Anasayfa , Avrupa , Avrupa Sürgünleri Hollanda`da Panel Düzenledi

Avrupa Sürgünleri Hollanda`da Panel Düzenledi

12240874_549863671846580_7138526190442342208_oGünü genç arkadaşımız Raks prodüksiyon sahibi,drama öğretmeni Rauf Kurtgözü açtı.Kendi şiirlerinden okudu. Programı sundu ve yönetti.Panelin gündemini ve açılış konuşmasını yapması için Avrupa Sürgünler Meclisi Yürütme üyesi Hasan Aksu‘yu çağırdı:
28 Kasım Cumartesi günü Arnhem‘de düzenlenen panel sırasında,aynı gün faşizmin aramızdan koparıp aldığı değerli Kürt aydını,yılmaz demokrasi savaşçısı ve insan hakları savunucusu Tahir Elçi‘yi kaybettik. Bu nedenle acımız büyüktü. Üzgündük, faşizme karşı mücadelede daha azimli ve kararlıydık. Onlar bizleri katlederek korku toplumu yaratmak istiyor,demokrasi mücadelemizi boğmak istiyor ve kanlı düzenlerini böylece devam ettirmek istiyorlar. Ama korkmayacağız,yılmayacağız,düşenlerimizin mücadelelerini durmaksızın devam ettireceğiz.

Bu vesileyle Türkiye’de, Kürdistan da yidirdiklerimizi,Avrupa’da , özelde ise Hollanda’da 12 Eylül Faşizmi tarafından 5 Kasım 1982 de alçakça bir suikast sonucu yitirdiğimiz Ermeni milliyetinden siyasi sürgün Nubar Yalım yoldaşımızı yine bugünlerde Hollanda’da yidirdiğimiz Dersim sevdalısı , devrimci , yazar arkadaşımız Mehmet Yıldızı, yine 24 Kasımda yitirdiğimiz ADHK aktivisti devrimci sürgün Zeynel Deniz arkadaşımızı kaybettik. Bunların şahsında bütün yidirdiklerimiz anısına Hasan Aksu Sürgünler meclisi adına kısa bir konuşma yaptı, katılımcıları saygı duruşuna davet etti.
Ülkemizdeki gelişmelere karşı sessiz kalmayacağımızı,mutlaka ki tepkilerimizi sesli dile getirmemizin bir insanlık olduğunu vurguladı.Arkasından konuşmacıları tanıtıp Paneli açtı.
12304183_549863691846578_5230408993684146922_oYazarlardan oluşan konuşmacılardan,Fevzi Karadeniz  ile panel başladı,Engin Erkiner ve Yusuf Köse‘yle birinci bölüm sunuldu.
Yaklaşık yüz kişinin katıldığı panele, Hollanda’da yaşayanlar değişik meslek gurubundan arkadaşların yanı sıra, pekçok şair, yazar ve sanatçı da katkı sundu.
Katılımcıların kırımlar, sürgünler, katliamlar karşısındaki bilinçli hassasiyeti umut vericiydi.
Kısaca konu;Sürgünler meclisi hakkında bilgi verildi.Göçlerin tarihi,ekonomik,siyasal ve bunun kapitalist sistemle ilişkisi, Avrupa burjuvazisinin iki yüzlülüğüne,özellikle son on yılda yaşadığımız sancılı süreçlere ve nedenlerine  değinildi.
Sanatçı bağlama ustası,şair Agop abi bestesi kendine ait, soykırım destanıyla programın ikinci bölümünü duygulu bir katkıya açtı..
Bu bölümde;sorular,katkılar,öneriler bölümüyle panelistler bölümü coşkulu alkışlarla teşekkür edildi.
küçük mütevazı,fakat değerli sanat dostlarının kendi şiirleri ve müzikleriyle diğer bölüm tatlandı..
Agop abi,Bektaş Tosun,Kazım Cömert,şiirleriyle,Mürset,Tuncay,Rojava dan Mehmet‘in Kürtçe ,Türkçe ezgileriyle devam etti.Nazım‘siz olmazdı ,Şule‘de nNazımı okudu.
Fevzi Karedeniz‘in kendi bestesiyle bir Kürtçe ezgi bir şiirle daha da anlamlı oldu.

 

12304043_549863775179903_5349998301984533947_oBu duyarlılık olduğu sürece, faşist katiller asla amaçlarına ulaşamıyacaklardır…!
Bugün faşizme, gericiliğe ve ırkçılığa karşı bütün renklerimizle birarada olduk…
Katkılarıyla paneli zenginleştiren tüm katılımcılara içtenlikle teşekkürler..
Panel sonrası,sanat dostları anlamlı şiirleriyle okuyarak ,Türkülerini söyleyerek akşamımız coşkuyla,dostça yeni buluşmalarda tekrar biraraya gelme umuduyla sonlandı.

Arnehm ASM üyeleri