Anasayfa , Haberler , Barış Bloku kuruldu

Barış Bloku kuruldu

fft107_mf5139109İstanbul: İstanbul’da demokratik kitle örgütleri siyasi partiler, sendika ve kadın örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu “Barış Bloku” Cezair Toplantı salonunda basın toplantısı gerçekleştirdi. “Suriye’de savaşa son, Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesine hayır!” sloganıyla oluşturulan blok toplantıda  “Kirli savaşı topraklarımızın içerisinde taşıyacak politikalara karşı Barış Bloku kuruldu” sözleriyle HDP MYK üyesi Gençay Gürsoy tarafından ilan edildi.

Basın toplantısında konuşan HDP MYK üyesi Gençay Gürsoy’un yaptığı konuşmada, bölgenin uzun bir süredir ateş çemberi içerisinde yer aldığını kaydederek, yapılan askeri yığınaklarla ülkenin diken üzerinde yer aldığını söyledi. Savaş hazırlıklarının yapıldığı bir süreçte, bu savaş hazırlığına karşı Barış Bloku’nu kurma kararı aldıklarını ifade eden Gürsoy, daha sonra blok tarafından hazırlanan ortak basın metnini okudu. Bölgede nereye varılacağını bilmedikleri bir savaş hazırlığının olduğunu ve bunun için barışseverlerinin bir araya gelmesinin zorunluluğunun doğduğunu söyleyen Gürsoy, Rojava’daki gelişmelerin sonucunda çözüm sürecinin rafa kaldırıldığını dile getirdi. Gürsoy, “Kirli savaşı topraklarımızın içerisinde taşıyacak politikalara karşı Barış Bloku kuruldu” dedi. Girişimlerinin amacının ülke içerisinde barış için geniş halk kitlelerinin harekete geçirmek olduğunu söyleyen Gürsoy, herkesi bu bloğa destek vermeye çağırdı.

“Irak ve Suriye’nin işgaline karşıyız”

Açıklamanın ardından konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK ve bağlı sendikalar olarak metnin arkasında olduklarını ifade etti. Hükümetin önünde erken seçim ve savaşın olduğunu belirten Beko, “Savaş sadece karşılıklı bir mücadele olarak değerlendirilmemeli. O topların öldürdüklerinin arkasında kalanlara bakalım. Gençlerin sakat kalma halini düşünelim. Gündemde olan Irak ve Suriye’nin işgaline karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Ortadoğu’nun Ortadoğu’da yaşayan halkları tarafından kendi yönetimini oluşturmasından yanayız. Biz savaş çığlıklarına karşı, barış çığlığını haykırmaya devam edeceğiz. Bizim topraklarımız kana doydu. Artık barış zamanı, kardeşlik zamanı” dedi.

“Rojava’ya en ufak bir müdahale savaş ilan etmektir”

Beko’nun ardından HDK Eşsözcüsü Ertuğrul Kürkçü de yaptığı konuşmada, Türkiye’de hâlâ iktidarların başıboş kararlar alamayacağının göstergesinin bu bloğun kurulması olduğuna dikkat çekti. Türkiye’yi yönetenleri endişelendiren sınırlarının tehdit altında olması değil, IŞİD’e karşı korunmuş duruma alınması olduğunu dile getiren Kürkçü, Rojava’ya en ufak bir müdahale, 4 parça Kürdistan’da Kürt ulusal hareketine ve Kürdistan halkına savaş ilan etmesi anlamına geldiğinin altını çizdi. Toplantıda ayrıca ÖDP, EMEP, Demokratik İslam Kongresi (DİK), DSİP ve Halkevleri’de destekleme konuşması yaptılar.

Blok’a destek veren kurumlar şu şekilde;

Emek örgütleri: Deritex Sendikası, DİK, DİSK, Giyim-Sen, KES, TMMOB, TGS, TODAP, TTB, TYS.

Kadın hareketleri: Arap Kadın Hareketi, Barış İçin Kadın Girişimi, KJA, sosyalist Feminist Kollektifi.

Siyasi partiler: DBP, DİP, DSİP, EHP, EMEP, ESP, HDP, İşçi Demokrasi Partisi, ÖDP, SDP, SYKP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve parti olarak bloka destek vermeyen CHP’den de Fikri Sağlar, İlhan Cihaner, Mehmet Tüm, Musa Çam, niyazi Nefi Kara, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, müslüm Bozkurt, Oğuz Kaan Salıcı, Onursal Adıgüzel, Orhan Sarıbal, Sezgin tanrıkulu, Veli Ağbaba, Zeynel Emre, Zeynep Altıok.

Siyasi kurum ve kuruluşlar: Devrimci Hareket, DHF, DTK, Halkevleri, HDK, Kaldıraç, Partizan, SODAP, TÖP-G, Türkiye Gerçeği.

Örgütler ve platformlar: 78’ler Girişimi, Akademi Susmayacak, AKA-Der, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği, Aktif Toplum alternatif Gelecek Derneği, Anadolu Arap Birliği, Anadolu Arap Hareketi, Başlangıç Dergisi, Buradayız Kollektifi, Alevi Kültür Dernekleri, Alevi- Bektaşi Federasyonu, Asrın Hukuk Bürosu, Barış Girişimi, Barış için akademisyenler.

Açıklamanın ardından toplantı basına kapalı bir şekilde devam ediyor.