Home , Avrupa , Avusturya’da 8 Mart Merkezi Yürüyüşle Taçlandı

Avusturya’da 8 Mart Merkezi Yürüyüşle Taçlandı

VİYANA | 21 – 03 – 2011 | 8 Mart  Dünya  Emekçi Kadınlar günü bu yıl Avusturya’da  8 Mart’a Feminist güçlerin ağırlıkta olduğu ve Yeni Demokrat Kadın’ın da her yıl birlikte olduğu bir yürüyüş yapıldı. 100 yıl önce 20000  kadının özgürlük eşitlik talepleri için ilk kez sokağa çıktıkları kazanılmış hakların yanı sıra, eşit haklar, eşit işe eşit ücret,seçme seçilme hakları ve daha bir çok haklar için yürüdüler. Bu günde geniş kadın örgütlerin oluşturduğu  bir platform oluşturarak önderliğini ÖGB , SPÖ ve  GRÜNE‘nin  çektiği, devamında demokratik kitle örgütleri, sivil toplum, inanç örgütleri ve bizler yeni demokratik kadın olarak pankart ve dövüzlerimizle yerimizi aldık. O gün 100 yıl öncesi olduğu gibi kadınlar kendi talepleri doğrultusunda hedefine 20 bin kadın alarak örgütlenmesini yapıldı.

Avusturya Yeni Demokrat Kaadın temsilcisi bir değerlendirme yaparak şunlara yer verdi; ‚100 yıl gibi çok uzun yıllar sonra benzeri bir yürüyüş örgütlenir olması kadınlar için bir artı olarak kabul edilmeli. Merkezi olarak yapılması kadınlı erkekli örgütlenmesi başarılı kabul etmekteyiz.

Yürüyüş geniş kitle katılımıyla gerçekleşti, her ne kadar hedef yüksek tutulmuş olsada 500 bin kadınlı erkekli olarak katıldı.

Bu yürüyüşün hedefleri haklar talebinin doğrultusunda buluştu, eşit işe eşit ücret, 8 mart yasal bayram günü olarak ilan edilmesidir. Bu talepler doğrultusunda konuşmalar yapıldı,etkinlikte başlangıçta ve bitişte yapıldı.

Bizde  ortaklaştırdığımız talepler dışında bire bir mücadelesini verdiğimiz taleplerimizi dövüzlerimizde pankartımızda, 6 saatlik tam ücretli iş günü, tam eşitlik, kadına yönelen şiddete hayır,kadın cinayetlerine son,parasız eğitim  hakının olmasını yansıttık.

Yürüyüş havanın gazabına oğradı soğuk ve yağmurluydu, bu nedenle çocuklu ailelerin az katılmasına sebeb oldu, çocuklar yok denecek kadar az olduğu görüldü.

Yürüyüş çok ilerici talepler etrafında toplanmasada , kitle hedefine ulaşmasada, geniş bir kitleyle sakin bir ortamda sonuçlandırması bizler açısında olumluydu. Esas bizleri rahatsız eden sistemin temsilcileri liderleri olan kadınlar kürsüye çıkıp hak adalet hukuk  taleplerinde  bulunmaları, bunun çığırtkanlığını  yapıp parlememtoda parmaklarını kıpırdatmadıklarını, olana bitene erkek egemen anlayışla basma tulumba gibi kafa salamaları hepimiz tarafında görülmekte , duyulmakta işte bu sebeplerden dolayı bizler için ne inandırıcı nede geliştiricidir.

Beklentilerimiz bunlardan değil halkların kadınların ayaklanmasındadır. Bizim hedefimiz kadın kitlesidir, dayanağımız kitlelerdir, onların ayağa kalkması, üzerindeki çifte baskıya karşı koyması sokaklara  dökülmesidir.

100. yıl etkinliklerimizi Avustur’ya kadın örgütümüz  çok geniş bir şekilde kutlamış sesini duyurmağa çalışmıştır, gerek derneklerimizde gerek yürüyüşleri , gerekse gecelerimizi itinayla örgütlemeğe çok özen gösterdik , bu merkezi yürüyüşlede 8 mart çalışmalarımızı sonlandırdık. Ta biki bunlarda yetmez yerinde oynayan bu taşların hedefine doğru bir şekilde yerleşmesi için kadınlar ve erkekler kadın mücadelesini taleplerini sonraya ertelemez hedefine kilitlenir. Bizler 8 martları her saniyede savunup bundan sonraki süreçlerde, hareket alanlarımızı genişletip, günün anlam ve önemini yok etmeden haklar doğrultusunda, kadın hakları, özgürlüğü, eşitliği mücadelesini öne çıkarıp yürümeliyiz.

Sesleniyoruz kadınlar hak almak için direnmek sokaklara çıkmak için bir 100 yıl daha  beklemeyelim. Her günümüz direnme mücadeleyle geçsin.‘