Home , Avrupa , Avukat Roland Meister’a Karşı Cadı Avı

Avukat Roland Meister’a Karşı Cadı Avı

HABER MERKEZİ|19.04.2023| Baro ve Hamm Cumhuriyet Savcılığındaki avukat Roland Meister (Gelsenkirchen) aleyhindeki „mesleki denetim prosedürü“ hakkında açık mektup.

Ağustos 2022’de Hamm Barosu, meslektaşımız avukat Roland Meister hakkında sözde denetim davası açtı. Kamu vakfı „Buchenwald ve Mittelbau-Dora“ avukatları aracılığıyla hakkında asılsız iddialarda bulunmuştu. „Vakıf“ ve Weimar şehrine yönelik toplantı yasaklarına karşı idari mahkeme davalarında, Buchenwald’daki sözde „2 Nolu Özel Kamp“ta tutulan faşistlerin ve savaş suçlularının „insan onurunu“ reddetti.

Altı aydan fazla bir süre sonra Hamm Barosu, 15 Şubat 2023’te hiçbir gerekçe göstermeden „meslek hukuku gerekliliklerinin başlatıldığını“ bildirdi. Hamm Başsavcılığı, çünkü „müştekinin verdiği bilgiye göre… kin ve nefrete tahrik suçu gerçekleşmiş(olabilirdi)“. Bu, onu yalnızca avukatlık yapma lisansının geri alınmasına varan ve bu da dahil olmak üzere ciddi mesleki yasal sonuçlarla tehdit etmekle kalmaz. Ayrıca, avukat Meister’in çeşitli davalarda başarılı bir şekilde yer alması nedeniyle kendisini kovuşturmaya maruz bırakmış olabileceğine dair asılsız şüphe bile var.

Avukat meslektaşımıza yönelik demokratik olmayan eylemin bu şekilde yoğunlaşması, Kasım 2022’de hızlanan Ceza Kanunu’nun 130. paragrafı ile anti-komünist ana akımla çelişen tarihsel olayların her türlü eleştirel tartışmasını kriminalize etme girişimlerinin bir parçasıdır. Hukuk büromuz da dahil olmak üzere tarihçiler, gazeteciler ve avukatlar böyle bir gelişme konusunda uyarıda bulundular (bkz. 22 Kasım 2022 tarihli açık mektubumuz (https://www.rf-news.de/2022/kw47/offener-brief-gegen-) 130-stgb-paragrafının-sıkılması).

İstikrarlı hukuk ve savunma çalışmalarına yönelik saldırı aynı zamanda temel demokratik hak ve özgürlüklere yönelik bir saldırıdır ve yoğun bir hukuki gelişme göstermektedir.

Tarih hakkında: 2019’da Weimar şehri ve „Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora“ kamu vakfı, Ernst Thälmann’ın ölümünün 75. yıldönümünde Buchenwald toplama kampının çan kulesinde çelenk koyarak anma toplantısı yapılmasını yasakladı. krematoryumda tören ve Enternasyonalist İttifak veya MLPD adına Buchenwald toplama kampı Alanında kendi kendine organize turlar.

Bu haklıydı, i.a. bu nedenle anma toplantıları, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Hitlerci faşistlerin ve savaş suçlularının hapsedildiği sözde „2 Nolu Özel Kamp“ kurbanlarının onurunu ihlal edecekti. Gerekçe olarak, Meclis Yasasının 15. maddesinin 2. fıkrasına açıkça atıfta bulunuldu ve diğer şeylerin yanı sıra şunlar yazıldı:

„Ayrıca, bu partinin (MLPD, ed. U.) ortaya çıkışı, daha önce Nasyonal Sosyalizm ile ortak dava açmış olsalar bile, Stalinist adaletsizlikten etkilenenlerin insanlık onurunu ihlal ediyor.“ Buchenwald toplama kampındaki 56.000 kişi tutuklandı. Avrupa’nın birçok ülkesinden bu şekilde katledilen Komünistler, sosyal demokratlar, Yahudiler, Sintiler ve Romanlar, faşist failler ve savaş suçluları ile aynı kefeye konuluyor.

Her üç davada da sıkıyönetim tarafından uygulanan yasaklara karşı Weimar İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Avukat Meister, Federal Meclis Yasası’nın 15. maddesinin 2. fıkrasının, açık ifadesi ve çıkış tarihine göre, faşist faillerin değil, faşizm kurbanlarının onurunu koruduğuna işaret etti. Faşist failler ve savaş suçluları için kurulan toplama kamplarını, eski Buchenwald toplama kampının yerindeki sözde „2 No’lu Özel Kamp“ı da içeren Potsdam Konferansı’nın kararlarına dayanarak, tarihsel olarak revizyonisttir. Alman Hitler faşizminin toplama kampları ve imha kampları ile. Bundan, „Buchenwald ve Mittelbau-Dora Anıtları“ vakfı, avukat Roland Meister’ın insan onuruna saldırdığı imasını oluşturdu. Bu rezil ve kasıtlı bir çarpıtmadır.

Üç mahkeme davası da Weimar şehri ve Buchenwald ve Mittelbau-Dora Anıt Vakfı için yasal yenilgilerle sonuçlandı. Weimar İdare Mahkemesi, her üç yargılamada da davacılarla aynı fikirdeydi ve çan kulesinde toplanma, çelenk koyma ve kendi kendine organize edilen turlara ilişkin yasakların yasa dışı olduğunu ilan etti (26 Temmuz 2022 tarihli kararlar, Az. 4 K 1578/19. Biz , 4K 1569/19 .Biz, 4K 1570/19.Biz).

Avukat Roland Meister, vakıf yönetiminin demokratik olmayan, komünizm karşıtı eylemleriyle artık özeleştiri yapmak yerine baroya suç duyurusunda bulundu.

Baro, tüm bunların farkında olmasına rağmen, avukat Roland Meister hakkındaki şikayet sürecini durdurmadı ve dosyayı Hamm Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletti. Baronun, üyelerinin demokratik hak ve özgürlüklerini özel olarak koruması aslında -aynı zamanda tarihsel- bir sorumluluğudur.

Başsavcılığı, avukat Roland Meister aleyhindeki yargılamayı derhal durdurmaya çağırıyoruz.

Eleştirel hukukçuların ve diğer demokratların davanın durdurulması için kampanya yürütmesinin dayanışmanın bir gereği olduğuna inanıyoruz. Çünkü avukatlar sırf faşist failleri temizlemeyi reddettikleri ve komünistlerin direnişini de içeren sürekli anti-faşist anma eylemlerinde bulundukları için yargılanıyorlarsa nereye gidiyoruz?

Nisan 2023, avukatlar Frank Stierlin, Frank Jasenski, Peter Weispfenning, Peter Klusmann, Yener Sözen

 

 

.