Anasayfa , Avrupa , Avusturya Parlamentosu’ndan Kobanê ve Şengal için tarihi karar

Avusturya Parlamentosu’ndan Kobanê ve Şengal için tarihi karar

Energy-Globe-Fernseh-Gala-im-Europa-Parlament_1446217408854577_v0_lAvusturya Parlamentosu, Kobanê ve Şengal’in yeniden inşasına yardım etmek adına Meclis Genel Kurulu’na gelen kararnameyi tüm partilerin ortak kararıyla onayladı. Avusturya Yeşiller Partisi Milletvekili Berivan Aslan, alınan kararın Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın canını çok acıtacağını belirterek, Avrupa Birliği üye ülkeleri için kararın örnek olduğunu dile getirdi.
İnsanlık düşmanı DAİŞ çetelerinin tüm katliam ve kuşatma girişimlerine karşı verdiği görkemli direniş ile adını tüm dünyaya duyuran Kobanê ile yine aynı çeteler tarafından saldırıya uğrayan Şengal’in yeniden inşasına yardım yapılmak üzere Avusturya Parlamentosu’na sunulan kararname Meclis Genel Kurulu’nda oy birliği ile kabul edildi. Kobanê’ye dönük DAİŞ tarafından saldırıların en yoğun olduğu dönemde de 20 Kasım 2014’te Kobanê için benzer bir kararnameyi çıkarmış olan Avusturya Parlamentosu, bu karar ile Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında Kobanê’ye ilişkin eylem bazlı karar alan tek ülkeydi.
Bu tarihi kararın çıkmasına ilişkin büyük bir mücadele veren ve parlamentodaki partiler arasında lobi çalışması yürüterek kararnameyi hazırlayan Avusturya Yeşiller Partisi Milletvekili Berivan Aslan, ANF’ye konuştu.
KOBANÊ ADI KARARIN ÇIKMASINDA ÖNEM ETKEN
Bu tür kararların farklı bir dinamiği olduğunu kaydeden Aslan, özellikle parlamentodaki tüm siyasi partilerin onayını alarak karara bağlanmasının tarihi olduğunu belirterek, bu karar ile Kobanê ve Şengal’in yeniden inşasının Avusturya devletinin resmi bir politikasına dönüştüğünü dile getirdi. Kürt Milletvekili Aslan, barbar DAİŞ çetelerine karşı dünyaya mal olan bir direniş sergileyen Kobanê isminin kararın çıkmasında büyük rol oynadığını ifade ederek, koalisyon hükümeti ile yönetilen Avusturya Parlamentosu’nda ortak noktada buluşularak verilen kararların çok nadir olduğunu söyledi. Avusturya’nın Anayasasının gereği olarak silahlı destek sunmadığını ve katılamadığını dile getiren Aslan, ancak parlamentonun katkısını farklı bir şekilde yapmak adına böyle bir karar aldığını kaydetti. 
TÜM PARTİLERİN ONAYIYLA KARAR ALINDI
Yeniden inşa noktasında ne gerekiyorsa yapılacağını belirten Aslan, karar doğrultusunda görevlendirilecek olan hükümetin yeni yıl ile birlikte eylem takviminin de netleşeceğini söyledi. Aslan, özellikle yapılacak olan yardımlar içerisinde çeteler tarafından döşenen mayınların temizlenmesinde gerekli teknik malzemenin sunulacağını belirterek, “Avusturya hükümeti bunun yanında mimari, mühendislik alanlarında da tekniki personel ve yardımlarını yaparak yeniden inşaya katkı sunacak. Tıbbı yardımlardan tutunda birçok konuda yine yer almaya çalışacak. Silahlı mücadeleye katılmayan ülkeler için buna benzer bir kararnameler almak bulunmaz bir durum. Ben kendim kararnameyi hazırladım ve diğer parti başkanlarıyla paylaştım. Sonra bu parti başkanlarıyla birlikte kararnameyi parlamentoya sunduk. Avusturya Parlamentosu’ndaki bütün partiler de kararnameyi genel kurulda oylayarak onayladı” dedi.
BU KARAR ERDOĞAN’IN CANINI ÇOK ACITACAK
Alınan kararı tarihi olarak değerlendiren Aslan, “Bu kriz döneminde dış işler politikasının oy birliğiyle bir karar çıkarmak çok zor. Başka ülke, bölge için böyle bir karar çıkarmaları çok daha büyük bir anlam ifade ediyor. Bu karar Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da canını çok acıtacaktır. Çünkü diğer Avrupa ülkeleri Merkel’den tutun da diğer liderler gibi ‘Biz size parayı verelim de siz bizim yerimize sınırlarımızı koruyun mültecilere bakın’ tutumu yerine bu bir opsiyon, alternatiftir. Eğer, bire bir parayı Erdoğan’ın eline vermek istemeyenler, bire bir parayı Kürt şehirlerine yardım edebilirler. Bu da yardımın bir alternatifidir demek istedik bu kararla” dedi.
BU KARARI İNSANLIK ADINA SAVAŞANLAR İÇİN ALINDI
Bu kararın diğer bütün Avrupa Birliği ülkelerine örnek olması gerektiğini kaydeden Aslan, “Bu yardım kararı belki, onların yaralarını bire bir sarmayacak ama onlara umut verecek. Onların yalnız olmadığını, unutulmadıklarının umudunu verecek. Onlara ‘siz yiğitçe mertçe, insanlık adına DAİŞ’e karşı savaştınız, biz sizi unutmadık halen sizi düşünüyoruz. Sizinle beraber yeniden bir şehir inşa etmek için beraberiz’ mesajını taşıyor bu karar. Bu konudaki diplomasimiz sürecek” ifadelerini kullanarak sözlerini şöyle bitirdi: “Maalesef ortalık o kadar çok kana bulandı ki; insanlar artık her biri bir taraftan isyan ediyor. Bütün Avrupa ülkelerinin samimi bir şekilde bunu görmesi lazım. Bu güvenlik sorununu çözsün. Avrupa ülkelerinin Kürt halkını insanlık adına göstermiş oldukları direnişi ve mücadelelerini takdir etmesi gerekiyor. En güzel takdir, savaştan sonra yeniden desteklemek ile şehirlerinin özgürleştirilmesinde yardımcı olmalılar. Ancak böyle borçlarını ödeyebilirler.”
Kaynak ANF
12 Aralık 2015