu da belirtiliyor.

Belçika’nın üç büyük sendikasının çağrısı ile bir araya gelen kitle, 24 Kasım’dan itibaren dönüşümlü olarak bazı grevler yapacak. 15 Aralık ise ulusal grev günü olarak ilan edildi.

Belçika’da bir ay önce başbakan olan Charles Michel hükümeti, 2030 yılından itibaren emeklilik yaşının 65’ten 67’ye çıkmasını planlıyor. Ayrıca 2018 yılı bütçesi ile de bazı kısıtlamalar hedefleniyor.

Organizatörler 120 bin kişinin yürüyüşe katıldığını açıklarken, Belçika polisi de 100 bin kişinin katıldığını belirtti.

26 yıldan bu yana ilk kez hükümette yer almayan sosyalistler yeni kurulan hükümetin zenginlere hizmet ettiğini belirtiyor.

Eski başbakan Elio Di Ripo, “Bütçenin geliştirilmesini işçilerin, sosyalden yardım alanların, emeklilerin, ailelerin sırtına yüklemek normal değil. Hükümet dengesiz ve adil olmayan bir politika yürütüyor” açıklamasında bulundu.

Bugün düzenlenen eylem ile halkın bu politikayı istemediği ve yönünün değişmesi gerektiğini de Di Rupo sözlerine ekledi.

Başbakan Charles Michel ise Belçika’nın üç büyük sendikasını öğleden sonra toplantıya çağırdı. ANF