Home , Avrupa , Avusturya’da aşırı sağcılar sandıktan umduğunu bulamadı

Avusturya’da aşırı sağcılar sandıktan umduğunu bulamadı

Avusturya’da cumhurbaşkanlığı seçimi tamamlandı. Aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin adayı Norbert Hofer’in mülteci karşıtı politikası yükselen faşizmle karşılık bulsa da seçimi yüzde 0.7 farkla bağımsız aday Alexander van der Bellen kazandı

Aleksander-Van-der-Bellen

Avusturya’nın bir süredir gündeminde olan cumhurbaşkanlığı seçimi tamamlandı. İlk turda yüzde 35 oy alan Norbert Hofer’in seçilmesi beklenirken ikinci turda Hofer’in beklentileri suya düştü. Sandık sonuçlarına göre göre oyların yüzde 51.9’unu Hofer alırken posta yoluyla verilen oyların sayılmasıyla sonuç değişti. Toplamda oyların yüzde 50.3’ünü alan Alexander van der Bellen seçimin kazananı oldu.

Hofer’in seçim süreci boyunca yürüttüğü göçmen ve mülteci karşıtı propagandaya karşı göçmen bir ailenin çocuğu olan Bellen’in ırkçılık karşıtı oyları toplaması bekleniyordu ancak kazanma ihtimaline sürpriz gözüyle bakılıyordu.

Seçimin ardından sosyal medya hesabından kısa bir açıklama yapan Hofer, seçim sonucunun bir yenilgi değil geleceğe yatırım olduğunu belirterek aşırı sağın yükseleceğini ifade etti.

Bellen ise yaptığı açıklamada birlik mesajları verirken şöyle konuştu:

Bu ülkede çoğu kişi yeterince görülmediklerini ya da duyulmadıklarını hissediyor, belki de her ikisi. Başka bir iletişim kültürüne ihtiyacımız olacak. Politikaların reklama ya da bizzat politikaya değil; gerçek meselelere, endişelere, korkulara ve dahası bu ülkenin bazı vatandaşlarının öfkelerine odaklanması gerek.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin tarihinde en yüksek oy aldığı seçim olduğu düşünüldüğünde faşizmin Avusturya için bir tehdit olmaktan daha fazlası olduğu ortada. Ülkenin bundan sonraki ilk seçimi de genel seçimler ve 2018 yılında yapılacak.