Anasayfa , Avrupa , KOMintern ve ATİGF`e Dönük Devlet Baskısı, Anti-faşist Hareket Teslim Alınmak İsteniyor

KOMintern ve ATİGF`e Dönük Devlet Baskısı, Anti-faşist Hareket Teslim Alınmak İsteniyor

16-9 demo plakatAVUSTURYA | 12-09-2014 | Anti-faşist eylemlerin ve geniş demokratik hareketin, Avusturya`da ve özgülde Viyana`da ırkçı, faşist ve Neo-Nazi örgütlenmelerinin Avusturya`yı doğu ve batı Avrupa arası merkezi buluşma ülkeleri haline getirmeleri ve toplum içerisinde ırkçı ve faşist düşünceleri gündemsel olarak başta miting ve ırkçı balo toplantıları olmak üzere, farklı araçlarla geliştirdikleri propagandaya karşı önemli bir bölümünü gençlik kitlelerinin oluşturduğu geniş bir Anti-faşist birlik ve kitleselliğin oluşmasınıda beraberinde getirdi. Viyana`da yapılan tüm anti – faşist eylemlerde, anti-faşistlere karşı akıl almaz şiddet kullanan Avusturya polisi ise, aynı eylemlerde ırkçı ve faşist örgütlerle kol kola gezer bir pratik sergilemiştir.

Bu anlamıyla sadece son dönemde anti-faşist bileşenler içerisinde önemli bir güç olan, KOMintern ve ATİGF aktivistleri ise başta Polis tarafından açık hedef seçilerek ağır polis şiddetine ve tutuklamalara maruz kalmış, ardından ise Avusturya devleti ve yüksek mahkemeleri aktivistlerimiz şahsında tüm anti- faşist hareketi hedef alarak kriminalize etmeye çalışmıştır. Eylemler sırasında sendika işçi temsilcisi ve ATİGF aktivisti bir yoldaşımızın polis şiddeti sonucu ayağı kırılmış, Avusturya mahkemeleri polisleri yargılamak yerine, olayı polisin meşru müdafası olarak yorumlamıştır. Mahkeme 1 ekim´de görülecek. Yine 2014, 17 Mayis`da ırkçı Identitäre gençlik hareketine karşı, kitleselliği ile göz dolduran OGR „Offensive gegen Rechts“ platformu bileşenlerine karşı aşırı şiddet kullanılarak 40a yakın insan tutuklanmıştır. KOMintern işçi odaları temsilcisi ve ATİGF sözcüsü bu protesto yürüyüşünde, işçi temsilcisi arkadaşımızın durumunu öğrenmek için, yürüyüş alanının dışındaki sokakta, yürüyüş alanının olmadığı bir yerde tutuklanmıştır. Aynı gün içerisinde serbest bırakılan aktivistimizin mahkemesi 25 eylül 2014 tarihinde Viyana`da görüleçek.

Yine 4 Haziran`da, ırkçı alman nasyonalistleri Burschenschafter birliğine karşı yapılan protesto yürüyüşünde bir arkadaşımız basının ve televizyonların başta olmak üzere halkın yoğun olduğu metro girişinde onlarca polisin şiddetiyle tutuklanmıştır.

KOMintern sendikal insiyatifinin ve ATİGF`in, Avusturya devletinin koruma kurumları tarafından bilinçli olarak hedef seçildiği açıktır. Avusturya Anayasasında bile temel hak olan anti-faşist protesto ve ifade hakkı bu şekli ile kriminalize edilmeye çalışılmakta, anti-faşist, devrimci demokratik kitleseliğin önüne geçilmek istenmektedir.

Tüm bu saldırıların son aşamasını ise, 9-16-17 eylül tarihleri arasında görülen mahkemeler oluşturur durumda. 27 ekim 2013 tarihinde, EKH (Ernst – Kirchweger – Haus) binasında bulunan ATIGF lokaline, US Unsterblich Wien olarak bilinen, Neo- Nazi taraftar grupu tarafından bir saldırı gerçekleşmişti. Viyana`nin ve Avusturya´nin bilinen açık neo-nazi örgütlenmelerinden olan bu grup yaklaşık 40 kişiyle ATİGF lokaline saldırdığı sirada, lokalde KOMintern seçimlere hazırlık toplantısı gerçekleşiyordu. Sendikal aktivistlerin, ailelerin ve çoçukların olduğu bir sırada gerçekleşen bu saldırıda KOMintern yönetim kurulu üyesi bir arkadaşımız ağır yaralandı. Olayın hızlı bir şekilde farkedilmesinden hareketle karşı koyabilen arkadaşlarımız saldırıın salon içerisine kadar ulaşmasını engellemiş ve sonrasında faşistlerin polise teslim edilmesini sağlayabilmişlerdir. Saldırıda açıkca ırkçı ve faşişt sloganlar atan grup, aynı zamanda şahit ve tanıklarında ifadesine göre Nazi – selamı yapmışlardır. Sadece bunlada kalmayarak, Avusturya Wien Futbol kulübünün aşırı sağcı ve ırkcı propaganda yapmasından kaynaklı olarak stadyum yasaklarının olduğunu ifade etmişti. Yine aynı futbol takımının yönetim kurulu bu grupun takımın taraftar grupu olmadığını ve bir kaç kez, takım tarafından stadyumda ırkçılık yapmış olmalarından kaynaklı şikayet edildiklerini ifade etti.

Bütün bunlara rağmen, yine Viyana savcılığı idaanameyi, ırkçı ve NAZI saldırısı olarak tanımlamamıştır. Sokak kavgası, içkili gruplar arasında gerçekleşen bir kavga olarak ifade edilen savcılık idaanamesi, faşişt ve ırkçı örgütlenmeleri korumakta, hatta onları mağdur göstererek örgütlenmesine güçlendirmektedir. Mahkeme savcısı Hans – Peter – Kronawetter, son mahkemelerimizin biri hariç hepsinde devletin temsilcisi olarak yer almıştır.

Avusturya Hukuku, faşist örgütlenmeleri bu mahkeme şahsında koruduğunu bir kez daha göstermiştir. Açık faşist ve Neo-Nazi örgütlenmesi basın noktasinda bile deşifre edilmiş olmasına rağmen, mahkeme politik bir idaaname ile ele alınmamakta. 9 eylülde görülen ilk mahkemede KOMintern sekreteri Gerhard Mack ve bir ATİGF aktivisti Neo – Nazilerle birlikte suçlu statüsünde yargılanmıştır. 16 eylülde devam edecek olan ikinci mahkemede şahitlerin ifadesi alınaçak ve avukatların savunması görüleçektir. 17 eylül`de ise karar çikmasi beklenmekte.

8 eylül`de KOMintern ve ATİGF temsilcileri bir basın açıklaması gerçekleştirdi

Birinci duruşma günü öncesi, süreçe ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştiren KOMintern bileşenleri Avusturya`da anti –faşistlere dönük saldırıların bir kronolojisini sundu. Devamında ise ATIGF lokaline yapılan saldırıya ilişkin genel bilgi verildi. Avusturya basınının yoğun iligisinin olduğu açıklamada, KOMintern Işçi odaları temsilcisi ve ATİGF sözcüsü Can Tohumcu, ATİGF`in anti –faşist kimliğinin hedef alındığını belirtdi. Yine Avusturya Anayasa koruma dairesinin, ATİGF ve diğer anti-faşist güçlere ilişkin yaklaşık olarak iki yıldır araştırma raporu tuttuğunu ifade ettiğini, yanlız Unsterblich Wien olarak bilinen Neo-Nazi örgütlenmesinin Anayasa koruma örgütü tarafından aşırı sağcı tehlikeli örgütlenme olarak tanımlanmasına rağmen ve saldırının olduğu gün Viyana futbol derbisinin olmasına rağmen bu grupu nasıl engelleyemediğini sordu. Diğer bir ifadesi ise; Viyana SPÖ – Yeşiller eyalet meclisine dönükdü. Viyana`nin son iki dönemdir, Avrupa`daki ırkçı ve faşist örgütlenmelerin merkezi haline geldiğini, Avrupa`nin başka ülkelerinde izin alamadıkları tüm yürüyüşleri Viyana`da yapmalarına rağmen viyana koalisyon hükümetinin bu konuda üç maymunu oynaması, ırkçılık ve ayrımcılığı engelleme yasasınada ters olduğunu ifade ederek, açık çizgilerini belirtmeleri gerektığı noktasında cağrı yaptı.

Avusturya`da anti – faşist dayanışma büyümekte

16 eylül tarihinde yargılanan anti-faşistlerle dayanısma ve saldırıyı kınamak icin OGR „Offensive gegen Rechts“ bileşenleri tarafından Viyana`da merkezi bir yürüyüş gerçekleşeçektir. Kitlesel katılımın olmasi beklenen yürüyüşde, mahkemenin alaçagı kararda belirleyici olaçaktır.

Anti-faşistlere dönük devlet baskısının boyutlarından kaynaklı olarak, özellikle anti-faşistlerin mahkeme giderlerinin kısmı olarakda olsa karşılanabilmesi için, KOMintern ve ATIGF tarafından bir dayanısma kontosu açılmıs durumdu.

IBAN: AT78 1400 0056 1600 4850
BIC: BAWAATWW
lautend auf: Selma Schacht

Bildiren: ATIGF (Avusturya Türkiyeli Isci ve Genclik Federasyonu)

 

Konuyla alakalı Haber Lınkleri

http://tvthek.orf.at/index.php/program/Wien-heute/70018/Wien-heute/8419859

http://www.w24.at/Antifaschisten-wehren-sich/809163

http://www.komintern.at/demo-16-9-antifaschismus-ist-kein-verbrechen-solidaritat-mit-den-betroffenen-von-neonazigewalt/

http://www.vice.com/alps/read/in-wien-greifen-nazis-menschen-an-157

http://www.wienerzeitung.at/nachrichten/wien/stadtpolitik/658536_Eine-Verharmlosung.html

http://www.heute.at/news/oesterreich/wien/art23652,1066561

https://derstandard.at/Jetzt/Livebericht/2000005312443/Prozess-nach-Sturm-auf-tuerkisches-Vereinslokal

http://www.offensivegegenrechts.net/?p=1269